Costa Rica gyöngye: Bica

2018. 03. 01. 22:04

Szép természeti környezetben, messze mindenféle korrupcióellenes hatóságtól éli mindennapjait a karibi Svájcban néhány olyan román állampolgár, akikben a közös, hogy különböző visszaélések miatt meggyűlt a bajuk a hazai igazságszolgáltatással. Szilágyi Aladár jegyzete.

 

Alina Bica 2017 októberében, amikor még nem a távoli banánköztársaságba, hanem parlamenti bizottsági meghallgatásra siet    Fotó: Mediafax

 

Minden rosszindulatú híresztelés ellenére, amikor tavaly decemberben Romániából eltűnve Costa Ricában bukkant elő a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) hajdani legendás főnöke, Alina Bica, nem szökött meg az igazságszolgáltatás elől! Legálisan hagyta el az országot, hiszen minden őt sújtó mozgáskorlátozást három hónappal azelőtt megszüntettek az illetékesek. Igaz, van már a tarsolyában két nem végleges, de végrehajtandó ítélet: az egyik, 2016-os büntetőperben bűnpártolásért négy év letöltendővel jutalmazták, másik, 2017-ben lezajlott korrupciós perében pedig fél esztendővel kevesebbel. 2017. decemberében viszont egy harmadik, 2014 óta húzódó perben kellett volna megjelennie a bírák előtt, (abban a perben, melyben Dorin Cocoş, Elena Udrea exférje már hűvösre került).

Igen ám, de Alina Bica helyett december közepén egyik védőügyvédje jelent meg a képviseletében, aki bejelentette: védence súlyos közlekedési balesetet szenvedett Spanyolországban, és jelenleg Costa Ricában ápolják. A jogi képviselő hitelesített orvosi látleletet is prezentált a bírói testület előtt. A tengeren túl lábadozó Alinának viszont már volt annyi lelki ereje, hogy nyilatkozzon a România TV-nek: „Nem szöktem meg, nem bújkálok, súlyos egészségügyi problémáim vannak, ezért nem jelenhetek meg személyesen a tárgyalásokon. Jogom van a távolmaradáshoz, jogi képviselőim minden határidőt tiszteletben tartva jelen lesznek, és benyújtják a bizonyítékaimat.”

De mit ad Isten? A RISE Project – az oknyomozó újságírók minden lében kanál román csapata – kiderítette, hogy február elején Costa Rica fővárosában, San Joséban bejegyeztek egy román tulajdonban lévő, ASP Centroamerica Sociedad Anonima nevű kereskedelmi társaságot, mely különböző szolgáltatásokkal, import-export tevékenységgel, mezőgazdasággal és állattenyésztéssel kíván foglalkozni. A cégnek négy társtulajdonosa van, négy nem teljesen feddhetetlen múltú román állampolgár: Alina Bica, aki a kincstárnoki tisztséget is felvállalta, a férje, Mircea Octavian Bica, aki ellen éppen a DIICOT indított kollektív sikkasztási ügyben eljárást, a harmadik részvényes Călin Silviu Pop, akit 2013-ban ítéltek két év felfüggesztett börtönre sikkasztás miatt, s aki ellen különben egy másik, Brassó polgármesterével, George Scripcaruval összefonódó megvesztegetési ügyben zajlik büntetőjogi eljárás, melyben a védelmét éppen Alina Bica látta el. (Eddig…) Negyedik, nélkülözhetetlen partnerük Mihai Rădulescu, aki már 2012-ben elnyerte a Costa Rica-i állampolgárságot, amidőn oltár elé vezetett egy alig 18 éves helybéli hajadont. Rădulescu , az Electrica Serv SA hajdani országos vezére, botrányos, máig tisztázatlan okok miatt hagyta el Romániát. San José városában viszont egykettőre megtalálta a számítását. Legsikeresebb vállalkozásának az Inversiones Cospol de Costa Rica bizonyult, melybe egy honfitársa is betársult, Adrian Drăghici ügyvéd, aki 2015-ben a Termoelectrica SA csődbotrányában lett sáros, három év felfüggesztett börtön erejéig. És, hogy élete hajdani párjáról se feledkezzék meg, róla is gondosokodott: megcsalt neje, Sanda Alina Mateescu is kapott Rădulescu cégéből egy jókora szeletet.

Mihai Rădulescu nagyvonalúságát mi sem bizonyítja beszédesebben, mint az a tény, hogy előbb a magányos Adrian Drăghici, majd az elanyátlanodott Bica-házaspár rendelkezésére bocsátotta Condominio Lomas de Granadilla nevű birtokán fekvő luxusvilláját –, mely a gonoszkodó RISE Project-esek szerint valóságos menedéke a román igazságszolgáltatás üldözöttjeinek… Jó hír, hogy a minap Alina Bica legközelebbi kebelbarátnője, Elena Udrea – akivel a régi szép időkben olyan jókat shoppingoltak Párizsban – szintén megérkezett Costa Ricába! Őkegyelme sem szökött meg, nem rejtőzködik, hiszen joga volt elhagyni Romániát. Bizonyára karitatív céllal sietett San Joséba, barátnéja betegágya mellé.

Egyébként nem csoda, hogy a „második Svájc”-ként emlegetett Costa Rica ennyire vonzza a derekabbnál derekabb románokat. Békés, nyugodt ország, még hadserege sincs, az életszínvonal a legmagasabb a régióban, gazdasága viszonylag prosperál. Lakói nyíltak, barátságosak, eszményük a pura vida, a tiszta élet, mely kiegyensúlyozott, harmonikus, frusztráltság-mentes életvitelt jelent, a család, a barátok körében, gyönyörű természeti környezetben.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!