A csoda megszületése

2017. 05. 20. 09:15

Vindis Andrea ezzel a – színházi nyelven szólva – nyúlfarknyi szereppel megmutatta, hogy színészből művésszé érett, hogy ott rejlik benne is a csoda, amit örökül kapott. Simon Judit színházi jegyzete.

 

Vindis Andrea édesanyjával, Csíky Ibolyával. Rendhagyó beugrás

 

Áll harmincvalahány évesen, és én elhiszem neki, hogy elmúlt nyolcvan, aki egy pocakos, éltes úriember, mellesleg kivénhedt operaénekes zsarnokoskodó anyja. Botra támaszkodik, nem kellékre, az édesanyjáé volt, azt mondta előadás után, ez adott neki erőt a színpadon.

Vindis Andrea a nemrég az égi társulathoz szerződött Csíky Ibolya lánya. A Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze egyszeri alkalommal Nagyváradon játszotta el a Békéscsabai Jókai Színház Macskajáték előadásában Cs. Bruckner Adelaida egyjelenetes szerepét. Rendhagyó beugrás, mert az erdélyi magyar színjátszás nagyasszonyának a partitúráját vette át, aki maga is mástól örökölte meg a szerepet. Mert ő sosem utasított vissza szerepet vagy felkérést.

Csíky Ibolya korábban emlékezetes Orbánné volt Örkény darabjának nagyváradi előadásában.

A békéscsabaiak produkciójában is az ő hangja és hangsúlyai jönnek be. Még látni is vélem, ott az első földszinti páholy hátsó ülésén – valamikor színész páholynak nevezték – szerényen, mosolyogva nézi az előadást, rejteni próbálja, mennyire büszke a lányára.

Vindis Andrea ezzel a – színházi nyelven szólva – nyúlfarknyi szereppel megmutatta, hogy színészből művésszé érett, hogy ott rejlik benne is a csoda, amit örökül kapott, s amit az előadás végén egy tekintettel köszönt meg a tapsrend alatt, az égbe visszalibbent Csíky Ibolyának.

Nagy pillanatnak lehettünk tanúi, a csoda megszületésének.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!