Tessék képmutatni!

2017. 10. 16. 14:57

Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete a Weinstein-botrányról, a szalagcímeken túl.

 

Az évtizedek óta hatalmi helyzetből nőket zaklató Harvey Weinstein hollywoodi producer bukásáról szerintem még az is értesült, aki csak szalagcímekből tájékozódik.
Ha mégsem, összefoglalom a lényeget: a The New York Times és a The New Yorker leleplező cikkeinek hatására, Hollywood egyik legbefolyásosabb embere (sokan, mások között Quentin Tarantino filmrendező nagyjából neki köszönheti teljes egészében a karrierjét) vált tökéletesen nemkívánatossá, mivel a cikkek hatására mintegy harminc nő – köztük olyan sztárok mint Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow – álltak nyilvánosság elé azzal, hogy Weinstein, befolyását kihasználva, szexuálisan zaklatta őket. Weinsteint azóta kitették a cégéből, kizárta soraiból az amerikai filmakadémia, és rendőrségi eljárás is indult ellene.

Az optimistábbak bizonyára azt gondolják, a világ egyik leginkább szexista (és rasszista) közegében – most éppen nem a magyar közéletre gondolok – talán elindul valami pozitív irányú változás.

A kevésbé idealisták viszont fanyaloghatnak a teljesen egyértelmű képmutatás felett, hiszen azok, akik most elítélően nyilatkoznak Weinsteinről, bizonyára – legalább pletyka szinten – eddig is tudtak viselt dolgairól, csak nem firtatták, saját érdekeik, karrierjük érdekében.

Bizonyára ők, a fanyalgók, azok, akik nem értik az egyébként tényleg önnön ellentétére fordult „píszí” lényegét sem, amely valamifajta külső normával (kifejezések kötelezővé tételével) próbálnak hatni a közgondolkodásra.
Lao-ce azt mondja: „az út ha elvész, itt az erény, az erény ha elvész, itt a szeretet, a szeretet ha elvész, itt az erkölcs, az erkölcs, ha elvész, itt a tisztelet.”

Mind a kis kitérővel említett „píszí”, mind a Weinstein bukását kikövező képmutatás a fenti (csökkenő hierarchiát mutató) lista alján van, tehát bőven hagynak kivetni valót maguk után, mindegyik hitvány megoldás, de innen, a következmények nélküli, agresszív hatalmi mámornak gátat szabni képtelen Kelet-Európából nézve még ezek is élhetőnek tűnnek, ha tapsolni nem is tud nekik az ember felhőtlen megelégedettségében.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!