A tesióra stréberei

2017. 08. 04. 16:42

Könyvből tanulják a tornát, az úszást, a futást és a többi sportágat ötödik osztálytól a diákok. Simon Judit elképzelte, hogy zajlik egy elméleti tornaóra.

 

Tornaóra Romániában az ötvenes években. Nem viccelt a miniszter

 

Még a kormányfő is azt hitte, a hét viccét sütötte el a tanügyminiszter, de kiderült, dehogy. Ő komolyan gondolta, hogy bevezetésre érett a projekt: (tan)könyvből oktassák ötödik osztálytól a tornát, és a másik alaptantárgy, az osztályfőnöki óra se nélkülözze a tankönyvet. A kormányfő nyilvánosan minősítette viccnek a testnevelési tankönyvet, de arcára fagyott a mosoly, amikor ezek kikerültek a nyomdából. Állítólag Liviu Pop miniszter elődje rendelte, és mire a tanügyi tárca vezetője felébredt, már kattogott a nyomdagép. Bizonyára le tudták volna fújni az egészet, de macerás megmagyarázni a már eddig ráköltött pénzt, a marhaságra legalább van számla.

Ősztől a testnevelési órára a gyerekek átöltöznek, leülnek a padba.

– Nyissátok ki a könyvet az x-edik oldalon, megtanuljuk, hogyan kell labdázni, és az mire jó – kezdi az órát a tanár. Miután elmagyarázta, hogy a labdázáshoz labda kell, ami éppen nincs az iskola szertárában, elmondja, a labdajátékok megakadályozzák a szpondilózis kialakulását.  – Hogy ez a betegség pontosan mi, azt majd megtanuljátok pár év múlva biológiaórán.

– Gyerekek, ma az úszásról tanulunk, nyissátok ki a könyvet. Pistike, minek az az úszósapka a fejeden? – Az úszás nemcsak azért fontos, hogy ne fulladjatok meg, ha beestek a vízbe, hanem azért is, mert megakadályozza a hyperkyfózis és a lordózis nevű betegségeket. Ezekről majd az orvosi egyetemen fogtok többet tanulni. 

– Miután rendbe teszik az iskola tornatermét, kicserélik az életveszélyes tornaszereket, és építenek közelbe egy uszodát, mindezt a gyakorlatban is megtanuljuk. Lehet, akkora már ti is szülők lesztek, de a gyerekeitek is ide járnak majd iskolába. Addigra vesz a suli egy jachtot is.

Az iskolatáska súlya miatt háborgó szülőket megnyugtatták: a testnevelési könyvet csak egyszer egy hónapban kell bevinni az iskolába. Bizonyára azért, hogy megmutassák: még megvan. Román nyelvkönyv, matematika, történelemkönyv a régi, rongyos, mert az újak nem lesznek kész a szeptemberi iskolakezdésig, folyton megóvják a közbeszerzéseket, nehéz a döntéshozatal. Meg aztán előbb az osztályfőnöki órára szánt könyveket kell kinyomtatni.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!