Alakul, mint púpos PSD a prés alatt

2017. 10. 11. 20:15

A román kormányfő erősebbnek bizonyult, mint a szocdem elnök hitte. Liviu Dragnea kénytelen volt visszalépni, egyelőre Tudose akarata érvényesül. Simon Judit jegyzete.

 

Dragnea és Tudose. Alig száz nap kellett a viszony megromlásához

 

Churchill mondta állítólag, ő csak az általa hamisított statisztikákban hisz. Mondta vagy sem, a legendáknak mindig van valamilyen valóságtartalmuk. Az irodalmi Nobel-díjas, a történelembe hangosan beleszóló egykori brit kormányfő bizonyára a közvéleménykutatásokkal kapcsolatban is mondana valami hasonlót.

A sajtósok az efféle felmérések kapcsán elsősorban azt nézik meg, ki rendelte meg a kutatást. Az elmúlt napokban két ilyen látott napvilágot Romániában. Az egyiket a Szociáldemokrata Párthoz (PSD), másikat az ellenzékhez közelebb állónak vélt közvéleménykutató cég készítette, mert itt volt az ideje egy felmérésnek – mondta Alin Teodorescu az IMAS cég igazgatója. Mindkét közvéleménykutatás szeptemberben készült, összevetésükből kiderülnek a politikai mozgások és célok, valamint az is, hogy nagy zűr van a PSD háza táján.

Az első, a nagyobbik kormánypárt által megrendelt kutatás szerint, 47 százalékról 25-re zuhant a kormány támogatottsága a lakosság körében, Mihai Tudose kormányfő népszerűsége 27 százalékosra csökkent. A PSD-hez közeálló Avangard adatai szerint a lakosság jobban bízik  Teodor Meleşcanuban (külügy), Olguţa Vasilescuban (munkaügy) és Tudorel Toaderben (igazságügy), mint a kormányfőben. Sürgős lehetett a felmérés elkészítése, mert mindössze 700 személyt kérdeztek meg, őket is telefonon, a 4 százalékos hibahatár is magasnak számít.

Az IMAS 1000 személyt kérdezett meg, a hibahatár 3 százalék és az adatok szinte teljesen eltérnek az előzőtől. Eszerint a kormányzás tíz hónapja alatt a PSD támogatottsága 10 százalékkal csökkent, azaz 38,8 százalékon áll a januári 49-hez képest. A közvéleménykutató cég adatai szerint éppen 10 százalékkal nőtt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága (30,9), valamelyest megerősödött, 8,8 százalék a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) népszerűsége, miközben 8,3-ról 6,8 százalékra csökkent a Mentsétek meg Romániát (USR) támogatottsága. Elemzők azt is tudni vélik, hogy Tudose népszerűségi indexe magasabb a PSD-t elnöklő Liviu Dragneaénál.

Amikor megjelent az első közvéleménykutatás, már sejteni lehetett, hogy a nagyobbik kormánypárt mindenható ura elégedetlen a kormányfővel. Semmi új a nap alatt, Dragnea pár hónapja simán megbuktatta a saját kormányát, méghozzá bizalmatlansági indítvánnyal. Pedig Grindeanut ő választotta miniszterelnöknek, Tudose nevére viszont az államfő bökött a szocdemek listáján, ahol nem az első helyen szerepelt.

Szeptemberben már suttogták, hogy a kormányfő a kabinet átalakítására készül, ráadásul olyan, a PSD-elnöknek kedves, de mostanában a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) lépcsőit koptató személyek is szerepelnek a leváltandók között, mint a kormányfő-helyettes Sevil Shhaideh, az európai alapokért felelő Rovana Plumb, továbbá Liviu Pop oktatási és Petre Daea mezőgazdasági miniszter. A Parlamenttel való kapcsolattartásért felelő Viorel Ilie leváltása pedig az ALDE-nak váltotta ki a nemtetszését.

Nagyon snassz lenne, hogy Dragnea ismét kijelentse, ez a kormányfő sem felel meg neki, a közvéleménykutatásnak álcázott lejáratás ugyan jól jött volna, de nem sikerült bevinni a köztudatba. Ráadásul Tudose keményebb falatnak bizonyult, mint Grindeanu, akinek nem sikerült kellőképpen beépülnie a pártba. A jelenlegi kormányfő bízvást kijelenthette, hogy vagy átalakíthatja a kormányt, vagy lemond az egész kabinet, mert számos megyei pártvezető, kiskirály biztosította támogatásáról.

Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE és a felsőház elnöke, aki az utóbbi időben mindig lemarad egy körrel, amikor reagálni kell, minisztere leváltásának lehetőségével kapcsolatban azon morfondírozott nyilvánosan, hogy szerinte a miniszterelnök szándéka felbontani a kormánykoalíciót. Gondolta, ezzel megvédheti Dragneat, akinek az összes tisztségét köszönheti. Rosszul kalkulált, mert a miniszterelnök szót se vesztegetett a felvetésére.

Egyre inkább feszült viszont a húr Tudose és Dragnea között, s amikor a kormányfő Iohannis államfővel egyeztetett a minisztercserékről, majdhogynem elpattant.

Végül a pártvezér lépett egyet hátra, igaz, csak egy kis lépést, de ez is szokatlan tőle. Vélhetően nem volt más választása, mint megpróbálni kiegyezni Tudoseval, aki kijelentette: elsősorban azokat a minisztereket szándékozik leváltani, akik ellen eljárás folyik. Márpedig a fent említett kedvencek ezek közé sorolandók. A kormányfő azt is kimondta, amit kevés szocdem elöljáró mert volna eddig: tisztázni kell a PSD és a kormány közötti viszonyt. Ez emberi nyelvre fordítva azt jelenti, Dragnea jól tenné, ha ritkábban vagy egyáltalán nem ütné bele az orrát a végrehajtás munkájába.

Az elemzők szerint Tudose, mint gazdasági és nemzetbiztonsági szakember megelégelte, hogy a pártelnök utasítására gazdasági katasztrófába sodródik az ország, ráadásul az Európai Unió is elfordul Bukaresttől. A kormányfő nem kívánja, hogy az ő nevéhez fűződjön az ország hanyatlása, és mivel közelről látja a helyzetet, nem lehet elhitetni vele a populista propagandát. Tudja, hogy a kamatláb (ROBOR), az illetékkel terhelt benzinárak emelkedése négy százalék fölé dobhatja az inflációt, ami ellentmond az ország vállalásainak az EU felé, a leváltandók listája pedig arra enged következtetni, hogy az igazságügyi törvény radikális módosítása sem nyeri el a tetszését. Az eljárás alatt levő tárcavezetőket Dragnea nem engedte lemondani, Tudose viszont szabadulna tőlük, de még nem biztos, hogy ez lehetséges.

Dragnea úgy tesz, mintha teljes mértékben egyetértene Tudoseval, közben vélhetően, amint fogalmaztak, kemény férfibeszélgetést folytattak a kormányátalakításról.

A PSD-t úgy tűnik, az ág is húzza, mert nem csak az IMAS közvéleménykutatása mutatja a párt népszerűségének csökkenését, hanem a szakszervezetek is ellene fordultak az adózási rendszer módosítása miatt. A munkavállalók képviseletei nem hiszik el a PSD első emberének, hogy az adóterhek átruházása a bérből és fizetésből élőkre nem csökkentik azok jövedelmét.

Dragnea másik kis visszalépése, hogy elképzelhetőnek tartja, az igazságügyi törvény módosítása után az Igazságszolgáltatási Felügyelet autonóm intézménnyé válik. Tudorel Toader tárcavezető, aki eddig a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) és 3200, petíciót aláíró ügyész ellenében is foggal-körömmel védte a törvénymódosítást, hirtelen úgy döntött, az elkészült tervezetet véleményezteti a Velencei Bizottsággal és az Európai Bizottság első alelnökével, Frans Timmermans-szal. Úgy tűnik, Toader ezt a kormányátalakítást is meg akarja úszni.

Az eddigiek alapján a kormányfő ezúttal erősebbnek bizonyult a pártelnöknél. Dragnea a párton belül is veszít a népszerűségéből, befolyásából, így nem kizárt, hogy ha összehívná a pártkongresszust, a többség Tudose mögé sorakozna fel. Az sem kizárt, hogy ha a pártelnök továbbra is saját érdekeit követve vezeti az alakulatot, a PSD a parlamentben is veszíthet kényelmes többségéből. A párt hangadói szerint ugyanis egy újabb kormányválsággal a szocdemek a kabinetalakítás esélyét is kockáztatnák. Ezért kénytelen Dragnea engedni a kormányfőnek

Az engedményeket tekintve akár félúton is találkozhatnak, hiszen a szocdem Országos Végrehajtó Bizottság csütörtöki ülése előtt, alatt Tudose is hajlandó lehet némi kompromisszumra a leváltásokat illetően. Tény, hogy a Dragneaval folytatott beszélgetés után már nem említett neveket, csak annyit mondott: biztosan átalakul a kabinet.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!