Simon Judit: Őszi napló 4.

2020. 10. 31. 21:13

Az élet akkor is szép, ha nem éppen habostorta és akkor is, ha néha a helyzet fokozódik. Nagyjából erről szól majd a sorozat, amire mindazok az ismerősök és ismeretlenek, barátok és nem éppen barátok üzenetei, telefonhívásai, kritikái, és persze kellemes személyes beszélgetések indítottak. Időnként írok arról, ahogy az én „ablakomból” látszik a város, az ország, a világ ősszel. Nagyon tudnék örülni, ha az erport.ro-n, kommentben kapnék kérdéseket, hozzászólásokat, őszi történeteket. A kérdésekre, hozzászólásokra itt válaszolok, a történeteket – ha kell, szerkesztve – idemásolom. Örüljünk együtt az ősznek.

 

Rég nem írtam a naplóba, olyan rég, hogy közben áttértünk a téli időszámításra. Nagyon utálom, hogy egy órával korábban sötétedik. Az rebesgetik uniós berkekben, hogy hamarosan csak egy időszámítás lesz, téli vagy nyári. Alvásszakértők azt mondják, a téli az igazi, mert az emberi szervezet azt szereti jobban. Az én szervezetemet nem kérdezte meg senki, mert bizony én a nyárit szeretem, hiszen tovább van este világos. Az alvásszakértőknek meg üzenem, hogy télen és nyáron is tudok aludni, nyugodjanak meg, és ne szorgalmazzák a korábban sötétedést.

Akinek stílusa van, az azt is tudja, mikor kell elmenni a világból. Sir Sean Connery-nek márpedig mindig volt. Nem csak a filmjeiben, hanem hétköznap is. Filmszínész volt, a legjobbikak közül, és felháborítóan jóképű férfi. Még idősen is hazahoztam volna. Most elment. Mindenszentek estéjén, illetve Halloween ünnepén intett búcsút. Jó utat, Sir!

Őszintén bevallom, én az ősznél csak a telet bírom kevésbé. Pedig az idén, eddig igazán szép ez az évszak, süt a nap, nincs nagyon hideg, de akkor is. Számomra az ősz szomorú, a tél meg egyenesen ronda. Képes vagyok folyton fázni, hiába van meleg a lakásban. Pedig az van, a barátaim folyton kinyitják a teraszajtót, hogy hűsöljenek.

Megint bezártak a színházak, és állítólag a kocsmákba sem lehet bemenni, a teraszon pedig már hideg van. Napközben is, hát még este. Alig mozdulok ki a lakásból, nagyon unom már 2020-at. Azon gondolkodom, az elkövetkező két hónapot átugrom, és 2021-ben landolok, hátha az jobb lesz.

Ez akkor kezdett forogni a fejemben, amikor a barátnőim nem jöttek hozzám ÖTYE-re. Egyikük több kollégája elkapta a vírust, mondta, nem kockáztat, ameddig biztos, hogy ő nem beteg. A másikat a lánya lebeszélte róla, hogy taxiba üljön, mondván jobb félni, mint megijedni. Hát így jártam.

Mivel a szomorúság nem a lételemem, gondoltam, hallgatok híreket, azokban mindig van valami röhejes. Azt mondja a román egészségügyi miniszter, hogy be kellene vezetni a kijárási tilalmat. Éjszaka. Amikor már minden bezárt. Gondolom, a zuhogó novemberi esőben csak úgy tolonganak az utcán az emberek. Rendeletben jelent meg, hogy lehet ugyan otthon bulizni, de maximum huszan lehetnek a lakásban. Ha ennél többen szórakoznak egy lakásban, a szomszédoknak jelenteniük kell a rendőrségen. Hát, így nevelik a házmestereket és a feljelentőket. Csak azt az egyet nem tudom, hogy számolják meg kívülről, hogy hányan vannak belül. Á, tudom már! Besúgót építenek be a bulizók közé.

Valamelyik piperecikket gyártó cég szilárd állagú tusfürdőt reklámoz. Az én köreimben ezt szappannak szoktuk nevezni. Mondom, néha érdemes tévét nézni.

Amikor már kezdtem elkeseredni, hogy nem kaptam őszi történeteket, Tóth Ági költő, volt újságíró kolléganőm és mindmáig kedves emberem őszi verset küldött. Nagy szép. Olvassák.

 

Tóth Ágnes

Őszi képregény

 

Sír október, halkan felzokogva,   

vért hullat a csipkebogyókra,   

felhőket sebez kardjával az ősz, 

s anyám kertjében jócskán elidőz. 

 

Csókolja a krizantém ajakát,  

mint pártában maradt szűz nyakát

a megbódult szerelmes vénlegény,

s a kert akár egy őszi képregény.  

 

Heveset dobban szíve a fáknak,

ára lesz minden dobbanásnak,

szél zörög át a száraz bozonton,

míg ellángol a Nap a horizonton.  

 

Aztán színes gyöngyszemként lepereg,     

s éjjel a kert ölén szendereg.

a sok elsárgult, barnult, rőt levél,

s reggel mind arra ébred, hogy fehér. 

 

Szép napot, szép estét mindenkinek.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!