Egy kormánybuktatás buktatói

2017. 06. 16. 14:34

Grindeanu nem mond le, Dragnea tombol, a PSD–ALDE bizalmatlansági indítvánnyal buktatja meg saját kabinetjét és kaszálja el agyondicsért programját. Még minden megtörténhet és az ellenkezője sem lehetetlen. Nagyjából így fest a nyári napokra felforrósodott romániai belpolitika. Simon Judit összefoglalója.

 

Dragnea és Grindeanu a kormányfő januári beiktatásakor. Kiszerettek egymásból

 

Ilyen még nem volt – kommentálja a híreket a taxisofőr, hogy egy párt lemondassa a saját kormányát. Ezt mondják az elemzők is, s néznek, mint a moziban. Megismétlődik Radu Vasile vicces ellenállása (a parasztpárti kormányfő 1999-ben nem volt hajlandó lemondani, miután minden minisztere így tett), vagy a jelenlegi miniszterelnöknek sikerül megbuktatni Liviu Dragnea parelnököt, ami nagy áldás lenne a pártra és az országra nézve – vélik a kommentátorok.

Belpolitikai elemzők szerint már akkor nyilvánvaló volt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és koalíciós partnere, a Tăriceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a kormányfő elmozdítására készülnek, amikor Darius Vâlcovot bízták meg, hogy elkészítse a kabinet munkájának értékelését. A volt pénzügyminiszter ellen bírósági eljárás folyik, a DNA többek között pénzmosással, hivatali visszaéléssel vádolja.

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere nyitotta a bírálatok sorát azzal, hogy Grindeanu egyre kevesebbet tanácsokozott Dragneaval, majd ebből később levonta a következtetést: ez már nem mi a kormányuk, azaz nem a PSD kabinetje, más szóval nem a pártelnöké és a hozzá legközelebb állóké.

A kormányzati munka kiértékelésén kevesen kaptak átmenő jegyet, köztük persze ott van Sevil Shaideh, Olguţa Vasilescu, Carmen Dan és Petre Daea. A többiek megbuktak, és verdikt az volt: a kormányfőnek is mennie kellene. De nem megy. Magától nem.

A kiértékelés elsősorban a menesztéseket szolgálta, nem csak azért, mert olyan vállalások nem teljesítését róttak fel a kabinetnek, melyek határideje 2018 vagy 2020, hanem azért is, mert mint később Dragnea kijelentette, a kabinetnek és vezetőjének tudnia kellett volna, hogy ez egy átmeneti, ideiglenes kormány. Holott a pártelnök korábban többször kijelentette, elégedett a végrehajtás munkájával, és neki esze ágában sincs már miniszterelnök lenni.

Liviu Dragnea nyilatkozik a parlamentben. Kivel vannak a szolgálatok?

 

Valami történt az utóbbi hetekben, amiért Grideanu és Dragnea nagyon összeveszhettek.

Az szabad szemmel is látható volt, hogy a szocdemek elnöke sietteti a hivatali visszaélést szabályozó törvényt, és szeretné, ha az összeghatár legalább négyszázezer lejre rúgna. Dragnea a jogszabályt kormányrendelettel léptetné érvénybe, azzal az indokkal, hogy az Alkotmánybíróság szerint is meg kell határozni egy összeget. A kormányfő viszont törvénytervezetet nyújtana be a parlamentbe, hogy a törvényhozás döntse el, mennyi az annyi. Csakhogy a tervezetet meg kell tárgyalják a bizottságok, meg kell szavazza mindkét ház, végül az államfőnek kellene aláírnia. A Cotroceni palotából viszont vissza is küldhetik a törvényhozásba újratárgyalásra, esetleg újabb alkotmányos vizsgálatot kérnek valakik, az idő meg telik és Dragnea ellen dolgozik. A szocdemek legfőbb ura ellen ugyanis eljárás folyik, méghozzá hivatali visszaélés miatt. Egy ilyen irányú kormányrendelet tisztára mosná a pártvezért és akár kormányfő, de még államelnök is lehetne. Úgy tűnik, Grindeanu, aki tanult az ominózus 13. kormányrendelet következményeiből, inkább a demokratikus utat választotta. Nagy bűne Dragnea olvasatában a kabinetnek és ezen belül az igazságügyi miniszternek, hogy hivatalban marad Kövesi, a DNA főügyésze és Lazăr, Románia legfőbb ügyésze, Dragnea ősellensége.

Sorin Grindeanu, a hivatalából távozni nem akaró kormányfő a helyzetet értékelő sajtótájékoztatóján azt is megjegyezte, felrótták neki, hogy nem teljesítette azt a kormányprogramot, amely a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését írja elő Oroszországgal. A miniszterelnök elismerte, ezt nem is akarta teljesíteni, mert Románia tagja az Európai Uniónak, amely éppen gazdasági szankciókkal sújtja Moszkvát. Az államfő washingtoni látogatása után ez a kijelentés nem kis jelentőséggel bír, ha azt tekintjük, hogy Románia közvetítő szerepet tölthet be a két kontinens hatalmai között. Grindeanu egyértelművé tette: akkor adja vissza a mandátumát, ha Dragnea is lemond a pártelnökségről.

Olyan hangok hallatszottak, hogy Grindeanu lepaktált volna a titkosszolgálatokkal, de ismerve egyes politikusok és alakulatok SRI-fóbiáját, vélhetően ezek a kijelentések is a lejártás részei.

Klaus Iohannis államfő, miután megkapta a koalíciós pártok levelét a kabinettel szembeni politikai bizalom megvonásáról, a szóvivőjén keresztült üzent: az alkotmányos kereteket tekintve akkor ül le a pártokkal kormányfőről tárgyalni, ha az alaptörvényben megfogalmazott okok miatt kénytelen lemondani a miniszterelnök, illetve bizalmatlansági indítvány nyomán megbukik a kormány.

Az államfő nem akar tehát beavatkozni a PSD-n belüli harcba, ami cinikusan úgy hangzana, hagyja, egyék meg egymást a szocdemek. Még az után sem kívánt állást foglalni, hogy a szocdem és az ALDE elnök gyakorlatilag segítségért folyamodott hozzá. Teszi ezt Iohannis azzal együtt, hogy tudja: amit a külpolitikában építhet, Dragneaék tönkretehetik a belpolitika elbizonytalanításával. Vagy talán mégsem.

Az Ügyvezető Bizottság (CEx) ülése után a PSD elnöke kijelentette, nem ismer rá Grindeanura, akit segített és barátjának tekintett, és aki most úgy beszél, mintha valaki diktálná neki, mit mondjon. Nem hagyta ki a háttérben levő sötét erők emlegetését, a párt pedig véleménye szerint ostrom alatt áll, miközben valakik elfoglalták a Victoria palotát. Azt nem tudni, ki ostromolja, a kormányépületben a kormányfő és miniszterek tartózkodtak, merthogy utóbbiak a törvény előírása szerint csütörtökön is, pénteken is bementek dolgozni. Dragnea úgy beszél és nyilatkozik, mintha valaki más akarná megbuktatni a PSD-ALDE kormányt, és nem az általa vezetett nagyobbik kormánypárt döntött volna az egész kabinet lecseréléséről. A PSD elnöke bejelentette, mivel a kormányfő még azután sem hajlandó lemondani, hogy kizárták a pártból, más lehetőség híján bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a törvényhozásban. Hétfőn elindítják a procedúrát, vélhetően szerdán szavaznak róla.

A kormánytagok nélkül maradt miniszterelnök. Magányos harcos vagy jó taktikus?

 

Sorin Grindeanu csütörtök este megtartotta második sajtótájékoztatóját, némi bepillantást nyújtva a szocdem korifeusok boszorkánykonyhájába.

Cristian Tudor Popescu értékelése szerint mindenki meglepetésére Grindeanu utcai harcosként viselkedett, kemény jobbegyeneseket kapott tőle Dragnea, és néhány fenyegetést is megeresztett. A még hivatalban levő miniszterelnök kijelentette, a kabinetet a PSD elnöke állította össze, tehát ő a felelős a kudarcért és válságért, amibe az országot sodorta. Megismételte: amennyiben Dragnea lemond a pártelnöki tisztségről, ő is azonnal visszaadja a mandátumát. Elmondta, húsz éve a szocdem párt tagja, és arra is emlékeztetett, Dragnea a PDL-ből vándorolt át a PSD-be, és azt sem felejtette el, hogy a pártelnök koccintgatott Coldea volt SRI aligazgatóval, nem ő. Bejelentette, tárgyalni fog a szociáldemokrata képviselőkkel és szenátorokkal. Értésül adta, a meccs még nincs lejátszva. Grindeanu nem erősítette meg, hogy kormányfőtitkárnak nevezte ki Victor Ponta volt kormányfőt, aki a védelmére kelt, keményen bírálva Dragneat. Azt mondta, mindenki olvassa majd el a Hivatalos Közlönyt. Augustin Jianu a kommunikációs tárca vezetője az egyetlen, aki nem adta be a lemondását, úgyhogy jelenleg a román kormánynak elvileg három tagja van. Őket akarja a PSD ura megbuktatni a bizalmatlansági indítvánnyal.

Újságírói kérdésre Grindeanu elismerte, beszélt Iohannis államfővel, de a részletek ismertetése helyett csupán némán mosolygott.

Kifejtette viszont, hogy a párt korántsem olyan népszerű, amint volt, hiszen az időközi választásokon elvesztett három nagyvárost, csupán Temes megyében, az ő szűkebb pátriájában győzött. A hivatalban levő kormányfő a Temes megyei tanácselnökséget cserélte a miniszterelnöki bársonyszékre.

Arról is mesélt, hogyan avatkozott be Dragnea a kormányzásba és úgy vélte, a pártelnök azért nem meri összehívni a kongresszust, mert kiderülnének a vidéki vezetők és aktivisták elégedetlenségei, valamint a párvezetés népszerűtlensége. A sajtótájékoztatón végig arra engedett következtetni, hogy sokkal többet tud, amint amennyit elmond, és több támogatást élvez, amennyi szabad szemmel látszik. A mindig csendes, háttérbe húzódó Grindeanu a sajtótájékoztatón határozott volt, magabiztos, összefüggően, logikusan és nyomatékosan szólalt meg.

Látszólag a kormányfőnek nincs támogatottsága, hacsak a Pontával rokonszenvezők nem sorakoznak fel mögé. Pontát is kizárták a pártból, de sajtóhírek szerint a PSD-n belül vannak hívei.

Ami a bizalmatlansági indítványt illeti, elvileg simán át kellene mennie a törvényhozáson. A szocdemeknek ugyan nincs meg a szükséges többségük, de az ALDE-val közösen akkor is többségben vannak, ha minden ellenzéki párt, a kisebbségek és az RMDSZ is az indítvány ellen szavazna. Csakhogy ebben az esetben nem lehet a matematikára hagyatkozni, mert nem tudni, hogy gondolkodnak a PSD-s honatyák. Azt sem lehet kizárni, vannak olyanok, akikn nem szándékoznak megbuktatni a saját kormányukat és ezzel a kormányprogramjukat is. Az is elképzelhető, hogy nem szeretnék, ha elölről kezdődne a kormányalakítás, viszont szívesen megszabadulnának a pártot diktatórikusan vezető Dragneatól.

A játszma fontos tényezője lehet még Klaus Iohannis, aki vasárnaptól közel egy héten át nem lesz az országban, Berlinben Merkel kancellárral tárgyal, utána Brüsszelben uniós vezetőkkel és Macron francia elnökkel.

Mire hazaérkezik, vagy átment a bizalmatlansági indítvány vagy sem, de mindenképpen eseménydús napok várnak rá.

Az országnak viszont csak kára származik a PSD–ALDE koalíció ámokfutásából: a lej zuhanórepülésbe kezdett, a befektetői szféra elbizonytalanodott – eddig sem bíztak a kormány osztogató politikájában –, az európai kancelláriák kivárnak, a nyugati sajtó Dragneat tekinti a válság okozójának.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!