Búcsú Verestóy Attilától

2018. 01. 24. 19:13

Ugyan jó ideje hallani, hogy beteg, 2011-es, súlyos sérülésekkel járó autóbalesetét a sajtó is megírta, mégis, meghökkentő volt ma délben a képernyőre nézve szembesülni a hírrel: 63 éves korában elhunyt Verestóy Attila vegyészmérnök végzettségű politikus, nyomtatott lapelődünk, az Erdélyi Riport 2002 és 2009 közötti tulajdonosa, finanszírozója.

 

Verestóy Attila 1954–2018

 

E tragikusan korán lezárult, fejleményekben gazdag életpálya értékelése komoly kihívás a ma és a holnap elemzőinek, talán kell is időbeni távolság a kívánt objektivitás legalább megközelítéséhez. Azt viszont már most ki lehet a tévedés kockázata nélkül jelenteni, hogy közel három évtizedes közéleti szerepvállalása, páratlan befolyása a romániai (magyar, de nem csak) politikai térben, hatása a gazdaságra, médiára, de még a sportéletre is újabban, megkerülhetetlen. Elég csupán azt említenünk, hogy ő volt az egyetlen, aki a forradalom óta valamennyi választott parlamentben jelen volt. Úgy is mondhatnánk, a szenátorság alapfoglalkozásává vált. Ugyan látható, közvetlen befolyása az utóbbi években valamelyest csökkent, ami nyilván romló egészségi állapotából is adódhatott, s a média világától is eltávolodott, ám saját közegében bizonyosan megkerülhetetlen maradt. A Nemzeti Együttműködés Rendszerébe ugyan nehezen lehetett röhögés nélkül beilleszteni, ám Kövér László házelnökkel való találkozóiba sokan szívesen bele-belehallgattak volna. S ugyan az is vitatható, miként lépett ki médiaérdekeltségeiből, az ő – nyilván jellemzően anyagi – közreműködése nélkül ma nem létezne a Krónika napilap, nem jön létre az Új Magyar Szó, s nem alapítjuk meg 2002 őszén az Erdélyi Riportot. Az utóbbi esetében tanúsíthatom, nem „használta”, nem élt vissza a tulajdonosi szerepével. Ha jól számolom, főszerkesztőként négy éven át dolgoztam a Riportnál úgy, hogy Verestóy Attila volt a kiadó főrészvényese. Ez idő alatt személyesen összesen egy alkalommal beszélgettünk, s ugyancsak egy alkalommal telefonon. (Levelet soha nem váltottunk.) Erre azért is emlékszem ennyire pontosan, mert pár esztendeje egy jegyzetben valamiért már felidéztem, most pedig csak azért említem, mert oly sokszor írták a hetilappal kapcsolatban annó, micsoda kézivezérlésű pártlap, – írták azok, akik mostanság valóban kézileg vezérelt, központi elvárások alapján működő médiumoknál osztogatják az észt.

A személyes találkozás még a kétezres évek közepén történt, Pestről hazafelé tartva állt meg Váradon egy kávéra (esetleg teára) a Bölcsőde utcai szerkesztőségben. Közben beugrott még egy emlék: egyszer találkoztunk egy kézfogás, hogy vagy, mi újság a lapnál kérdés erejéig az RMDSZ egyik korábbi kolozsvári kongresszusán is, az egyetemisták művelődési házának előcsarnokában. Ama egyetlen telefonbeszélgetésünk időpontját pedig pontosabban be tudom határolni: 2009 kora tavasza lehetett, amikor – kész tények elé állítva ugyan – de mindkét fél megelégedésére elváltak a Riport és a Scripta Kiadó Rt. útjai. Hosszas alku nélkül állapodtunk meg abban, hogy az újonnan alakult Riport Kiadó Kft.-nek 1 lej ellenében átadja a hetilap kiadási jogát, a pénzt néhány héttel később egy tatrangi hotelszobában személyesen át is vette tőlünk a Scripta akkori vezetője. Azt a kitételt viszont belefoglalta Verestóy Attila a szerződésbe, hogy ha váratlan fordulattal profitot termelne a későbbiekben a hetilap kiadása, akkor az ő korábbi befektetéseiből valamennyit visszatérítünk neki. No lám, még humorérzéke is volt a szenátornak. Azóta kiadónk sincs, igazgatója, Both Abigél is elhunyt, egy esztendeje az online Riportnak is csengettek, most pedig elment az egykori finanszírozó. Alighanem egy mozgalmas élet fontos emlékeivel, amiben volt szerencsénk epizodistáknak lenni. Ha ezeket valamilyen formában – napló, emlékirat, életútinterjú – az utókorra hagyta, sokat segít közelmúltunk tisztábban látásában. Ha nem, akkor így megyünk tovább, a magunk tapasztalásaival, sérelmeivel, a magunk igazságaiban meggyőződve.

Nyugodj békében, Verestóy Attila!

 

Szűcs LászlóOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!