A mór vesztett, a mór mehet

2020. 12. 08. 21:56

A szocdemek nyertek, de a nemzeti liberálisok alakíthatnak kormányt. Ludovic Orban lemondott, az ideiglenes kormányfő egy ezredes, a védelmi miniszter. Az RMDSZ lehet a koalíció harmadik tagja, Basescu pártja a három és feledik. A nagy újdonság, bejutott a törvényhozásba a szélsőjobbos, nacionalista, fundamentalista, xenofóbb AUR. Simon Judit írása.

Ludovic Orban miniszterelnök kezét egy év és egy hónap után engedte el Iohannis elnök

 

Az Európai Unió nem avatkozhat hazánk ügyeibe, meg kell védeni a keresztény értékeket, az egyházat, Európa megérett az átalakítására, meg kell állítani Sorost, aki hazánkra tör, egyesíteni kell a nemzetet. Isten, haza, nemzet, család! Ezeket az értékeket kell megvédenünk a nyugati befolyástól! Még mielőtt bárki tévesen tippelne, hogy kitől származnak e követelések, az elhangzottakhoz tegyük hozzá a magyar közösség és politikai alakulatai ellen irányuló fenyegetéseket, Moldova állam annektálásának szándékát, hiszen mindezek a hazai politikai palettán megjelent új szélsőséges nacionalista román párt elképzelései. Programjának fontos pontja: az etnikai pártok, elsősorban az RMDSZ betiltása. A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) nem a semmiből jelent meg, mégis meglepő, hogy első nekifutásból megszerezte a szavazatok közel 9 százalékát. Ha bejönnek a külföldi szavazatok, lehet az 10 is. A negyedik legerősebb romániai alakulat szélsőségesen jobboldali, fundamentalista és xenofób. Elnöke egy fociultra, és jónéhány nyíltan vagy burkoltan legionárius szervezet támogatja. Erről bővebben egy következő alkalommal.

A romániai törvényhozási választásokat nem egészen 32 százalékos részvétellel a Szociáldemokrata Párt nyerte (PSD), közel öt százalékkal megelőzve a kormányzó Nemzeti Liberális Pártot (PNL). Őket követi a Románia Megmentéséért Szövetség (USR). Akárhogy számoljuk, akkor is a szocdemek győztek, ha Iohannis államfő az ellenkezőjét állítja. Az RMDSZ elégedett lehet 6 százalék körüli eredményével, különösen a mérleg nyelve szerep újbóli elnyerésével.

A Traian Băsescu volt államfő nevével fémjelzett, ám újabban némiképpen elhanyagolt Népi Mozgalom Párt (PMP) még ott billeg a kimaradás és bejutás között, viszont Victor Ponta Pro Romániája nem kis meglepetésre kiszorult a törvényhozásból, együtt a mozgalmával egyesült ALDE-val. Hosszú évek óta ez lesz az első ciklus, ami a társeln0k Călin Popescu Tăriceanu nélkül kezdődik. Ponta vissza is vonult, Tăriceanuról a kampány heteiben sem lehetett hallani.

A vasárnapi választások három meglepetése csökkenő fontossági sorrendben: az AUR megjelenése, a Pro Románia és a PMP kiesése. A hétfő sem maradt eseménytelen: azonnali hatállyal lemondott a kormányfő. Ludovic Orban azután tette le mandátumát, hogy beszélt az államelnökkel. A PNL elvesztette a választásokat, a természetes azt lett volna, ha Orban a párt, nem pedig a kormány éléről távozik. Rég rebesgetik, hogy Iohannis nem Orbant akarja megbízni, hogy a választás után kormányt alakítson. Így, hogy nem is győztek, még könnyebb is félretenni. Erre csak ráerősített a Dan Barna – Dacian Ciolos USR-PLUS elnök-páros, akik nyíltan kimondták: szándékukban áll koalíciót kötni a nemzeti liberálisokkal, feltéve, hogy más vezeti a kabinetet. Kívánságuk teljesült. Iohannis ideiglenes kormányfőnek kinevezte Nicolae Ciuca védelmi minisztert. Olyan hírek is felröppentek, hogy Ciucát bízná meg az államfő kormányalakítással, igaz, számos más név is szárnyra kelt. Többek között Ilie Bolojan, Nagyvárad volt polgármestere is szóba jött, bár sajtóértesülések szerint a Bihar Megyei Tanács elnöke nem kíván a vármegyeházáról a Victoria palotába költözni. Talán az államfő nem követ el akkora hibát, hogy katonatisztet kérjen fel kormányt alakítani, ha Ciuca az uniformist már le is cserélte öltönyre. Nem hangzana valami jól, hogy egy ezredes vezeti a kabinetet. Ciuca egyébként kinevezése után azonnal felkérte Antonel Tănase kormányfőtitkárt – Orban bizalmasát –, hogy adja be a lemondását, ami meg is történt.

Iohannis jobbközép kabinetet szeretne, esze ágában sincs a szocdemeket kormányközelbe engedni. Az államelnök szerint a PNL az USR Plus-szal simán alakíthat kormányt. Pedig ez minden lesz, csak sima nem. Noha még nem ismert a mandátumok elosztása, miként alakul a töredékszavazatok sorsa, de az biztos, hogy a többséghez kell egy harmadik koalíciós partner is. A nemzeti liberális vezetők, továbbá Ciolos is az RMDSZ-t nevezte meg harmadik leendő kormánypártnak. Más nem is igazán akad, esetleg a PMP, ha bejut a törvényhozásba. Utóbbi lehetőség most a legkevésbé az RMDSZ érdeke.

A szociáldemokraták persze háborognak, hiszen mégiscsak ők nyertek, de hiába, messze nem rendelkeznek majd annyi mandátummal, hogy kormányt alakíthassanak. Az AUR-ral szövetkezni annyira szalonképtelen, hogy vélhetően nem kockáztatják meg, ráadásul azzal sem lenne meg a fele plusz egy. A párt számára a váratlan sikert elérő Ciolacu pártelnök most várhatóan ellenzékbe kényszerül, de abban joggal reménykedhet, hogy egy idő után elmérgesedik annyira a helyzet a jobb-közép koalícióban, hogy akár az USR Pluss-szal szövetkezve átveheti a végrehajtó hatalmat.

A szocdemek számítása csak első látásra tűnik abszurdnak, ugyanis a koalíciós tárgyalások korántsem mutatkoznak egyszerűnek. Az USR erős emberei éppen most szeretnék leváltani Dan Barna pártelnököt, ami kérdésessé teszi az alakulat képviseletét a megbeszéléseken az államelnökkel. Továbbá a törvényhozásban a mandátumok száma szerinti harmadik alakulat nem szerénykedik, amikor a tárcák elosztásáról van szó. Lévén, hogy nélküle nem jöhet össze a jobbközép kabinet, fontos minisztériumokat kér, sőt követel. Éppen azokat, amelyekre a nemzeti liberálisok is igényt tartanak. Kedden az egyik vezető politikusuk azt mondta: az USR Plusz nem a PNL-t szeretné támogatni, hanem kormányozni akar. Ráadásul ragaszkodnak az akár radikálisnak is nevezhető programjukhoz, amiben többek között átfogó tanügyi és egyészségügyi reform szerepel, valamint az, hogy elítéltek, vagy bűnvádi eljárás alatt levő személyek nem tölthetnek be közhivatalt. A nemzeti liberálisok, noha hangoztatják a reformok szükségességét, nem annyira lelkesek, mint leendő partnereik. Eddig rákenhették a szocdemekre, hogy a komcsik gátolják a változtatásokat, de most, ha valóban összejön a hármas koalíció, ez a kibúvó megszűnik.

Néhány napig az ideiglenes, csökkentett jogkörű kabinet vezeti a végrehajtást. Hamar kellene összehozni az új, legitim, stabil kormányt, már csak azért is, mert a járvány második hullámának tetőpontján, gazdasági krízistől fenyegetve az országnak nincs napokon belül elfogadható költségvetése.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!