A jógától a zacskós levesig

2020. 06. 08. 21:26

Esti olvasmány kezdőknek és haladóknak sorozatunkban Simon Judit témát keresett és talált.

 

A téma az utcán hever – mondták az öreg sajtósok, amikor ráléptem erre a pályára. Néha magam is meglepődőm, de immár én is öreg sajtós vagyok.

Ma direkt azért mentem sétálni, hogy találjak legalább egy témát az utcán hemperegni, de egybe sem botlottam, sőt, szembe se jött valami, amiből témát lehetne csiholni.

Mit mondjak, lógó orral kullogtam haza. Attól tartottam, már olyan öreg sajtós vagyok, hogy még a téma is elkerül.

Ritkán szoktam csüggedni, de most kimondottan kedvetlenül mentem fel a netre. Úgysincs ott, amióta az emberek korlátlanul sétálhatnak, nincs igazi téma. Pár napig a Trianon 100 folyt-folydogált, aztán az amerikai lázongásokról volt/van mindenkinek véleménye.

Már elkezdtem vágyni egy jó kis víruskonteóra, de még az sem jött.

Amikor már majdnem lemondtam a ma esti jegyzetről, a skriblerek istenei megszántak, jött a téma, sőt, egyenesen jó kis álhír érkezett.

A magyar média ingerküszöbét éppen csak megbirizgálta, de a román nyelvűben komoly port kavart az a pár napos információ, ami szerint a Román Ortodox Egyház (BOR) közleménye kvázi eltiltja híveit a jóga gyakorlásától.

Már azt hittem, vénségemre szövegértelmezési gondjaim vannak, de nem. Tényleg ilyeneket írnak: a jóga szó azt jelenti, hogy igába von, azaz a BOR szerint igába vonja a szellemet, amely ennek következtében elszakad a való világtól, meg annak középpontjától, az egyháztól, mert köze nincs a judeo-keresztény megszemélyesített istenképhez.

A bukaresti pátriárka talán észre sem vette volna, hogy hívei közül számtalan jógagyakorló van, ha nem szólnak rá Görögországból. Az ottani Szinódus pedig akkor kapta fel a vizet, amikor hellén ortodox hívők egy csoportja engedélyt kért az egyháztól, hogy a karantén ideje alatt jógázhassanak. Rábólintás helyett jól kioktatták őket, utánuk pedig már a mi országunkban jogára vetemedőket, hogy bizony ez a transzcendencia nem összeegyeztethető azzal a transzcendenciával, a jóga teljes mértékben összeegyeztethetetlen a keresztény szellemiséggel, az ortodox egyházéval pláne. Egyébként időnként a magyar médiában, elsősorban vallási weboldalakon is visszatér a téma, s a következtetés a legtöbb esetben az, a jóga akkor sem kóser, ha csak a testmozgásra vonatkozik, nem a mögötte álló filozófiára. A katolikusok is összeegyeztethetetlennek tartják a kereszténységgel, míg múlt év novemberében a Hit gyülekezete vezetője fogalmazott úgy, hogy aki jógázik, az démonokat hív elő.

Sosem jógáztam, de azt ezt űző barátaim szerint, nagyon pihentető és feszültségoldó hatása van. A belső és külső békét erősíti.

Ja, az európai jógázók döntő többségének meg sem fordul a fejében, hogy az általuk végzett gyakorlatoknak bármi köze lenne a valláshoz.

Amikor azt hittem, hogy a járvány szelídülésével elfogytak az összeesküvéselméletek, szembejött velem egy újabb igazi csemege. Már a címe is megfizethetetlen: A szabadkőművesek nátrium-glutamáttal, az E621 segítségével tartják kontroll alatt a népesség számát! Így, felkiáltójellel ellenőrzik.

A névtelen cikkíró szerint az Egészségügyi Világszervezet egyik 2006-ban tartott ülésén egy „tudós” Az emberiség megmérgezése címmel tartott előadást, melyben felhívta a figyelmet az E621 vegyület emberi szervezetre káros voltára.

Ez még rendbe is lenne, mindnyájan tudjuk az E-k, azaz színt, ízeket turbózó kemikáliák nem a legegészségesebb hozzávalók ételeinkhez, italainkhoz, de mégsem az összes súlyos betegség okozói. Na meg nem kötelező ilyen betűs étkeket enni, merthogy nem mindenben van.

Ezt a bizonyítottan mérgező valamit a kormányok tudtával és beleegyezésével direkt belekeverik a fűszerekbe, zacskós levesbe, a konzervekbe, sőt mindenbe, hogy megbetegedjenek az emberek. Minden kormány, kivétel nélkül támogatja. Miért? Lásd a címet, mert más magyarázat nincs az írásban.

Ja, az sem derül ki, hogy kerülnek a képletbe a szabadkőművesek, de kicsire nem kell figyelni, amikor ott a nagy E.

Eddig azt sem derítették ki egyetlen E betűről, számjától függetlenül, hogy egyenesen drog lenne. A szegény glutamátot amúgy szinte minden feldolgozott ételbe beleteszik, hogy jobb ízű legyen tőle. Sőt, ezt az anyagot még a szervezetünk is előállít, úgy napi 35-40 grammot, amihez további 10-15-öt eszünk meg természetes formában is, hiszen néhány élelmiszer tartalmazza eleve, a legtöbbet a szójaszósz, a paradicsom, a sajtok, s mindennek a tetejébe még az anyatejben is van.

Öreg sajtósként talán szabad kicsit módosítani a szólást: kedves ifjú kollégák: a téma a neten hever. Ennek ellenére, nem árt néha kimenni az utcára is, mert ott pedig az élet zajlik.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!