A füst – feledéstől megmentve

2019. 11. 16. 22:18

Az egykor Európában elsőként megjelent holokauszt memoárkötetet mutatta be Király Kinga Júlia és Tibori Szabó Zoltán a Marosvásárhelyi Könyvvásáron. Kornis Ottó Füst című könyve, amely eredetileg is Kolozsváron jelent meg és irodalmi szempontból sem elhanyagolható, mégsem része a memoár- és a holokausztirodalom történetnek. Simon Judit írása.

Tibori Szabó Zoltán és Király Kinga Júlia a Füst újrakiadásának marosvásárhelyi bemutatóján   Fotó: Mentor könyvek

 

A kötet idén, a szerző deportálásának 75., halálának 70. évfordulóján jelentette meg a Mentor Könyvek Kiadó és a Minerva Művelődési Egyesület Kiadója. Az 1945 novemberében megjelent eredeti alapján sajtó alá rendezte és az utószót írta Tibori Szabó Zoltán újságíró.

Király Kinga Júlia író egyedülállónak és elfeledettnek nevezte a nagyváradi származású Kornis memoárját, melynek értékét növeli, hogy elsőként jelent meg, akkor, mikor nem alakultak még ki a holokauszt memoárok paneljei, a kollektív emlékezet, nem rakódtak rá az utóbbi okozta mantrák.

Tibori Szabó Zoltán szerint harminc évvel korábban írta meg a szerző hasonlóan a haláltáborban tapasztaltakat, mint Kertész Imre. Önreflexióval, öniróniával, hiszen akkor, ott senki nem tudta, mit hoz a következő nap, hogy egyáltalán lesz másnap.

Király Kinga Júlia kérdésére magyarázta Tibori Szabó, hogy 1945 februárjáig, ameddig megérkeznek az első túlélők, lényegében senki nem tudta, hogy valójában mit jelentett Auschwitz és a többi haláltábor, még az addig alakult zsidó szervezetek sem. Csak Katona Béla Várad a viharban című, 1946-ban megjelent könyve kezdni ráébreszteni a valóságra az embereket. Arra a valóságra – derült a ki 25. Könyvmaratonon tartott könyvbemutatón elhangzottakból –, hogy mindmáig nehéz a szembenézés a precedens nélküli népirtással. A történelem során az elsővel, melyet törvények alapján, hivatalosan követtek el, amelyben részt vett a rendőrség, a csendőrség, állami parancsra.

Kornis, azaz dr. Krausz Otto kolozsvári ügyvéd volt, de cikkei jelentek meg, sőt egy sikerdarab társszerzője is volt. A Horthy korszakban kirúgták az ügyvédi kamarából, majd ez megismétlődött 1948-ban is.

Király Kinga Júlia és Tibori Szabó Zoltán elmondták, hogy a veszély bármikor megjelenhet, csak az nem mindegy, hogy a társadalom hogyan viszonyul, van-e annyi tartás, hogy a lehetséges áldozatok mellé álljanak.  Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!