TV2, Digi, avagy a kábeltévés szappanopera

2018. 08. 06. 19:25

A néző, a fogyasztó, ha úgy tetszik a kisember járt rosszul két nagy médiacég háborújában. Szűcs László írása a TV2 és a Digi csatornacsörtéjéről.

 

Ahogy arról a rendszeresen televíziózók fogyatkozó tábora már értesülhetett: minden előzetes értesítés nélkül, augusztus 3-tól törölte romániai kínálatából a magyarországi TV2 Csoport adóit (TV2, Mozi+, Prime) a több hazai nagyvárosban a kábeltévés, internetes piacon egyeduralkodó, de legalábbis domináns piaci szereplő, a Digi. A mostani eset után kutakodva tudtam meg, hogy a cég a teljes csomagjában 89 adót garantál, a többit a regionális igények alapján teszi hozzá, így látható a magyarok lakta megyékben több-kevesebb magyar nyelvű csatorna. Szinte percekkel a TV2 lekapcsolását követően elárasztották a közösségi hálót (meg gondolom a Digi telefonos közönségszolgálatát) a dühös nézők panaszai, kérései, átkai, kinek-kinek vérmérséklete szerint, különösen azt követően, hogy kiderült, nem valamiféle gyorsan orvosolható műszaki fennakadásról volt szó. (Ezt amúgy sejteni lehetett, hiszen a tévékettőtlenítés nyomán azonnal programba iktatták a korábbi kínálatban nem szereplő, ugyancsak magyar nyelvű, szinkronizált amerikai sitkomokat kínáló Comedy Central Familyt.)

Elég sokat elárul a rommagyar médiafogyasztási szokásokról és igényekről, hogy a Digi kínálatából a kezdetek óta hiányzó Erdélyi Magyar Televízió (EMT) láthatásáért a mostani tiltakozási hullám töredéke sem árasztotta el a Digit, nem beszélve a komolyzenét játszó Mezzo korábbi visszhangtalan eltűnéséről. Ahogy az sem túl vigasztaló, hogy a történtek miatt indított online petíciót is a címe alapján mintha analfabéták kezdeményezték volna: Visza a tv2! A RDS meg szuntete

A panaszok nyomán a Digi egy gyengeelméjűekre szabott, szmájlival fűszerezett marketing hablattyal állt elő, miszerint ők a néző örömére és boldogságára blabla…  folyamatosan bővítik, színesítik a kínálatot… blabla… blabla…, de a TV2, a Mozi+ meg a Prime elhúzott a sunyiba.

Két-három nap múlva a romániai magyar sajtóban megjelentek mindmáig nem cáfolt feltételezések arról, hogy mindez válaszlépés arra, hogy Magyarországon a TV2 Csoport hozza lehetetlen helyzetbe a Digi sportcsatornáit azzal, hogy az ugyancsak Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Spíler TV sorra szerzi meg a Digi és mások kárára a népszerű európai labdarúgó bajnokságok közvetítési jogait. Könnyen tudnak a többiekre licitálni, hisz amióta a TV2 része lett a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, annyi pénzhez jut, amennyihez akar, nem mellékesen a másik médiacsászár, Mészáros Lőrinc pénzintézetei által. Kell is tudja mindenki, hol a helye, a Spílertől most küldtek el egy fiatal kommentátort, miután ironikusan fogalmazott a nemzet új sportszermárkája, a 2Rule gátlástalan reklámozása miatt.

Egészen más magyarázattal szolgál a dtvnews.hu portal által publikált közlemény, mely szerint: „Az RCS&RDS S.A. műsorterjesztő (a DIGI Sport anyacége) a TV2 Média Csoport Zrt és a CEE Broadcasting Srl. médiaszolgáltatók engedélye nélkül és ezirányú megállapodás hiányában továbbította a nyilvánossághoz a TV2, a Mozi+ és a PRIME műsorát. A TV2 Média Csoport Zrt ezért

felszólította a műsorterjesztőt a jogsértő magatartás abbahagyására,

melynek a műsorterjesztő eleget tett.” Ez tiszta beszéd, magyarán mindeddig lopta a Digi a szóban forgó három adó műsorait, szóltak, hogy ne lopja, s már nem lopja. Ami felettébb érdekes, hogy az idézett közleményt hiába keresem a TV2 Csoport weboldalának Sajtóközlemények rovatában. De ha tényleg maga a TV2 kérte, hogy vegyék ki a kínálatból, ezt miért a történtek után három nappal teszi publikussá? Talán azt gondolták, hogy nem veszik észre?

Végül is a lényeget tekintve mindegy, hogy egyszerű lopás, vagy a Spíler nyomulása miatt nincs augusztustól a kínálatban a három magyar csatorna, nem történt más, mint egy tisztességtelen lépésre született erkölcstelen válasz. Formálisan persze minden a legnagyobb rendben, Andy Vajna emberei a magyar törvények szerint jártak el, ahogy Teszári Zoltán kábeltévései sem követtek el az előfizetőkkel szemben szerződésszegést. Egyikőjük ingerküszöbét sem lépték át azok, akikből élnek.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!