Nagy Miklós Kund váradi könyvestje

2019. 02. 22. 15:47

Február 22-én, pénteken 18 órakor Nagy Miklós Kund új, Felemás című, válogatott interjúit, kritikáit és publicisztikáit kínáló könyvét ismerhetik meg a nagyváradi Illyés Gyula könyvesboltban (Lector Kiadó – Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány, 2018).

A szerző és a kötet borítója

 

Nagy Miklós Kund erdélyi magyar publicista, szerkesztő, művészeti író, műfordító. A Marosvásárhelyi Rádió magyar adásánál elsősorban az irodalom és a művészetek népszerűsítésével foglalkozott (1968–1985), a magyar adás megszűnése után szerkesztő a Vörös Zászló megyei napilapnál (1985–1989). 1990-től a marosvásárhelyi Népújság művelődési rovatvezetője, 1991 decemberétől főszerkesztő-helyettese, majd főszerkesztő 2012-ig. Harminckét könyvet írt, illetve rendezett sajtó alá, többek között a Pallas-Akadémia Kiadó Műterem sorozatának darabjait, interjú- és riportköteteket.

A szerző 75. születésnapjára megjelenő, Felemás című könyv a 2008 és 2018 között kiadott publicisztikai írásainak java. A kötet első fele a beszélgetéseké, a másik felébe pedig a publicisztika más alfajaiba sorolható írásokból válogattak: a kultúra, az irodalom, a művészetek figyelemre méltó, időszerű jelenségeihez, jelentős eseményeihez, évfordulókhoz kapcsolódó, elemző, értelmező, értékelő cikkek, kommentárok, laudációk, búcsúszövegek, útirajzok, recenziók és jegyzetek sorakoznak a második–negyedik részben. A szerző kedvencének, a képzőművészetnek nagyobb figyelmet szentel, de az irodalom, a színház, a zene, a fotóművészet, a tánc, a szellem, a kreativitás és tehetség megannyi más megnyilatkozása is folyamatosan ott van érdeklődése fókuszában. Az interjúk alanyai közül néhány kiválóság (Esterházy Péter, Kocsis Zoltán stb.) időközben elhunyt, ami tovább növeli e szövegek dokumentumértékét, hiszen a személyes vonatkozásokon túl valamennyi beszélgetés az alany szűkebb-tágabb közössége, az egész társadalom életére, állapotára, realitásaira is rávilágít. Összességében e kötet korrajzot ad a szerző hitele, emberismerete, bizalomkeltő, megnyerő egyénisége és alapos tájékozottsága révén. Az írások többnyire a marosvásárhelyi Népújság Múzsa rovatában jelentek meg.

 

Nagy Miklós Kunddal a péntek esti találkozón Szűcs László beszélget, a kötet kedvezményes áron a helyszínen megvásárolható. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!