Érettségi veszedelem

2017. 07. 07. 09:23

Végre az idén is a hátunk mögött tudhatjuk az érettségit, ami olyan, mint a futball: mindenki ért hozzá, bár kevesen művelik igazán jól. Ugyan a végzős diákok érettségéhez nem sok köze van, de a diplomát meg kell ugye szerezni, ha ez a papír önmagában nem is ér sokat. Szűcs László jegyzete.

 

A tanügy vezetői végre örvendezhetnek, hiszen a tavalyi 68 százalék után az idén már az óvások előtt is 71,4 százalék a sikeresen vizsgázók aránya. De szerencsésebb nem százalékokról beszélni, hanem a tizenkettedik osztályt végzett diákokról, fiatalokról, valakik gyermekeiről, s ha így gondolunk erre, akkor elkeserítően magas a szám: harminchatezren vannak, akiknek nem sikerült az érettségijük. Enyhe vigasz, augusztus végén nekifuthatnak újra.

Arról egyelőre adatok helyett csupán becsléseink lehetnek, hogy hány magyar vizsgázó, pontosabban magyar nyelven vizsgázó ifjú készülhet a javításra, s hogy közülük hányan vannak azok, akik a román irodalom írásbelin akadtak el. Régi történet, de van az idén is új politikusi ígéret arra, hogy hamarosan másként lesz, sajátos tanterv, sajátos vizsgaanyag. Amit viszont az idei vizsgaszezon nehezen emészthető mozzanatának tartok, az a magyar érettségi. Ahogy egy nyilatkozó diák fogalmazott: ha mi tudnánk románul, akkor a román irodalom vizsga tételei sokkal könnyebbnek számítanának. Márpedig a román diákok tudnak románul, tehát előnyben vannak. Emlékeztetőül: a reál szakosok főtételében a barokk eposz szerkezetét kellett felvázolni, míg a humán szakosoknak ugyancsak Zrínyi Szigeti veszedelmében – barokk eposzokból a magyar irodalomban nincs nagy felhozatal – felbukkanó fiktív és valós elemeket kellett összehasonlítaniuk.

Azzal nyilván a tétel jóindulattal nem vádolható kiötlői sem számoltak, hogy a vizsgázók, leszámítva néhány elvetemült bölcsészjelöltet, elolvassák az 1566 plusz egy strófából álló művet. Hadd legyek kicsit gonosz: alighanem még Zrínyinek sem volt erre ideje. Egy tanárnő úgy fogalmazott: nem is elvárás a teljes mű elolvasása, a kérdés inkább az, lehet-e, s ha igen, hogyan lehet mai szemmel olvasni ezt a barokk elbeszélő költeményt. Egy elsőéves, magyar szakos egyetemi hallgató a blogján azt írja: „régi magyar irodalmat érdemes és kell is tanítani, de nem így és nem ilyen követelményrendszerrel.” Erre utal az a magyartanári megállapítás is, mely szerint nem a kiválasztott irodalmi szöveg a rossz, hanem a diákidegen számonkérés. A tételről sommásan fogalmazott egy érintett, most vizsgázott fiatalember: „Nem elég, hogy mi egy tantárggyal többet írunk, még annál is baszakodnak velünk.” Bizony ebben a mondatban benne van a lényeg.

Ha már ennél a plusz vizsgatárgynál tartunk, a magyar érettségi a korábbi években leginkább arról szólt, sok magyar diák ezzel ellensúlyozhatta a gyengébb román jegyet, hozzásegítve magát a minimálisan elvárt 6-os átlaghoz, esetleg a jobb jeggyel növelve esélyét a bejutáshoz a vágyott egyetemre. Márpedig az idei tétel aligha hozta ezt a hatást. Az eredményeket böngészve több jónevű iskola vizsgázóinak jegyeit átnéztem, de 10-esre elvétve sem akadtam, viszont meglehetősen sok volt az 5-7 közötti eredmény, s nem ritkán hiába volt a vizsgázónak minden tárgyból átmenő jegye, az erre hivatott magyar eredmény nem húzta hatos felé az átlagot. Azt se feledjük, hogy nem ugyanazzal az eséllyel ül oda vizsgázni egy kolozsvári elit gimnázium diákja és egy kisvárosi, esetleg külvárosi műszaki líceum végzettje. Azt is tudom, az átmenéshez elég volt jól megoldani az 1. és a 2. feladatot, ami könnyebb, s még azt sem vitatom, hogy amint hírlik, a népszerű török sorozat, a Szulejmán, ha fogyaszthatóbbá nem is, de értelmezhetőbbé teszi a Szigeti veszedelmet is. Igaz, tartok tőle, nem ez a maturandus korosztály nézi, a nagymamát pedig csak nem ültethetjük be vizsgázni. Ezzel együtt, s nem csupán a kifogásolt tétel miatt gondolom azt, hogy az irodalomtanítás ma nem éri el a célját. De mi is a cél, a fentebb említett baszakodáson túl? Elriasztani a fiatalokat az olvasástól, az irodalomtól, méghozzá a száz százalékot közelítő hatékonysággal.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!