Bukaresti kormányváró

2021. 10. 14. 18:18

Varázsgömb kellene ide, kérem, hogy megjósolható legyen, mikor lesz teljes jogkörű kormánya Romániának, és ki vezeti azt. Pillanatnyilag mindenki mást akar, pontosan nem tudni, hogy mit, de azt nagyon. Az államfőnek talán van elképzelése a megoldásról, de az sem biztos. Simon Judit jegyzete.

Dacian Cioloș és Florin Cîțu, amikor még szót értettek

 

Klaus Iohannis 19-re húzott lapot, s úgy tűnik, bejött neki, amikor Dacian Cioloșt bízta meg, hogy kormányt alakítson, mert pillanatnyilag minden párt szemében ő a jófiú. Talán az RMDSZ kivétel, de ugye, a Szövetség nem párt. Mindenki örömmel nyugtázta, hogy Cîțu már történelem, az USR reménykedik, hátha sikerül, ha nem is kormányt alakítani, de bizonyítani, ők a komoly gyerekek, akik a nehéz időkben vállalják a felelősséget. Ludovic Orban tapsol, a szocdemek elővehették a mindenkori mumust, az előrehozott választást, az aranyos George Simion visíthat, minden baj az oltás miatt van, talán a megbuktatott kormányfő csapata szomorkodik kicsit, de nem nagyon, mert így biztos jóllakik a kecske, de káposzta is marad bőven.

Kétséges, hogy Dacian Cioloș, akit nemrég választottak az USR elnökévé, és aki a Renew Europa, azaz az Európai Parlament szabadelvű frakciójának a vezetője, miután a szocdemekkel és a szalonképtelen AUR-ral buktatta meg azt a kabinetet, amiből emberei pár nappal korábban távoztak, most éppen kormányt próbál gründolni, vagy legalábbis úgy tesz, mintha. Tárgyalásra hívta két volt koalíciós partnerét, a PNL-t és az RMDSZ-t, mert amint mondta, meg sem fordul a fejében, hogy a nacionalistákkal és a szocdemekkel alakítson parlamenti többséget. A nemzeti liberálisok megmondták előre, ugyan udvariasságból elfogadják a meghívást, de nem akarnak Cioloș-kormányt, ők továbbra is PNL-kormányt akarnak. Egy részük Cîțuval, másik részük vélhetően Orbannal az élén. Az RMDSZ egészen higgadt, az elnöke olyanokat nyilatkozott, hogy várják, mit fogad el Cioloș a javaslataikból, illetve melyek az ő elvárásai az esetleges partnerekkel szemben. A PSD az előrehozott választásokat szajkózza, pedig azt a párt honanyái és honatyái sem akarják igazán, mert bár most jól állnak a közvéleménykutatásokban, de a választók kiszámíthatatlanok. Továbbá a két ház egyetlen tagja sem kockáztatná a mandátumát, mert nem csak a választók, de a pártvezetők sem kiszámíthatók. Simion és Șoșoacă populista nacionalistái viszont valóban szeretnék előre hozni a megmérettetést, mert tudják, a mostani helyzetben, a neovasgárdista, oltásellenes retorikájukkal hatalmas sikert érhetnek el.

Az államfő sem szeretné feloszlatni a törvényhozást, joggal tarthat attól, hogy utána egy szocdemet kell megbízzon kormányt alakítani, amit nagyon utálna, meg is ígérte a népnek, hogy soha nem tesz ilyet még egyszer.

Cioloșnak az az álma, hogy újra összeálljon a hármas koalíció, amit ők robbantottak fel. Kétséges, hogy összejön neki. De ha mégis, nem biztos, hogy a parlament együttes ülésén megszavazzák a kabinetjét és programját. Reformokat ugyanis csak az USR akar, ha akar, és nem csak mondja. Ha nem kapja meg a szükséges 234 szavazatot, Iohannis újabb jelölttel hozakodhat elő. Ez esetben minden bizonnyal a nemzeti liberálisok soraiból szemel majd ki egy áldozati bárányt. Harmadszorra viszont az Újvárad szerkesztőségének a cicáját is megszavaznák, nehogy mégis az előválasztás legyen a móka vége. Ehhez nem kell politikai elemzőnek lenni, volt már ilyen és lesz is a politikai sifonérban.

A szakértői kormány verzió sem játszik az idén, mert azt sem akarja a törvényhozók többsége. Marad a cica. Az elemzők két táborra oszlanak – miért pont ők ne, ha mindenki más – egyik részük azt állítja, hogy a mosolygó harmadik végül Cîțu lesz, mert ugye bárki jó, csak legyen, másik részük szerint a PNL Cîțu-féle szárnyából lesz valaki. Hallani, hogy nagy viták vannak a nemzeti liberálisok portáján, és azt sem tartják kizárnak, hogy szakad a párt kettőbe: egyik fele Ludovic Orbant, a többiek az ügyvezető kormányfőt követi. Akkor viszont átrendeződik majd a politikai terepasztal, mert egy PNL-ből kettő lesz, s ha szakadnak, az haraggal, bosszúval is jár, ami a szavazásnál is megmutatkozhat.

Úgy néz ki, az USR-n kívül senki nem akar miniszterelnököt adni az országnak, a nemzeti liberálisok, a szocdemek nem is javasoltak jelöltet. Kivárják a játszma végét, meghagyják hunyónak az USR-t. Nagy meglepetés lenne, ha Cioloșt, vagy az őt követő jelöltet megszavaznák. Noha az EP-képviselő nem lenne rossz kormányfő, van is e munkakörben gyakorlatra, ilyen csodák aligha történnek a politikában, főleg Romániában nem. A koalíción keletkezett szakadást összefércelni hivatott tárgyalások elkezdődtek, folytatás következik.

Addig tombol a járvány, túlterhelt az egészségügyi rendszer, hízik az infláció, szöknek a magasba az árak. Ja, és az európai újjáépítési alapról még szó sem esett, aminek a terveit az USR miniszterei készítették elő, és hozzájárultak ahhoz, hogy elfogadják. Sok-sok másodlagos tényező.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!