Gyűjtés Benkő J. Zoltán síremlékére

2020. 09. 10. 15:12

Múlt év szeptemberében hunyt el a betegséggel vívott bátor küzdelem után Dr. Benkő J. Zoltán tipográfus, tördelő, portálunk arculatának tervezője, továbbá a Várad tördelőszerkesztője, a kilencvenes évektől számos lap munkatársa, mintegy száz könyv tervezője, tipográfusa. Szerettei, barátai, munkatársai körében gyűjtést szervezünk síremléke elkészítésére.

 

A Székelyföld szülötte a kilencvenes évek közepén került Nagyváradra, azóta több lap munkatársaként dolgozott, egyesek arculatát is meghatározva (Realitatea Bihoreana, Jurnalul bihorean, Erdélyi Riport, Nyugati Jelen, Reggeli Újság, Várad, Romániai Magyar Sajtó). Tervezője volt több internetes oldalnak, alkalmi kiadványoknak. Az elmúlt több mint egy évtizedben száznál több könyv tipográfusa, tördelője, címlaptervezője volt, utolsó munkájaként, már súlyos betegen fejezte be 2019 nyarán Péter I. Zoltán Az Értől az Oceánig című teljes Ady-életrajzának a tördelését. Az ő arculattervével jelent meg a Karácsony Benő művek újrakiadása (Riport kiadó, HKE). Éveken át tanított a nagyváradi Ady Endre Sajtókollégiumban, tapasztalatait szakkönyv formájában is összefoglalta. Tipográfusi munkásságát 2017 őszén a Nagyváradi Könyvmaraton idején könyvtervei kiállításával foglalta össze a Szigligeti Stúdióban.

Néhány nappal a halála után a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete gyergyószárhegyi közgyűlésén döntött az emlékét őrző Benkő J. Zoltán díj alapításáról.

 

Végakaratának megfelelően szerettei, barátai, kollégái Zoltán halálának első évfordulójára, szeptember 27-ig szeretnék felavatni a nagyváradi temetőben a síremlékét, melynek elkészítésére a következő hetekben gyűjtést szervez a Holnap Kulturális Egyesület és a Várad folyóirat.

Kérünk mindenkit, aki hozzá kíván járulni a síremlék elkészítéséhez, támogatását a következő számlaszámra utalja:

Meza Andreea-Anamaria (Banca Transilvania)

Cod IBAN RO10BTRL01301201Z41660XX

 

Minden segítséget köszönünk!Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!