AVE, primar!

2018. 12. 14. 16:33

Pár napig akkora felhajtást okozott négy romániai város újkeletű szövetsége, hogy majdnem elnyomta a bukaresti iszapbirkózás zsivaját. Azért csak pár napig, mert azért ügyel a Dâmboviţa arra, hogy el ne mossa a hangját a Szamos, a Körös, a Bega. Persze, nem is egy a hangjuk. Simon Judit jegyzete.

Ilie Bolojan (Nagyvárad), Emil Boc (Kolozsvár), Nicolae Robu (Temesvár) és Gheorghe Falcă (Arad) négykezese

 

Romániában – és tegyük hozzá: nem csak –, a normalitás, a természetesség még mindig szenzáció. Ami két-három határral odébb legfeljebb egy címes hír lenne, ebben az országban oldalas anyagok, tévéműsorok sokasága tárgyalja órákon át, persze mindegyik beállítottsága, politikai rokonszenve, tulajdonosainak érdeke szerint elemez, magyaráz, dicsér vagy riogat egy aláírt dokumentum kapcsán.

Négy nagyváros, Kolozsvár, Nagyvárad, Arad, Temesvár elöljárói rájöttek, hogy egyedül nem megy, pontosabban nehezebben megy, mint együtt. Megalakították a Nyugati Szövetséget (Alianţa Vestului – AVE), azzal az elképzeléssel, hogy közösen építik a régió infrastruktúráját az autópályáktól a gyorsvasútig, közösen pályáznak az európai uniós alapokra, együttműködnek a gazdaság, a kultúra (!), az egészségügy terén, terveik megvalósításának érdekében létrehozzák a jogi személyként működő Regionális Fejlesztési Ügynökséget (Agenţia de dezvoltare regionala – ADR). A Szövetség tagjai egyenrangú partnerekként lépnek fel, nem neveztek meg „centrumot”, nem vesztek össze azon, hogy hol legyen a „központi iroda”, és nem ígérték, hogy holnaptól eljön a Kánaán. Előre gondolkodnak, az EU költségvetés 2021-től elérhető város- és régiófejlesztési alapjaira számítanak.

A Temesváron aláírt dokumentum egy kattintással elérhető, de nem ennek a tartalma borzolta pró és kontra a kedélyeket, hanem maga az önálló cselekvés.

A kormánypártok, főleg a szocdemek és hozzájuk közelálló sajtó máris az egységes nemzetállamot kezdték el félteni, azzal riogatják híveiket, hogy a Szövetség az ország érdekei ellen jött létre, s ki tudja, ki áll mögöttük. A miniszterelnök szavaiból ítélve nagyon úgy néz ki, hogy a hatalmon lévők komolyan megsértődtek, amiért a négyek elégedetlenek a leosztásokkal. Holott tudniuk kellene – és ha nem tudják, akkor komoly baj lehet a gazdasági szemléletükkel – hogy a régiók fejlődése egyenetlen, az ország területe túl nagy ahhoz, hogy működjön a féltve őrzött és egyre erősített központosítás.

A Szövetségbe tömörült, az átlagosnál eddig is fejlettebb városok megunták, hogy sokkal kevesebbet kapnak vissza, mint amennyit betesznek a közösbe, hogy politikai hovatartozás alapján történik a központi pénzelosztás, az európai alapok lehívásakor is Bukarestnél kell kuncsorogni. Összefogtak, hogy egyenesen Brüsszelbe pályázzanak, és régió lévén, nagyobb projektekre, több pénzt kapjanak.

A másik póluson a Szövetséget ünneplők állnak, akik elszakadást vizionálnak, az erdélyi önrendelkezéséhez, esetleg föderális államhoz vezető első lépésként értékelik a történteket. A nyilatkozatok és a tények nem erre engednek következtetni.

A négy megyei jogú város összefogása lehetne első lépés, méghozzá a gazdasági régiók átrajzolására, illetve a régiókra vonatkozó törvénytervezet módosítására. Ehhez viszont több ilyen vagy hasonló szövetség alakulása lenne szükséges.

A Nyugati Szövetség csak nyilatkozat szinten nyitott, a valóságban, a közeljövőben aligha csatlakozhat más erdélyi, illetve partiumi város, noha egyre több nagy település – Nagyszeben, Déva, Gyulafehérvár, Resicabánya – jelezte csatlakozási szándékát. Temesvár és Nagyvárad polgármestere el is mondta, egyelőre nem fogadnak más városokat. Megjegyzendő, hogy a négy polgármester az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) erős embere, s noha hangsúlyozták, az AVE nem politikai alapon és nem a kormány ellen jött létre, bizonyos, hogy ezzel erősítik a pártot magát.   

Az erdélyi megyeközpontok elöljárói közül csak Nagybánya polgármestere jelentette ki nyilvánosan, hogy 2019. január 15-én Észak-Erdély Provincia néven társulást hoz létre több Máramaros, Szatmár, Szilágy és Beszterce megyei önkormányzat. A társulás céljául a régió fejlesztését nevezte meg. Az Észak-Erdély Provincia tagja lenne mind a négy megyeszékhely, illetve a városok és municípiumok önkormányzatai. Az idő rövidsége mellett – az AVE-t közel egy éves előkészítés előzte meg – az is kétségessé teszi a vállalkozás sikerét, hogy a nagybányai polgármestert nem először vizsgálja a korrupcióellenes hatóság.

A Nyugati Szövetséget támogatók között szkeptikusok is akadtak. Valamelyik lelkendező írás alatti hozzászóló azt fejtegette, hogy bezzeg Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely nem hozhatna létre olyan szövetséget, mint Cluj, Oradea, Arad, Timişoara, mert azonnal kikiáltanák őket irredentáknak, és megvádolnák, hogy Erdély elszakadását célozzák. Akik kiáltoznak, azok az AVE városait, az aláíró polgármestereket sem kímélték. Talán sikeres lenne egy Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc alkotta Kelet–Erdély Szövetséggel, Provinciával, (Alianţa Ardealul de Est, Provincia Transilvania de Est).

Visszatérve a Nyugati Szövetségre: semmiképpen sem kell alábecsülni, hiszen elindíthat egy pozitív folyamatot a központosítás lebontásában, illetve a fejlesztési régiók újragondolásában, de túl nagy reményeket sem kell hozzá fűzni. Nem több és nem kevesebb, mint a Nyugat felé tekintő, az Európai Unió adta lehetőségek kihasználásában érdekelt négy nagyváros összefogása.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!