Ostrom alatt a Dragnea-projekt

2017. 07. 12. 20:54

Hatalmas botrányt robbantott ki a Rise Project oknyomozó portál, miután közzétette Liviu Dragnea szocdem pártelnök Brazíliáig nyúló, állítólagos korrupciós ügyeit. Kiderítették, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) már február óta nyomoz az ügyben, ám közben a belügyi titkosszolgálat felügyeletét a Legfelsőbb Védelmi Tanácstól (CSAT) átirányították a belügyminisztériumhoz. A botrány nyomán egyre világosabb, miért akarja a koalíció gyengíteni a DNA-t. Dragnea szerint minden baj okozója Soros György magyar származású amerikai üzletember. Simon Judit írása.

 

A Rice Project infógrafikája a Dragnea ügyek Brazíliába vezető szálairól

 

Időzíteni tudni kell – tanítják a sajtóiskolákban. A Rise Project újságírói éppen akkor rukkoltak elő a Dragnea-dossziéval, amikor egy pillanatra csend volt a belpolitikában. A kormányváltás hullámai csitultak, a szavazók a tengerparton sütkéreznek, nagyot kell robbanjon valami, hogy elérje az ingerküszöbüket. A tényfeltáró csapat kirukkolt a szociáldemokraták elnökének Brazíliáig terjedő, ortodoxnak nem nevezhető üzleteivel. Dragnea szava elállt, három napig nem szólalt meg az üggyel kapcsolatban. Amikor nyilvánosság elé állt, akkor sem tudott jó híreket mondani, ellenben szánalmas védekezésbe kezdett.

A Rise Project kiderítette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) első embere finoman fogalmazva tisztességtelen úton jutott tetemes vagyonhoz: Teleorman megye uraként a cégéhez utalt közpénzeket, európai uniós forrásokat,  üzleti partnereivel, akik közül egy öngyilkos lett, a dél-amerikai országban villát vásároltak és komoly üzleteket bonyolítottak le. Állítólag a brazil hatóságok is nyomoznak a pénzmosás szagú tranzakciókkal kapcsolatban. A Rise Project csapata azután kezdett nyomozni, hogy a kezükbe került a belügyi titkosszolgálat (DGPI) egy irata. Az ebben található adatok hitelességét több illetékes igazolta. A Rise oknyomozói megkérdezték a Teleorman megyei rendőrség akkori parancsnokát, aki elmondta, ismeri ezt a titkosszolgálati jelentést, s a DGPI tisztjei által összeállított dokumentumot személyesen továbbította az akkori országos rendőrparancsnoknak. Ezt utóbbit, Liviu Popa is megerősítette a tényfeltáró portálnak, de arra egyik rendőrségi vezető sem tudott magyarázatot adni, miért nem jutott el a jelentés az ügyészségre.

 

DGPI, ANAF kipipálva

Az újságírók arra is rájöttek, hogy a PSD–ALDE koalíció (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) a DGPI ellenőrzését diszkréten átirányították a belügyminiszterhez, aki nem más, mint Dragnea egyik teleormani jóembere. Ettől kezdve az államfő által elnökölt  Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) nincs beleszólása abba, ki vezesse a belügyi titkosszolgálatot. (Hogy mennyire alkotmányos egy titkosszolgálatnak kikerülni a CSAT ellenőrzése alól, az érdekes téma. Az Alkotmánybíróság legutóbbi döntései nyomán arra lehet következtetni, a talárosok szeretnének megfelelni Dragnenak. Az alaptörvény őrei viszont szent tehenek, róluk jót vagy semmit. Marad a semmi.)

Az ellenőrzés átruházásának híre után senki nem lepődött meg azon, hogy a DGPI jelenlegi vezetői nem találták meg az irattárban (sem a számítógépben) a Dragnea üzleteire vonatkozó iratokat.

Az sem okozott nagyobb meglepetést, hogy a Rise Project és a Hot News szerkesztőségében váratlan ellenőrzésre megjelentek a fináncok. Történt ez aznap, amikor előbbi portál beharangozta, hogy bombabiztos információkat hoznak napvilágra a PSD elnökéről és társairól. Az országos adóhatóság (ANAF) vezetője persze vehemensen tagadta, hogy az ellenőrzés időzítése összefüggne a tényfeltáró riport közlésével. Mi több, maga Dragnea is úgy tett, mint akit mélységesen felháborít a sajtó vegzálása.

A Rise Project tudomására jutott az is, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) február óta nyomoz az ügyben. Egyelőre in rem eljárás folyik, ami azt jelenti, a korrupciós bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálják, azaz iratokat foglaltak le, kihallgatnak tanúkat, felvették a kapcsolatot a brazíliai hatóságokkal.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész újságírói kérdésre azt mondta, ha a Rice Project által ismertetett irat hiteles, akkor a bűnvádi eljárás a DNA hatáskörébe tartozik.

Ez az a pillanat, amikor az a bizonyos szög kibújt a zsákból, kiderült, miért akarja Dragnea mindenáron eltávolítani a korrupcióellenes ügyészség vezetőségét, de a legfőbb ügyészt is szeretné más beosztásban látni.

Dragnea csak három nap késéssel reagált az újságírók vádjaira

 

DNA, a kemény dió

Tudorel Toader, a megboldogult Grindenu kormányt túlélő igazságügyi miniszter korábban a PSD-elnök biztatására ellenőriztette a legfőbb ügyész és a DNA főügyész vizsgálatát az ominózus 13-as kormányrendelettel kapcsolatban. A tárcavezető akkor hosszú beszédben megfeddte a két főügyészt, de nem váltotta le őket. Akkor az hírlett, az első adandó alkalommal Toadernek mennie kell. Mégis maradhatott a tárca élén, de ennek bizonyára ára van – mondogatták a bennfentesek.

Az új, immár Tudorel-kormány tagjaként első dolga volt vizsgálatot kérni a legfőbb ügyészség és a korrupcióellenes ügyészség menedzsmenti munkájával kapcsolatban. Laura Codruţa Kövesit többször becitálta a 2009-es elnökválasztást kivizsgáló parlamenti különbizottság. A meghívást azzal indokolták, hogy a sajtóban is megjelent információk szerint, a választás időpontjában a DNA főügyésze Gabriel Oprea akkori belügyminiszter lakásán tartózkodott. Amúgy a különbizottság azoknak a sajtóinformációknak a kivizsgálására alakult, amelyek szerint egyes állami tisztségviselők törvénytelenül próbálták befolyásolni a 2009-es elnökválasztás kimenetelét, hogy újabb mandátumhoz juttassák Traian Băsescu akkor államfőt. 

Kövesi egyszer sem jelent meg a különbizottság előtt, amire a testület az alkotmánybírósághoz fordult. Utóbbi testület szerint a DNA főügyésze köteles eleget tenni a hívásnak. Kövesi hivatalos levélben közölte: mivel semmilyen érdemi információval nem rendelkezik, továbbra sem tesz eleget a meghívásnak. A különbizottság szocdem tagjai büntető feljelentést fontolgattak, csak éppen egyetlen olyan törvénycikkelyt sem találtak, ami alapján ezt megtehetnék. Abban maradtak, levélben teszik fel a kérdéseiket, és az igazságügyi miniszterhez fordulnak a probléma orvoslásáért. Kérdés, hogy a tárcavezető hálából, amiért megmaradhatott a bársonyszékben, megbünteti, esetleg meneszteni próbálja Kövesit, vagy ismételten úgy dönt, szembemegy Dragnea akaratával. Egyik út sem tükörsima.

Iohannis államfő viszont a szóvivőjén keresztül közölte: „Románia elnöke nagyon elégedett az Országos Korrupcióellenes Ügynökség vezetőségének tevékenységével. Ennél több hozzáfűznivalója nincsen”. Az államelnök kijelentése és a külföldi kancelláriák elismerése a DNA munkája iránt sokkal jobban megnehezíti a szociáldemokraták dolgát, mint hatalomra kerülésükkor gondolták.

Soros Györgynek mostanában rengeteg munkát ad a közép-kelet-európai térség

 

Soros, a gonosz

Aligha vitatható, lassan a DNA az egyetlen fék, ami visszatarthatja, lassíthatja a PSD–ALDE koalíciót, hogy megvalósítsák a számukra egyre rokonszenvesebb illiberális demokráciát, és végre senki se kutakodjon a vezetők és holdudvarukhoz tartozók vagyonának eredete iránt. A zsebre dolgozást elősegítő törvényeket, kormányrendeleteket máris elkezdték gyártani, lásd a hivatali visszaélésre vonatkozó jogszabályt módosító tervezetet, a magánnyugdíjak államosításának meglebegtetését és még következnek hasonlók a sorban.

A biztonság kedvéért a civil szervezeteket is elkezdték zaklatni, még néhány lépés, és orosz-magyar-izraeli mintára külföldi ügynököknek titulálják őket.

Mircea Cărtarescu író is úgy gondolja, hogy Dragnea és csapata a DNA-val kiiktatná az egyetlen megmaradt féket azok után, hogy bekebelezték a belügyi titkosszolgálatot, s az országos adóhatóságot. Az is a játszma része, hogy a DNA hiteltelenítésével Iohannis államfőt is sikerülne valamelyest elszigetelni.

Tegyük hozzá, a DNA-t nem kell szentté avatni, hiszen nem egyszer vállalt dicstelen szerepet politikai játszmákban, de abban egyet lehet érteni az elemzőkkel és Cărtărescuval, hogy jelenléte biztosíték annak megelőzésére, hogy a koalíció lassan, de biztosan eltávolítsa az országot az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól. Amennyiben a parlamenti többség megszabadulna a Kövesi-féle DNA-tól és kiiktatná Iohannist, Romániának esélye sem maradna, hogy jó pozíciókat érjen el Európában, nemhogy a világban.

Liviu Dragnea a Rise Project kirobbantotta botrány után három nappal a pártjához legközelebb álló tévécsatornán válaszolt a kérdésekre. Tagadta, hogy bármi köze lenne az adott vállalathoz és Brazíliában is csak turistaként járt. Állítása szerint a sajtótámadás mögött Soros György magyar származású üzletember áll. „Az utóbbi hónapokban meglehetősen határozottan foglaltam állást e gonosz figura, Soros György ellen, és ezúton is azt üzenem neki: nem hagyom magam! Minden Sorostól indul, a Romániával és más országokkal kapcsolatos rosszindulatú terveinek része. Ez ilyen egyszerű” – fejtegette a PSD elnöke. A szocdemek az év elején, a 27 napig tartó, a 13-as kormányrendelet kiváltotta tüntetéssorozat idején már igyekeztek bevinni a köztudatba, hogy Soros és egyes multinacionális cégek próbálják megdönteni a demokratikusan megválasztott végrehajtást, mert megijedtek a nagyszerű, az elesetteket támogató kormányprogramtól. Akkor a gyűlöletbeszédnek nem volt foganatja.

Dragnea szavait a miniszterelnök is sietett megerősíteni: szerinte Soros György milliárdos kísérlete, hogy destabilizálja a Szociáldemokrata Pártot és elnökét, azt jelenti, hogy destabilizálni próbálja a kormányt és az egész országot. „Liviu Dragnea a párt elnöke. Ha gyengíted a párt elnökét, gyengíted a pártot, végső soron destabilizálod a kormánykoalíciót, a kormányt és nyilván az országot” – idézte a kormányfőt az Agerpres hírügynökség. Cărtărescu szerint Dragnea Sorost illető szavai a legsötétebb időket idézik.

A pártokra összpontosító elemzők szerint a PSD és ezen belül Dragnea és emberei egyre többet hibáznak, és egyre többen kezdik könyvelni a tévedéseket. Úgy vélik, a pártelnök a kormány munkájának szűk körben tartott kiértékelésével, a hónapokra, hetekre, sőt napokra lebontott, a tárcáknak kiosztott feladatokkal azt a látszatot akarja kelteni, hogy rajta áll vagy bukik a kormány teljesítménye, az ország lakosságának jóléte. Érdemben nem tudta a Rise Project állításait cáfolni, a párton belüli és kívüli elégedetlenségekre sem talál magyarázatot. Kézenfekvő valamilyen összeesküvés-elméletet gyártani és egy távoli, de ismert idegent hibáztatni a sikertelenségekért. Nincs ebben semmi új.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!