Az oszlopos Ponta

2017. 09. 05. 09:29

Új pártban, a Pro Romániában politizál tovább Victor Ponta. Az igazságszolgáltatási törvény módosítása ismét az utcára vitte az „ellenállókat”, megszólalt Liviu Dragnea, Toader tárcavezető pedig úgy tesz, mintha nem értené, mi a gond. Ponta tudja, de még nem mondja. Simon Judit jegyzete.

 

A bejegyzés alatt álló új párt vezetői. Pont a legjobb pillanatban?

 

Az elmúlt vasárnap híre, hogy Victor Ponta immár hivatalosan is besorolt a formálódó Pro Románia Pártba (PPR), amit Daniel Constantin, ex-ALDE-s és Sorin Cimpeanu ex-PSD-s képviselő társaságában jelentett be. A bejegyzésre váró új párt szlogenje: Másképpen, erős Románia, egyesült Európa (minden szó előtt hashtag), jelképe Brâncusi Végtelen oszlopának három szegmense trikolórba burkolva.

Sajtótájékoztatóján a szocdemek soraiból kizárt volt kormányfő azt mondta, ők hárman szakítottak azokkal az alakulatokkal, amelyek „már nem ígérnek változást”, neki személy szerint elege lett a tapsviharokkal tűzdelt (szocdem) végrehajtó bizottsági ülésekből, az olyan politikai vezetőkből, akik csak mímelik, hogy szeretik a népet. Azt is mondta, hogy a PSD-t egy személy és a köré csoportosuló emberek sajátították ki, hogy alantas érdekek szolgálatában használják fel. Bejelentette, a magát szociál-liberálisként meghatározó alakulat színeiben indulnak az európai parlamenti és a 2020-ban esedékes parlamenti választásokon. Ponta újságíróknak azt sugallta, Dragnea és Iohannis között egyfajta hallgatólagos megnemtámadási szerződés köttetett, úgyhogy, aki akarja érti miről van szó. Aki akarta, az sem értette, de nem ez az első eset, amikor Ponta sejtelmesen akar okos lenni.

Az új párt még bejegyzésre vár, de elemzők úgy vélik, akár veszélyes is lehet a PSD-re nézve. Részint, mert a volt miniszterelnök arra engedett következtetni, hogy liberális, azaz jobboldali gazdaságpolitikára lehet számítani a Pro Románia részéről, másrészt, még vannak hívei a szocdemek soraiban, és nem lehet kizárni, hogy a holdudvarból kiszorultak, a zsírós állásokból menesztettek, illetve az egyre elégedetlenebb fiatalok felsorakoznak mögéje. A liberális gazdaságpolitikával a befektetőket célozta meg, a szociális jelzővel a bérből és fizetésből élőket, illetve a nyugdíjasokat. A Tăriceanu vezette ALDE-ból Constantin elcsalogathatja a volt konzervatív pártiakat. Az elmúlt közel 30 évben ugyan a kispártoknak kevés esélyük adatott arra, hogy egymagukban politikai tényezővé váljanak (minden kis párt egy nagyobb alakulat farvizében boldogul), de a PPR mindenképpen alternatívát jelenthet a Dragnea vaskezével vezetett, a múltba kanyarodó PSD-vel szemben.

Persze, az ellenzék sem tapsol, hogy újabb alakulat jelent meg a palettán, a most éppen Ludovic Orban vezette Nemzeti Liberális Párt (PNL) továbbra sem heverte ki a 16-ban elszenvedett csúnya vereséget.

A hétvégén, elég hosszú hallgatás után Liviu Dragnea is megszólalt. A párt Országos Végrehajtó Bizottsága ülésén bejelentette, még ezen az őszön szeretnék megtartani az alkotmányt módosító népszavazást a család fogalmának meghatározásáról. Ehhez az szükséges, hogy a Szenátus gyorsan elfogadja a törvénytervezetet, ugyanazzal a szöveggel, amit a Képviselőház már megszavazott. Közölte azt is, hogy a Szuverén Fejlesztési és Befektetési Alapra vonatkozó törvényt, az igazságügyi törvényeket, a nyugdíjtörvényt és az elektromos áramra, valamint földgázra vonatkozó jogszabály elfogadását is prioritásnak tekinti a PSD.

Az igazságügyi jogszabályok módosítása sokkal fifikásabb, mint ahogy elsőre kinéz, ugyanis a tervezet a szakminisztériumnak rendeli alá az igazságszolgáltatást. A szakértők szerint, amennyiben a kormány elfogadtatja a módosításokat, gyakorlatilag a független igazságszolgáltatás megszűnik, mint harmadik hatalmi ág, a mindenkori igazságügyi tárca és közvetve az éppen kormányzó párt kiszolgáltatottja lesz.

Dragneanak mannaként hullt az ölébe a család fogalmának alkotmányos módosítása, mert ez olyan téma, ami elterelheti a figyelmet nemcsak az igazságszolgáltatásról, de a nyugdíjtörvény egyre gyanúsabb módosításáról. A kormányfő ugyan tagadja, hogy a magánnyugdíjakat készülnek államosítani, de azt elkottyantotta, hogy jobban szeretné, ha pénz az államkasszába folyna be, persze csak azért, hogy jobban járjanak a befizetők.

Múlt szombaton pár százan már kimentek az utcára tiltakozni az igazságszolgáltatási törvény módosítása ellen, és vélhetően további tüntetések várhatók.

Ebben a politikai és gazdasági helyzetben lépett porondra Victor Ponta, akit az utcáról váltottak le, de nem kizárt, hogy képes meglovagolni az utcai megmozdulásokat. A tüntetők európai uniós lobogókkal vonultak, az új alakulat zászlajára tűzte az egyesült Európát. És, amint tudjuk, a véletlenre semmit nem bíznak a politikában. Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!