Tudose, a töltelékember

2017. 07. 04. 22:30

Bukarestben és az ország három nagyvárosában, vasárnap este zuhogó esőben több százan meneteltek az alkotmánybíróság döntése, a kormányintézkedések, a kabinet és a szociáldemokraták ellen. A felvonulást még a kormány beiktatása előtt szervezték. Elemzők szerint megmozdulások sorozata várható, ha a kormány folytatja ingatag kötéltáncát. Simon Judit jegyzete.

 

Minap, jeles kolozsvári újságíró, egy román nyelvű lapban azon sopánkodott, hogy az államfő zokszó nélkül elfogadta a kormányzó szocdem-liberális koalíció kormányfőjelöltjét, nem mondott ellent Liviu Dragnea szocdem pártvezérnek. Holott – írja a publicista hölgy – mindenki arra számított, hogy legalább egyszer visszautasítja a jelöltet. Közlöm tisztelettel, Dragnea is arra számított. Jól értesült bukaresti körök szerint a szocdemek egy listát tettek Klaus Iohannis asztalára, hogy válasszon, és az államfő Mihai Tudosera bökött. A már említett jól értesültek szerint, a pártvezér csak tölteléknek tette fel a lajstromra a plágiummal vádolt, a titkosszolgálatoknál iskolázódott politikust. Az előre tudható volt, hogy a törvényhozásban megszavazzák a kabinetet, úgyhogy Dragnea nem sugárzott a boldogságtól, mikor az államfő első szóra kormányalakítással bízta meg azt a férfiút, akiről ő is tudja, alkalmatlan a feladatra. 

Tudoseről köztudomású, hogy – enyhén szólva – közel állt a Román Hírszerző Szolgálathoz (SRI), ráadásul a bukott szárnyához, az eltávolított Coldea aligazgató és a washingtoni nagykövetségre „száműzött” George Maior embere. Iohannis folttalan múltú politikust kívánt a végrehajtás élére, Dragnea a menesztett Grindeanu mögött a szolgálatokat vizionálta, és azt hangoztatta, az új embernek nem lehet kapcsolata a SRI-vel. Sokak – közöttük tiszteletre méltó romániai magyar politológusok, politikusok és újságírók – szerint azért kellett támogatni a PSD-t és annak vaskezű elnökét, mert leválasztja a kormányról a SRI-t. Erre, zsupsz, megérkezik Tudose a végrehajtás élére, aki alighanem azonnal hajlandó lemondani, ha kedves vezetője végre elfoglalhatja a kormányfői bársonyszéket. Más szóval, az új miniszterelnök mindent megtesz majd, hogy Dragneat végre valamilyen törvénnyel, kormányrendelettel vagy akármivel tisztára mossák. Amint az első megszólalásaiból és a kabinet tagjainak tétova nyilatkozataiból kiderült, igyekszik majd gyorsan átvitetni a törvényhozáson a hivatali visszaélés összegszerű meghatározását, még mielőtt jótevőjét elítélnék e vétség miatt. Kétséges, hogy Tudose ne tudná, ő áldozati miniszterelnök, ugyanis nem valószínű, hogy végigviszi a mandátumot.

Mire kettőt számolunk, már új kabinetet és új kormányprogramot köszönthetünk. A koalíció kampányban tett felelőtlen ígéreteinek programja olyan gazdasági káoszt okozott, amilyennél nagyobbat csak a Tudose-kormánynak sikerült alig pár nap alatt. A végrehajtás elkezdett osztogatni. Minimálbér és fizetésemelések, nyugdíjkiegészítések áramlottak ki az államkasszából, a megyei és helyi büdzsékből. A bevétel rovatban egyre kisebb, a kiadásokéban egyre nagyobb számok jelentek meg. Az előző, szintén PSD-ALDE koalíció kormánya a piacról vett fel tetemes kölcsönöket, hogy valahogy pótolja a hiányt. Ráadásul még nincs vége, mert további népboldogító és vállalkozókat dühítő ígéretek hangzanak el naponta. Maga a Kánaán jön el 2020-ra, ja persze, éppen abban az évben lesznek a választások.

Csakhogy kezdenek megjelenni a hiányosságok. Az ország nagyjai rájöttek arra, amit anyáink naponta mondogattak, ha megfontoltságra intettek: ha többet vesznek ki, mint amennyit tesznek, akkor kiürül a zsák. A vadonatúj kormány elkezdett puhatolózni, honnan lehetne pénzt szerezni, lehetőleg nem kölcsönből. Az alig kinevezett pénzügyminiszter megszellőztette a nyugdíjrendszer második pillérének, más néven a magánnyugdíj befektetések esetleges államosítását, de akkora felháborodás fogadta, hogy egy óra múlva a kormányfő és Dragnea is olyan vehemensen tagadták, hogy félő, tényleg ez áll szándékukban. (Egy füst alatt hülyét csináltak a miniszterükből.) Az előző kormány beiktatása után, a bank, amely a nyugdíjbetéteket kezeli, figyelmeztette ügyfeleit: a végrehajtás az államosítást fontolgatja. Akkor éppen a gyíkemberek szőttek összeesküvést a nagyszerű Grindeanu-kabinet ellen. Tény, hogy hirtelen leállították a béremeléseket és bukaresti forrásaink állítják, a Tudose kabinet, a Boc-kormány mintájára hamarosan alkalmazási tilalmat vezet be, azaz a közintézmények nem vehetnek fel új munkatársakat.

Új adókon is spekulálnak, ezeket még Dragnea sem tagadta, végül is a multiknak semmi sem drága, vélik a szocdemek. Nekik lehet, hogy nem, de az ország drágán megfizetheti az osztogatást és a befektetők fosztogatását. A profit helyet a forgalmat adóznák meg, ami sokkal több pénzt jelent, mint ha a nyereségre fizetnének tisztességes adót.

A végrehajtás még nem terjesztette elő az adótörvény módosításának tervezetét, de a piac máris ideges. A magánnyugdíjakról szóló „téves” nyilatkozat nyomán négy százalékot zuhant a tőzsde, a nagy forgalmú befektetők kivárnak. A pénzforgalom megsarcolása a munkahelyek, a fizetések csökkenését jelentené a magánszférában. Sok ezer ember kerülne az utcára, de ha a tőke kivonul az országból, robbanásszerűen nőhet a munkanélküliség. Az infláció kismértékben ugyan, de máris érezhető, a lej alig tért magához a kormányválság után, újra értéktelenedni kezdett az euróval szemben. Az már szóra sem érdemes, hogy amióta a PSD-ALDE koalíció regnál, az ország egyetlen centet sem hívott le az uniós pénzalapból.

Klaus Iohannis a kormány beiktatásakor cseppet sem udvariaskodott. Határozottan elmondta a sarokszámokat: két százalék a védelemre, mert az NATO kötelezettség, az államháztartási hiány nem haladhatja meg a három százalékot, mert ez uniós szabályozás. Továbbá kifejtette, nem szeretne a 13. kormányrendelethez hasonló helyzetekbe ütközni, valamint hagyják abba a gazdasági ugrabugrálást. Az államfő – legalábbis a beszédéből ez derült ki – pontosan tudja, nem fogják abbahagyni. Igaza lett, aminek persze nem lehet örülni, mert a mi bőrünkre megy a szabálytalan játék.

Ráadásul Tudorel Toader, hálából, hogy megtarthatta az igazságügyi tárcát, ismét perzsára hívatná Dragnea ősellenségét, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét Codruta Kövesit, és hamarosan várhatóak az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvénymódosítások.

Az „ellenállók” jelszóval télen utcára vonulók, valamint a történéseket figyelemmel kísérő aktív lakosság, a fiatalok és néhány civil szervezet (NGO) még a Tudose kormány beiktatása előtt szervezkedni kezdett, hogy kivonulnak az alkotmánybíróság határozata ellen, amely szerint összeghez kell kötni a hivatali visszaélést, valamint tiltakozni a hivatali visszaélés kvázi törvényesítése ellen. A kormány beiktatása után már szaporodtak az elégedetlenségek a „Együtt mentjük meg az országot a korruptaktól” elnevezésű felvonuláson.

A menet a kormánypalotától indult, érintette a parlamentet és az alkotmánybíróság előtt állt meg újra. A fővárosban közel ezren indultak, de a zápor miatt alig ötszázan jutottak el a célig. Szebenben, Craiován és Iasiban is utcára ment néhány száz ember, hogy tiltakozzanak a kormányfő személye, a koalíció intézkedései, az egészségügyben uralkodó embertelen állapotok, az új adók, a magánnyugdíjak államosítása, de mindenek ellen a korrupció ellen. Kérték továbbá Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere leváltását. Amúgy Firea a PSD elnökének legelvakultabb védelmezője, ezért sem szeretik a fővárosiak.

Elemzők szerint az államfő pontosan tudta, hogy a Tudose kormány dadogásai kiviszik az embereket az utcára. Vélhetően az ellenzék azért nem javasolt kormányfőt, hogy a szociáldemokraták ismét buktassák meg saját magukat. Az új miniszterelnök éppen úgy bűnbak lesz, mint elődje. Dragneaék szemrebbenés nélkül váltják majd le és varrják a nyakába az összes sikertelenséget. Az új, de továbbra is sérthetetlen kormányprogramnak ugyanis éppen olyan csődszaga van, mint az előzőnek. Mire lehull az első hó, alighanem új kormánya lesz az országnak.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!