Évadzáró Törzsasztal dupla

2018. 05. 17. 10:04

Két találkozóval zárja május végén az évadot a Szépírók Társasága és a Várad folyóirat közös irodalmi sorozata, a Törzsasztal.

Boka Lászlóval május 25-én, Káli Istvánnal május 24-én találkozhatnak a Törzsasztal mellett

 

Május 24-én, csütörtökön 18 órától az Illyés Gyula könyvesboltban (Teleki utca) Káli István Szemfényvesztett című könyvét mutatják be. A marosvásárhelyi szerzővel Kőrössi P. József beszélget.

Káli István regénye megírásakor saját sorsát gondolta át, azt, hogy mitől lett az, ami, és arra a következtetésre jutott, hogy nem ő a meghatározója a saját életének. Erre a keserű felismerésre utal a kötet elején olvasható ajánlás is: „szüleim és mindazok emlékére, akik merték hinni, remélték, hogy az emberhez méltó élet nem mindig rendszer vagy hatalom kérdése”.

„Nem akartam leépülésregényt írni. Egyszer csak kezdte írni magát a szöveg, egyik esemény kérte a másikat, és ez lett belőle.(...) A főhősöm nem volt az egyedüli ilyen szereplője a kommunizmusnak. Azt, hogy hányan találtak magukra a világtalanság állapotában, illetve hányan tudták megkülönböztetni a két világtalanságot, nem tudom, mindenki tegye hozzá a maga igazságát.”

A beszélgetés első részében a vendég könyvkiadói munkájáról is szó esik, hiszen a 2015-ben megszűnt Mentor kiadó örökébe lépő Mentor Könyvek kiadónak is az alapítója.

Boka László tanulmánykötete a Balassi kiadó, Káli istván regénye a mentor Könyvek és a Noran Libro közös gondozásában jelent meg

 

Május 25-én, pénteken 18 órától ugyancsak az Illyés Gyula könyvesboltban a Törzsasztal vendége Boka László irodalomtörténész, kritikus.

1974-ben Nagyváradon született, A Holnap-os Dutka Ákos kései leszármazottja. Magyar–angol szakos bölcsészdiplomájának megszerzése után Kolozsváron magiszter fokozatot szerzett, majd az ELTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékén lett bölcsészdoktor. 1998 óta Budapesten él, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem docense. Számos magyarországi és külföldi kutatási projektet irányított, több közülük erdélyi, partiumi vonatkozású. A Várad kulturális folyóirat egyik alapítója és állandó munkatársa. Számos szerkesztett kötete mellett első önálló tanulmánykötete (A befogadás rétegei, 2004) az E-MIL Irodalomtudományi Díját nyerte. Az idei Könyvhétre megjelenő Peremek és középpontok  című könyvéről, és sok minden egyébről Kőrössi P. József beszélget vele.

Mindkét rendezvényre a belépoés ingyenes, a bemutatott kötetek a helyszínen kedvezmélnyes áron megvásárolhatóak.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!