Íme, az összeesküvéselmélet-generátor

2020. 05. 30. 21:58

Mivel a klímaváltozás miatt egyre kevesebb dolga akad a Mikulásnak, lappföldi tudósok kénytelenek voltak új iparág felé fordulni. A COVID 19 világjárvány okozta tudásszomj, valamint a karantén biztosította rengeteg szabadidő arra sarkallta a szakembereket, hogy kidolgozzák és működtessék az álhíreket, konspirációs teóriákat gyártó hipermodern szerkezetet. Bíró Péter pamfletje.

 

A jelenlegi világjárvány számos összeesküvéselméletnek nyitott teret. Az embereket nyugtalanító információk elárasztják világhálót. A pandémiát különböző érdekcsoportoknak tulajdonítják, persze bizonyítékokkal nem szolgálnak, tudományos megalapozottságról sincs szó ezekben a teóriákban.

Elképzelhetetlen, milyen következményei lehetnek a folyamatosan megjelenő újabb és újabb nevetséges, képtelen összeesküvéselméleteknek, melyek minden bizonyíték hiányában vádolnak embereket, intézményeket, tudósokat.

Hiányzik a képlet, amely megmutatná, ki kivel, ki ellen, és főleg miért konspirál. Ideje rendet vágni az feltételezések káoszában, ehhez pedig gyors segítség szükséges.

Szerencsére a Pittipalkiban működő Lappföldi Szabad Filozófia Egyetemen tudósai kifejlesztették az Összesküvések Esetleges Genarátorának harmadik generációját, az ÖEG. G3.0 –t.

Tekintettel az egész világot érintő szerencsétlenséggel kapcsolatos tudásszomj kielégítésére, a lapp szakemberek azonnal működtetni kezdték az új masinát. A hónapokig tartó kísérletek nyomán a mérnökök megalkottak egy digitális számlálót, amely az eredmény megjelenéséig méri az időt. A szerkezet majdnem olyan, mint a mikrohullámú sütő, de lehet, valamivel egyszerűbb.

Mivel én nem vagyok járatos a kompjútertechnikában, sem más mérnöki tudományokban, megmagyarázni nem, csak leírni tudom az ÖEG. G3.0 működését. Lényeges, hogy összekapcsolódhasson az egyetemi alkalmazottak világhálójával, és bármely pillanatban hozzáférjen a többi akadémiai intézmény adatbázisához.

A szerkezet megszámlálhatatlan üzenetet dolgoz fel, működtetéséhez szükséges az emésztőtabletták rendszeres adagolása, amely megakadályozza, hogy leégjen a rendkívül érzékeny processzor. Az üzembehelyezése óta eltelt három hónapban ugyanis az összeesküvéselméletek generátora nyolcszor kapott gyomorrontást, hatalmasokat böffentett, és sok száz elméletrészletet okádott a labor padlójára. Ezeket manuálisan kellett összeszedni és összerakni, ami annyi időt vett igénybe, hogy hetekig tartott, amíg az új elméletek eljutottak a kiválasztott sajtóorgánumokhoz. Legutóbb áramtalanítani kellett az ÖEG. G3.0-t, hogy megemészthesse az újdonságokat.

A generátornak két kapuja van: az egyiken bemennek a nyers információk, a másikon kijönnek az elméletek. Rendelkezik továbbá egy hatalmas tölcsérrel, amelybe betöltik a lakosság hangulatát tükröző adatokat.

A beviteli kapun betáplálják a szakértők által három csoportba osztott összetevőket: ki, hogy és miért. A ki kategóriába tartoznak az érdekcsoportok, akik előállították és elszabadították a vírust. A hogyan kategória röviden azt tartalmazza, ahogyan a vírust rászabadították a világra, a miért pedig elmagyarázza a konspiráció célját, amely más érdekcsoportok, vagy az egész világ ellen irányul.

Könnyítésül bizonyos számú szabványt is kidolgoztak. A ki kategória szabvány listája a járvány kirobbantásáért alapból gyanúsakat tartalmazza: Kína, szabadkőművesek, zsidók, Bill Gates, illegális bevándorlók, legális kivándorlók, az öltönyös szomszéd, a zöldhagyma, a velencei harlekin, a doboló rózsaszínű nyúl, az import paradicsom, a lázmérő, a gyógyszer. A hogyan kategóriához előregyártott magyarázatokat készítettek elő: az 53. zónában állították össze, indonéziai titkos biológiai laboratóriumban fejlesztették ki, földönkívüliek hozták a Vatikánba, ahonnan egy kardinális a kalapja alatt csempészte ki, postán, szokványos borítékban küldték szerte a világba, az 5G -vel terjesztik.  A miért kategória számára is elkészítették a szabvány lehetőségeket: világuralomra törés, a lakosság számának csökkentése, tönkretenni a szegényebb országok termését, nyerészkedési vágy. Ebben a kategóriában van egy mindenre elfogadható válasz: gonoszságból.

A kijöveteli kapun a nemzetközi helyzet, a néphangulat, a statisztikai adatok alapján generált eredmény csusszan ki, amely eredményt fellövik a világhálóra, és a már említett bizonyos sajtóorgánumok, a nap híreként tálalják

Teljesen automatikus és rendkívül hatékony lévén, a szerkezet nem csak megfogalmazza a ki + hogyan + miért kapcsolat eredményét, hanem a legújabb összeesküvéselmélettel táplálja az összes, erre vevő sajtóorgánumot, információs csatornát, és tartja ezt világhálón a következő konspirációs elmélet megjelenéséig. Ily módon senki nem mondhatja, hogy nem tudja, nem hallott róla, nem látta –, amint egyes képmutatók állítják.

Tegnap Pittipalkiból származó új konspirációs elmélet jelent meg a világhálón. E szerint a perui posta nyugalmazott alkalmazottai, az úgynevezett Big P3 csoport, erre a célra átalakított fúvós hangszerrel a telefonkapcsolatokba lökték be a vírust, hogy bosszút álljanak a fiatal szaktársaikon, akik elvették a munkahelyüket. Remélhető volt, hogy ez a nagyon hihető és népszerű elmélet nagy népszerűségnek örvend majd a hírekre éhes fogyasztók körében, és csak hetek múlva kell lecserélni egy legalább ennyire hihető új teóriával.

Sajnálatos módon, a Big P3 nem élt annyit, amennyire az ÖEG. G3. 0 tudósai számítottak, úgyhogy hamar újat kellett generálni.

Betöltötték a tölcsérbe a közhangulatot, a bemenő kapuba a ki + hogyan + miért kombinációt és rövid időn belül a szerkezet ontani kezdte a legújabb, a leghihetőbb és a leglogikusabb elméletet. Néhány percen belül a világhálón, az erre szakosodott sajtóorgánumokban megjelent a nap híre: a bejáratoknál elhelyezett digitális hőmérők minden ember személyes adatait továbbítják a központba, ahol éppen valakik azt számítják ki, hogy a föld lakossága hány százalékának agysejtjei alkalmasak arra, hogy a zárt környezetben mackónadrágot viseljenek. Ez utóbbi elmélet hatalmas sikernek örvend, napok óta első oldalon közlik a lapok, közel egymilliárdan olvasták és értettek vele egyet a világhálón.

Közben mi, a közhangulat alanyai türelmetlenül várjuk a jövőt megmutató új híreket és magabiztos boldogsággal tölt el, hogy mi sokkal jobban ismerjük az igazságot, mint mindenki más.

 

Bíró Péter a zürichi egyetemi klinika aneszteziológus orvosprofesszora. Pár éve szatírikus rövidprózát közöl angol, német és román online kiadványokban, magyar nyelven az erport.ro portálon publikál.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!