Az állam ad, majd visszakér

2017. 07. 19. 10:16

A forgalmi adóról lemondtak, de a szolidaritási marad. Nem tudni mikor, hogyan és miért, de miután a szakértők elvégezték a számításokat, megmondják. Az egyre biztosabb, hogy a kormány szívesen belenyúlna azok zsebébe, akiknél pénzt remél. Simon Judit írása.

 

Dragnea és új miniszterelnöke, Tudose. Mit érdemes szedni pártelnök okozta fejfájásra?

 

A koalíciós pártok vezetői, azaz Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu berendelték a kormányfőt, jelentse, miket cselekedett az elmúlt héten. Mihai Tudose, aki már beiktatásakor főnökének ismerte el a PSD elnökét, zokszó nélkül elment előbbi irodájába, hogy megtárgyalják az eddigieket, s a hogyan továbbot. Mivel a miniszterelnök Brüsszelben bejelentette, hogy a kormány nem vet ki a cégekre forgalmi adót, ezt a témát a vezető pártok is kénytelenek voltak asztalfiókba tenni. Újabb adók viszont kellenek, mert a költekező állam forrásai kiapadóban. Pénzügyi szakemberek arra is figyelmeztetnek, a drasztikus béremelések inflációt robbanthatnak ki, ugyanis a termelők az árak emelésével próbálják meg csökkenteni veszteségeiket, másrészt sok pénz van a piacon, de a fogyasztás nem növekedik látványosan. A vezetői fejek attól fájnak, hogy a bevételek sem gyarapodnak kellőképpen. (A kormányfő egyelőre a családi adózás bevezetését is elnapolta.)

A kormányfő a találkozót követő sajtótájékoztatón kijelentette: „Elektronikus úton, valós időben kell követnünk a pénzek útját, és ezzel rá kell csatlakoznunk egy európai rendszerre, amely elkezdett működni. Akkor látni fogjuk, hogy hol mennek el indokolatlanul pénzösszegek az országból, és európai kollégáinkkal együtt meg kell találnunk a lehetőségét annak, hogy ezek után adót fizessenek”. Pénzügyekhez értők nagyon nevettek Tudose magyarázatán, mert szerintük csak ő nem tudja, vagy úgy tesz, hogy nincs fogalma arról, hová és hogyan folynak el a pénzek. Azt a szakemberek is elismerik, hogy az ANAF (Adó- és Pénzügyi Hivatal) infrastruktúrája nem megfelelő, de egyben azt is mondogatják, hogy az alkalmazottak képzetlenek, az esetek többségében olyan hivatalnokok intézik az adóügyeket, akiknek nincsenek megfelelő pénzügyi tanulmányaik és gyakorlati tapasztalataik. Alighanem a Dragnea–Tudose eszmecsere egyik konkrét eredménye volt, hogy utóbbi azóta menesztette az ANAF vezetőjét, annak ellenére, hogy Bogdan Stan korábban jó viszonyt ápolt a PSD elnökével.

A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy a szolidaritási adóról nem mondtak le, de arról még korai lenne beszélni, mennyi legyen az alsó határ. Tudose kijelentette, akik sokat keresnek, azoknak ezt meg kell hálálniuk az államnak, mert az államnak köszönhetik a magas jövedelmüket, a vagyonukat. Ezt a kijelentést aligha érti valaki, hiszen az állampolgárok ma is adóznak a jövedelmük után, azaz eltartják az államot. Eleget tesznek a kötelezettségeinek, akkor miért tartoznának hálával az ő pénzükből fenntartott államnak? 

Már a kiinduló pont is téves, mert nem a kereseteket, azaz a fizetéseket kellene többletadóval sújtani, ha mégoly magasak is, hanem a vagyonokat. Egyes nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban a vagyonokat adóztatják meg, s jobb helyeken az így befolyt pénzzel nem az államkasszát gyarapítják, hanem a szociális hálót erősítik.

A szakemberek szerint, ha a magas jövedelmeket – a hírek havi nettó tízezer lejről szólnak – külön is megadóztatják, akkor gyakorlatilag hozzányúlnak az eddig szentnek és sérthetetlennek tartott egységes adórendszerhez. A kereset szerinti adózás progresszív rendszer lenne. Értelmetlen ezt másképpen nevezni. Persze azt még nem tudni, mikor módosul az adótörvény, de ezzel is sikerült elbizonytalanítani a lakosságot és a befektetőket.

A hétfői találkozó előtt a sajtó úgy tudta, a nyugdíjtörvényről, konkrétan a magánnyugdíjakról is szó lesz. A kormányfő és a két pártelnök beszélgetését követően nem hangzott el, hogy napirenden szerepelt volna, de vélhetően felmerült. Dragnea ugyanis sietett megnyugtatni a védelmi és rendfenntartó erőket, hogy garantáltan nem csökken a nyugdíjuk. Ugyanakkor megerősítette, nem államosítják a magánnyugdíjakat, azaz a nyugdíjrendszer második pillérét. Ám ahhoz már túl gyakran került szóba a téma, s túl sokszor cáfolták a szándékot, hogy ne véljük hallani a haraszt zörgését.              Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!