Püspökfürdő 5. – vonattal a meleg vizű fürdőkbe

2017. 04. 04. 23:25

Péter I. Zoltán helytörténész sorozatának újabb részében korabeli képeslapok felhasználásával a Nagyvárad közeli fürdőhely közlekedési viszonyairól és a 19. század nyolcvanas éveiben kialakult képéről ír.

 

Megérkezett a vonat a püspökfürdői vasútállomásra

 

Nagy előrelépést jelentett a Püspökfürdő életében, hogy 1885 tavaszán megépítették, és május 14-én felavatták a Nagyvárad–Püspökfürdő vasúti szárnyvonalat. Ettől kezdve a fürdőévad idején – április 15. és október vége között – a vonatok Nagyváradról részint a nagyállomásról, részint a Nagyvásártérről indultak minden órában. Előtte leginkább bérkocsival lehetett a fürdőbe eljutni, igaz, eléggé borsos áron: oda-vissza egy óra várakozással öt korona fiákerrel, és három korona konflissal. De társaskocsi is ment a fürdőbe. Az omnibusz negyven perc alatt tette meg az utat a Zöldfa szállótól a fürdőig. Állítólag az első járat 1906 májusában indult, amikor már rég megvolt a vonatközlekedés. Aztán változtak az idők, előbb a Nagyvásártérről induló vonat szűnt meg, majd 1963-ban a püspökfürdői járatot minősítették gazdaságtalannak és felszámolták. Rontó és a fürdő között felszedték a síneket, majd 1976-ban az állomást is lebontották. A vasút helyét az autóbuszok vették át.

Itt lehetett a fűzfás fürdő

 

Vegyük számba azt, hogyan nézhetett ki Püspökfürdő az 1880-as években. Erre leginkább K. Nagy Sándor ismertetőjéből következtethetünk. A vicinális Püspökfürdő nyugati részében állt meg. Nem messze északra, a Pece patak irányában volt az ún. Külső udvar, ahol jó száz évvel előbb még a kiterített ázott kender miatt alig lehetett keresztül menni. K. Nagy Sándor idejében már az ernyős és ernyőtlen vidéki szekerek miatt volt lehetetlen itt közlekedni. Itt aludtak mindazok, akik egy-két napra nem váltottak szállást, csak fürödni jöttek. Ezt megtehették a közelben, mindjárt a szekértorlasztól balfelé eső – egykoron fűzfákkal árnyékolt – deszkákkal fedett fűzfás fürdőben. Közvetlen közelében egyszerű bútorozatlan kis deszkaszobácskák voltak, amiket szerény díjfizetés mellett vehetett igénybe a szegényebb néposztály. Jobb oldalon, egy hosszú épületnek egy sor szobája a külső udvarra nyílt. Ezeket úgyszintén olcsón adták bérbe olyanoknak, akik „ágybetéttel”, ágyneművel jöttek. Ekkor még bevett szokás volt ez, csak a legelegánsabb szállodákban adtak ágyneműt. Talán ez lett a későbbi Népszálló. Keleten, ennek a végére építették merőlegesen az Amerika szállót, melynek ablakai a rendezett Főtérre néztek. Ekkor még földszintes volt, csak később építették át emeletessé. E tér legszebb, legfényesebben berendezett épülete az István szálló volt, melyről az előző részben már szó volt.

A kispénzű fürdővendégeknek épült a Népszálló

 

Az István szálló előtti tornácról keletre egy aszfaltozott sétatérre lehetett kijutni, amely egy kerek kioszkhoz vezetett, közepén az ivókútként szolgáló Frigyes-forrással. A vékony rézcsöveken egy márványmedencébe folyamatosan folyó gyógyvizet már 1831-ben is használták ivókúrára.

A kút közelében, attól balra volt a családi fürdő, tőle jobbra a kóser és az iszapfürdő, melynek iszapjával a csúzos betegek fájós testrészeit borogatták. E fürdők vizének hőmérséklete meghaladta a 30 Celsius fokot. A századfordulóra ezeket a fürdőket felszámoltak, helyüket korszerűbb létesítmények vették át.

Innen vezetett a sétány az ivókúthoz

 

Az ivókúttól keletre, a korabeli leírások szerint gyönyörű vadgesztenye- és hársfasorok között a Pece által alkotott, virágos szigetre lehetett jutni. A sziget körüli tóban roppant bőséggel bugyogott fel a meleg víz.

Püspökfürdő egyébként is igen gazdag volt forrásokban. Legismertebb az István szálló keleti oldalán levő, az 1834. évi földrengéskor keletkezett Új forrás, melynek 35 Celsius fokos volt a vize. E forrás társa a Bugyogó volt, melynek egy fokkal hűvösebb volt a vize. Ez képezte a Pece patak fő forrását.

1896-ban a budapesti millenniumi ünnepségeken a fürdő vizét nagyéremmel és dicsérő oklevéllel díjazták, de már ezt megelőzően vizét palackozták és távoli vidékekre is eljuttatták.

Fasor szegélyezte út vezetett a meleg vizű tó közepén levő virágos szigetre

 

(Folytatjuk)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!