Impressziók Debrecenből

2018. 08. 16. 14:00

Szeptember 23-ig várja az érdeklődőket Debrecenben az Impressziók elnevezésű, impresszionista műalkotásokat bemutató kiállítás. A múlt héten indult a denagy.hu (Debrecen Nagyváradi Értesítő) közreműködésével  az első nagyváradi csoport a tárlatra. A kezdeményező célja a Debrecen és Nagyvárad közti kapcsolatok megszilárdítása, híd szerep betöltése a két szomszédos város közösségei között. Kemenes Henriette írása.

Az Impressziókat szeptember 23-ig lehet megtekinteni a MODEM-ben   Fotó: Modemart.hu

 

Indulás előtt a csoportos tárlatlátogatás szervezője, Stanik István üdvözölte a nagyváradi Réti református templom előtti buszmegállóban csapatunkat. A kiállításnak a Modem – Modern és Kortárs Művészeti Központ biztosít teret, ahol az érdeklődőket Szabó Dániel sajtóreferens fogadja. Az alkotások a Johannesburgi Művészeti Galériából származnak, több mint ötven olajfestményt, litográfiát, akvarellt, ceruza- és szénrajzot, szitanyomatot hoztak a távoli afrikai országból. A műalkotások olyan neves alkotóktól származnak – a teljesség igénye nélkül - mint Dante Gabriel Rossetti, Auguste Rodin, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Eugéne Boudin, Claude Monet, Paul Cézanne, Vicent van Gogh, Pablo Picasso, Francis Bacon vagy Andy Warhol. A gyűjtemény 30 millió euróra van biztosítva, lézeres érzékelővel vigyázzák a kiállított munkák épségét, ezért a nagyobb méretű táskákat, hátizsákokat tilos bevinni, ezeket a földszinti ruhatárban lehet hagyni.

A tárlatvezetést Toró József (középen) képzőművész biztosította   Fotó: Stanik István

Az Impressziókról, illetve annak megtekintéséről bővebb tájékoztatást a MODEM oldalán olvashatnak.

 

A kiállításról Toró József nagyváradi születésű festőművész, a debreceni Kós Károly Művészeti Szakközépiskola és Kollégium oktatója beszélt bővebben. Toró kitért az impresszionista, posztimpresszionista és posztmodern irányzatok bemutatására, röviden ismertette a Barbizoni Iskolát, beszélt az egyes festészeti technikákról, és például arról is, hogyan is készül egy litográfia (kőnyomat). A kétnyelvű, magyarul és románul is elhangzó tárlatvezetés láthatóan magával ragadta váradi csoportunk tagjait, segítséget nyújtva az egyes művészeti alkotások „befogadásában”. A tárlatvezetés végeztével a Modemben található kávézó füves teraszán szürcsöltük jól megérdemelt kávéinkat.

A denagy.hu, azaz a Debreceni Nagyváradi Értesítő szeptember 23-ig minden szombaton és vasárnap szervez utazást Váradról a debreceni tárlat megtekintésére. Az utazás 99 lejbe kerül, amiben benne van a mikrobuszos út Debrecenig és vissza Váradra, a belépő a kiállításra, valamint egy háromfogásos ebéd a Casablanca étteremben. További részletek és jelentkezés itt, vagy a kiállítás Facebook-eseményének oldalán.


A váradi csoport a MODEM-ben

 

Néhány tipp: az egész napos kiruccanás reggel 9-től este 9-ig tart, ekkor érkezik vissza a kisbusz Váradra. Ebéd után négy óra szabad program is van. Barátaimmal a Modemtől pár lépésre található Déri Múzeum mellett döntöttünk, engem itt különösen a Munkácsy-trilógia és a Régi Képtár érdekelt. A teljes árú múzeumi belépő 1800 forintba kerül (ez nincs benne a kirándulás árában). Ezután a Nagyerdőre villamosoztunk (jegy a szerelvényen váltható 400 forintért, egyébként a debreceniek nagyon segítőkészek az útbaigazításban) ahol szerencsénkre épp egy cseh sörfesztiválba botlottunk. Egyébként a napokban lesz a város első számú turisztikai látványossága, augusztus 20-án a virágkarnevál, melynek néhány allegórikus virágkocsija másnap Nagyváradra is átruccan.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!