Elnökjelöltek tarka szőttese

2019. 10. 09. 18:10

Tizennégy jelölt fért oda a rajtkőhöz, hogy versenyük végén valamelyikőjük november végén beköltözzön a Cotroceni palotába. Közülük talán négyen vehetők komolyan, a többiek, váradiasan szólva: resztli. A közvéleménykutatások finoman fogalmazva furcsa esélytelenjeit mutatja be Simon Judit.

 

Pillanatnyilag az országnak alig van kormánya, lehet, hamarosan ennyi sem marad belőle, de erre csak a megátalkodott politikarajongók figyelnek, a fő téma ugyanis a novemberi elnökválasztás.

Úgy tudni, már a fogadások is elkezdődtek, hogy ki kerül ki győztesen a novemberi nagy csatában. A kis csatákra, azaz az első fordulóra is lehet fogadni, de azért ismerjük el, a másodiknak nagyobb a tétje: a nyertes öt évig vezeti az országot, és nagyon nem mindegy, hogyan. Legalábbis ezt mutatja a tapasztalat. Továbbá azt is mutatja, hogy ideje lenne egy (nekünk) szerencsés embert választani, akinek sikerül olyan kormányt alakítania, amellyel együtt tud működni. Ehhez tényleg szerencséje kell legyen a választottnak, mert bármilyen furcsa, ebben az országban a sors dönti el, kinek jut többség a törvényhozásban. Nem, nem a választók, ők ugyanis vagy elmennek választani, vagy nem. Márpedig éppen az a lutri, hogy melyik párt hívei mennek el többen. A többi szerencsefaktorról most ne beszéljünk.

Ahogy közeledik a választás első fordulójának időpontja, úgy válik egyre durvábbá a kampány. Ember legyen a talpán, aki eligazodik a számtalan hír és álhír rengetegében.

Pillanatnyilag 14 jelölt és önjelölt ringbe szállására lehet számítani a Cotroceni palota legelőkelőbb foteléjért, de komolyan venni talán négyet lehet, a többi, ahogy váradiasan mondanánk: reszlti. Csak saccolni lehet, hogy utóbbiak közül valójában kit támogat vagy kit szeretne gyengíteni a reális eséllyel rendelkezők közül. Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje más tál tészta, róla külön tárgyalunk.

 

Klaus Iohannis jelenlegi államfőt a Nemzeti Liberális Párt és a Német Fórum támogatja, Viorica Dăncilă miniszterelnök a még kormányzó Szociáldemokrata Párt jelöltje, Dan Barna a Mentsétek meg Romániát párt (USR) elnöke, Mircea Diaconu színművész, volt európai parlamenti képviselő függetlenként indul, de támogatja a kormányból Tăriceanu sértettsége miatt kivonult, szétszóródóban lévő ALDE, továbbá Ponta exkormányfő alakulata, a Pro Romania.

A többi jelölt ugyan nagyot nem rúg majd a labdábam, de igazán színes figura.

Theodor Paleologu filozófus, volt diplomata, tárcájánál alig-alig megmelegedő művelődési miniszter a Băsescu nevével fémjelzett (de már nem általa vezetett) Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben indul harcba. Külföldön tanult, a PD-L-ben politizált, majd kilépett és csatlakozott a jelenlegi alakulatához. Neve elsősorban nem saját karrierje okán, hanem jeles értelmiségi édesapja, Alexandru Paleologu esszéíró, irodalomkritikus, író miatt cseng ismerősen. Kampányában gyakorlatilag Băsescu volt államfő korábbi programját porolta le, aminek a lényege: kapjon nagyobb hatalmat az államfő, más szóval Románia váljon elnöki köztársasággá.

Ramona Ioana Bruynseels 39 éves jogász, a hadseregben és a bankszektorban dolgozott, látszólag a semmiből bukkant elő. De nem. Az őt indító Humanizmus Ereje Pártot (PPU) Dan Voiculescu üzletember, sajtómágnás, későbbi elítélt alapította, ahölgy később szocdem kormányokban befolyásos állásokban tevékenykedett, többek közt államtanácsosként az elmúlt év végéig. A fotogén, nőiségét hangsúlyozó jelölt kampánya rendesen populista, de a vagyonosoknak is kedvezni akar. Jellemző a politikai felkészültségére, hogy egy televíziós beszélgetés során Oroszországot európai uniós államnak és NATO-tagnak vélte, és mint ilyen, Románia partnerének.

Viorel Cataramă 1987-ben egy belga céget képviselt a román kereskedelmi kamarában, 1990-ben már az Elvila cég vezetője és többségi tulajdonosa. A Nemzeti Liberális Pártban (PNL) politizált, négy évig az alakulat szenátora, 2018-ban kilépett és megalapította a Jobboldali Liberálisok Pártját (DL), amely támogatja jelölését. Botrányos kijelentései tették ismertté, no meg hatalmas vagyona. A rossz nyelvek időről-időre alvilági kapcsolatokkal gyanúsítják, de a pletykáknak nem mindig kell hinni.

Sebastian Popescu az Új Románia Párt (PNR) alapító-elnöke, 36 éves állatorvos, akinek programját egyaránt lehet nevezni álmodozónak és populistának. Ő a nép szegény gyermeke, akinek se pénze, se kapcsolatai, fiatal értelmiségi barátaival szeretné megváltoztatni az országot. Maga a Kánaán jönne el az elnöklésével, amit megfejelne az egyesülés Moldvával. Utóbbit nem hangsúlyozza a kampányban, de pártjának egyik fontos programpontja.

Bogdan Stanoevici színész, cirkuszigazgató, 1989-ben Franciaországba nősült, 2011-ben tért vissza az országba. Egy kereskedelmi csatorna gagyi szappanoperájában játszott, miniszter volt a Ponta-kabinetben, valamint művelődési államtitkár valamelyik szocdem kormányban. Kampányában folyamatosan hangoztatja, hogy ő függetlenként indul, senkinek sincs alárendelve, ezért őszinte és igazmondó. A cirkuszigazgatói múlt számára bizonyosan nem hátrány.

Cătălin Ivan közgazdász, a Nemzeti Méltóság Alternatívája Párt (ADN) elnöke 2018-ig a PSD alsóházi képviselője, majd az európai parlamenti képviselője volt. Egyidejűleg lép ki a hazai szocdempártból és az európai szocialisták soraiból, minekutána függetlenként dolgozik az EP-ben 2019 tavaszáig. Nacionalista szólamok mellett többek között az erős nemzetállamok keresztény Európáját, továbbá a hagyományos családmodellt tűzte zászlajára. Interaktív kampányt akar, szeretné, ha a pártjának minden tagja jelen lenne a párt honlapján.

John Ion Banu román-amerikai üzletember, a Román Nemzet Párt (PNRo) párt alapítóelnöke. Pártjának és kampányának lényege az erős, büszke nemzetállam, a hagyományok tisztelete és őrzése, a hadsereg és önvédelem erősítése, a kisebbségek jogainak és identitásának szavatolása, mint a román nemzetállam szerves részei. A populizmus az ő kampányából sem hiányzik, ha megválasztanák, Romániában tombolna a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok, továbbá mennyei jólétben élne az ország összes lakosa.

Ninel Peia-t 2016-ban zárták ki a PSD-ből, mert azt hangoztatta, hogy az oltások megbetegítik a gyerekeket és felnőtteket. A Colectiv klub tragédiája után azt magyarázta, hogy külföldi hatalmak akarják három országgá osztani a román államot. A Román Nép Pártja alapítója kampányának a nemzetféltés a fő motívuma.

Alexandru Cumpănaşu, a Demokrácia Beiktatása Romániában Szövetség elnöke, az egyik szocdemközeli kereskedelmi tévé korábbi műsorvezetője, igazán a caracali kettős gyilkosság által vált országosan ismertté, mint az egyik meggyilkolt lány rokona. Igaz, nem annyira közeli rokon, mint azt eredetileg állította. Egyes hírtévék állandó arcaként nap mint nap megkérdőjelezte az összes intézkedést, amit a hatóságok az ügyben folytattak és folytatnak, az ország közéletének a megtisztítását ígéri kampányban. Időközben kiderült: hatalmas vagyonának, illetve jövedelmének forrásai az állammal kötött üzletek, közpénzből fizetett megbízások, a felesége pedig kormányközeli állásából kap hatalmas fizetést. A magát az igazság bajnokának kikiáltó önjelölt rendesen nacionalista, egyaránt félti az országot a magyaroktól, az amerikaiaktól és mindenkitől, aki nem ért vele egyet.

Megjegyzendő, néhány nettó neofasiszta eszmét lobogtató önjelölt nem gyűjtötte össze a szükséges aláírás mennyiséget, ezért nem indulhatott, vagy önszántából visszalépett a jelöléstől. Amúgy a fenti jelöltek némelyikéről is bizonyított, hogy a támogató aláírások egy része másolt vagy lopott, de esetükben az Alkotmánybíróság engedékenynek mutatkozott.

A közvéleménykutatások esélyt sem adnak a kis pártok jelöltjeinek, illetve a pártok által nem támogatott jelölteknek. Jelen állás szerint az első fordulóban Ioahnnis – Dăncilă – Barna – Diaconu csap össze a második fordulóba jutásért, november 10-én. A felmérések szerint november 24-én, a második fordulóban Iohannis a még hatalmon lévő kormányfővel kerül szembe, más adatok szerint Barna lesz Iohannis vetélytársa. Churchill azt mondta, csak azoknak a statisztikáknak hisz, amelyeket ő hamisít.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!