Újabb váradi lapfogyatkozás

2018. 02. 27. 19:24

Élt: 2004–2018. Alig néhány nappal alapításának 14. évfordulója előtt az Euro Media Rt. leállította a nagyváradi Reggeli Újság (RÚ) megjelentetését. Különös párhuzam, de az ugyancsak Váradon megjelent Erdélyi Riportnak is ugyanennyi idő adatott (2002-2016), sorsuk párhuzamára az is jellemző, hogy korábbi hetilapunk online változatát is kiadója egyoldalú döntése nyomán szüntették meg. Szűcs László írása.

 

A megszüntetett napilap fejléce. Nem csak a bihariaknak szánták

 

A Reggeli Újság, mely utolsó heteiben már csupán hetente jelentkezett, összesen hét alkalommal, néhány évvel azt követően lépett a váradi sajtópiacra (2004), hogy a forradalom után indult Bihari Napló napilap az ezredforduló környékén, immár osztrák tulajdonban teljes szerkezeti és szemléleti változáson ment keresztül. Furcsa helyzet állt elő, a Holnap városának két magyar nyelvű napilapja közül az egyik román, a másik osztrák cég kiadásában jelent meg, előbbinél az adminisztratív funkciókat is román anyanyelvű munkatársak töltötték be. Arról nincs tudomásom, hogy a RÚ alapításakor milyen mértékben játszott közre szakmai kihívás, tény, hogy a korábban indult laptárs jócskán kínált piaci rést, hiszen megszüntette tematikus oldalait, a hétvégi rovatokat, száműzte az igényesebb sajtóműfajokat, s igen szigorú terjedelmi korlátokat is megszabott. A későbbiekben már lehetett politikai okokkal is magyarázni a versenyhelyzetet, viszont annak inkább pénzügyi oka lehetett, hogy nem valósult meg az ambiciózus terv, a Reggeli Újságot olyan regionális lappá fejleszteni, amely nem csupán a megyehatárokat lépi át, hanem a bihari térséghez közeli magyarországi régióban is olvasókat szerezzen. Erre a kezdeti szándékra utalt, hogy a lap nevében nem szerepel földrajzi meghatározás.

A politikai szempontokra visszatérve: a másfél évtized során többnyire élesen RMDSZ-ellenes hang jellemezte a RÚ véleményanyagait, a Bihari Napló ilyen értelemben tartózkodott a közvetlen állásfoglalástól, lévén nem közöltek politikai tartalmú publicisztikákat. A két lap vezetői közti fagyos viszony szinte mindvégig megmaradt, nem feltétlenül politikai okok miatt.

Amit a most megszűnő laptól nem lehet elvitatni, hogy különösen működése első tíz évében több és változatosabb olvasmányt kínált, nyelvileg az átlagosnál igényesebb volt, műfajilag változatos, s ugyan mindig jelentős mértékű volt a munkatársak fluktuációja, a legutóbbi időszakot leszámítva nívós szerkesztői, munkatársi, külmunkatársi csapattal rendelkezett. Az viszont egyértelműen látszott, hogy a román menedzsment nem töri magát a lapért, nem fejleszti, takaréklángon tartva működteti a lapot, igénytelen nyomdai kivitelezésben. Menedzsment terén mindig is messze elmaradtak a Bihari Napló kiadójának teljesítményétől.

Időről-időre olyan iparági pletykák is keringtek a városban, hogy valójában pénzmosás áll a lap kiadásának hátterében. Ez éppúgy megmarad a feltételezések szintjén, mint ahogy arról sem beszélt soha senki nyilvánosan, miért csinálták, miért érte meg hosszabb távon fenntartani egy nyilvánvalóan veszteséges, politikai hasznot sem igazán hozó, legfeljebb a bihari RMDSZ orra alá időnként borsot törő sajtóterméket. Aligha azért, hogy az anyacég, a Transilvania reklámozhassa benne narancs ízű szénsavas üdítőitalát vagy főtéri luxusszállodáját. Az utóbbi időben alig néhány fősre fogyatkozott, rosszul és akadozva fizetett, közel egy éve főszerkesztő nélkül működő RÚ hősies és esélytelen küzdelmet folytatott a megmaradásért. S figyelemre méltó, hogy még ebben az állapotában is többé-kevésbé meg tudott felelni egy megyei napilap követelményeinek. Aztán 2018 első napjaiban a kiadó hetilappá alakította át, hogy másfél hónappal később megszüntetése mellett döntsön. (Egyébként jópár évvel korábban hasonló módon ért véget a kiadó román nyelvű napilapja, a Realitatea bihoreană pályafutása is.) A mostani kapkodásra jellemző, hogy rövid ideig az OLX.ro portálon is eladásra kínálták a lapot, illetve az a pletyka is elterjedt, hogy váratlan mentőövként jut a lap megmentésére (felvásárlására?) abból a bő milliárd forintnyi magyarországi kormányzati támogatásból, amit a kolozsvári Főtér.ro kiadója kapott, s amiből tudomásunk szerint már segítséget kaptak nehéz helyzetbe került romániai magyar lapok. A RÚ esetében nem így történt, a piaci és politikai játszmákban a vesztesek oldalára került.

Ami az egész történetben a legszomorúbb: alig több mint egy év leforgása alatt két nagyváradi magyar sajtóterméket számolt fel saját kiadójuk. Ezzel igen jelentős mértékben csökkent a város, a megye szerepe a romániai magyar sajtón belül, még ha a Riport itt, ezen a felületen, új nevet választva, a megmaradt szerzők társadalmi munkájának köszönhetően tovább is él. (Reméljük, legalább a Reggeli Újság online változata is elérhető marad, az archívum a maga közel négyezer lapszámával fontos kulturális érték.) Merőben más volt a két lap irányultsága, annak ellenére, hogy időnként munkatársi átjárás is megesett, s nem feltétlenül ugyanahhoz az olvasóközönséghez szóltak. A veszteség viszont közös, s jól tudjuk, kisebbségi helyzetben, ráadásul már-már szórványközeli állapotban az ilyen intézményi megszűnések jellemzően visszafordíthatatlanok. Ráadásul a piacon talpon maradt egyetlen napilap sem feltétlenül jár jól, hiszen a versenyhelyzet több pozitív hatást eredményezhet, mint amennyi potenciális olvasót a másik lap megszűnése a konyhára hoz.

A Reggeli Újság eltűnése a hazai magyar sajtó, s ne féljünk kijelenteni, a romániai magyar kultúra gyászos mozzanatai közé tartozik. Nem az első, sajnos nem is az utolsó.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!