Magyar menóra

2018. 09. 28. 10:23

Szunyogh Szabolcs kultúrtörténész, író, publicista az első őszi vendége a Várad folyóirat Törzsasztal-sorozata új évadának szeptember 28-án, pénteken 18 órától az Illyés Gyula könyvesboltban. A szerző legújabb kötetét Szilágyi Aladár ajánlja az olvasók figyelmébe.

Szunyogh Szabolcs könyve megvásárolható a Törzsasztal-est helyszínén, továbbá október 4-7. között a X. Nagyváradi Könyvmaratonon és Vásáron a Szigligeti Stúdióban

 

A közel ötszáz oldalas, monumentális monográfia, mely a magyarországi zsidó emlékhelyeket hivatott bemutatni, sokkal több és más is, mint ami egy ilyen témájú és jellegű kötettől elvárható. A szerző évtizedes búvárlásainak, alapos, sokirányú levéltári, könyvtári kutatásainak, rendszeres „riporteri” terepbejárásainak köszönhetően a megmaradt, a részben, avagy csupán nyomaiban fennmaradt zsidó kulturális örökség hihetetlenül gazdag tárházát kínálja az olvasó számára.

A szépírói, publicisztikai erényekkel megáldott Szunyogh Szabolcs szövege élvezetes olvasmány, nem száraz felsorolása, felleltározása a nagymúltú közösség vallási és kulturális emlékhelyeinek. A magyarországi zsidóság történetébe – népük históriájának mélységei és magasságai, letelepedésének, jogkorlátozásokkal, szigorú tilalmakkal váltakozó, a teljes beilleszkedésüket megközelítő, asszimilációjukat szorgalmazó törekvések múlt század fordulós fénykoráig, a soá pokláig – minden beletartozik.

A könyv anyagába beleszőtt történelmi elemek széles keretet biztosítanak a zsinagógák, imahelyek, emblematikus épületek, intézményi székhelyek, temetők, emlékművek, stb. építészettörténeti leírásának, művészettörténeti megjelenítésének. A szerző ezirányú jártasságát bizonyítják az épületek külső architektúráját és belső tereinek leírását tartalmazó fejezetek, pontos és szemléletes elemzések, amelyek gyakran a több építészeti stílus izgalmas keveredését hivatottak közkinccsé tenni. A mindennapi történelem, a „zsidó élet” is benne foglaltatik a könyvben, a zsidó színházaktól az újságokig, az iskoláktól a kávéházakig. Talán legsokszínűbb passzusa a kötetnek a Nem vallásos zsidó emlékhelyek Budapesten című fejezet, mely tizenöt olyan kiváló, értékteremtő személyiség életpályáját vázolja fel, akik az irodalom, a tudományok a művészetek, az ipar, a sport terén tettek szert világhírre, sokban öregbítve a magyarság hírét s nevét. Szumyogh soraiból kitetszik a vérbeli publicista, az avatott esztéta; érzelmeit sem fogja vissza, mi több: még egy-egy versbetét idézésére is teret biztosít.

 

Szunyogh Szabolcs: Magyar menóra – zsidó emlékhelyek Magyarországon. Kossuth Kiadó 2018.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!