Neolib így, neolib úgy

2018. 01. 26. 10:22

Mi a közös egy bukaresti kormányellenes tüntetőben és a német ellenzéki vezérben? A kérdésre Szűcs László glosszája keresi a választ.

Az utca hangja a bukaresti éjszakában

 

Nagyon össze bírnak ám csúszni a lózungok, ha nem figyel oda az ember, s aztán csak nézünk, mint a moziban. Bár hol vannak már az igazi mozik? Mind elmentek a plázákba. Szóval történt, hogy még a múlt héten, a félévenként esedékes romániai kormányfőcsere után kitört spontán demonstrációk egyikén feltűnt a szocdempárt (PSD) ellen a hideg bukaresti utcán tüntetők kezében egy transzparens, melynek alkalmi fordítású felirata szerint: „A PSD a neoliberális pestis!” A vélhetően jobboldali tüntetőnek váratlan elvbarátja akadt alig egy nappal később, méghozzá a berlini nagykoalíciós kormányba a visszatérést fontoló Szociáldemokrata Párt (SPD, nem PSD) elnöke. Martin Schultz ugyanis kifejtette, a neoliberális szellemiség elleni európai fellépés sikerét reméli az SPD újbóli kormányra kerülésétől. (Amit szűk esztendővel ezelőtt a választási kampány idején oly vehemensen ellenzett, a további közös kormányzás lehetőségének a halvány gondolatát is kizárva.) Szóval a románok a korrupt szocdemek ellen neoliberálisoznak, míg a német szocdemek Európát védendő teszik ugyanezt.

Valamelyest érthető a kifejezés használata körüli zavar, hiszen például gazdaságpolitikájuk miatt egyaránt említik neoliberálisként Margeret Thatchert, akárcsak Augusto Pinochetet, pedig hát ég és föld a Vaslady meg a chilei diktátor, az pedig tovább bonyolítja a dolgot, hogy a neoliberális és a neokonzervatív között – különösen amerikai szóhasználatban – nem tesznek nagy különbséget. De hát minden román kormányellenes tüntető mellé nem állíthatunk szolgálatos pártideológust, s a tévé előtt ülő választópolgár is könnyebben eligazodik a politikai események között, ha a transzparenseken nem lát idegen szavakat, még jobban szereti, ha költőt sejtető, rímes megoldásokat használnak (DNA – să vine să te ia!, DNA – vigyen el még ma!). A többi apró-cseprő ügyet, Európa megmentését, meg persze a világbékét elintézi Angela Merkel. Akkor kezdhetünk majd igazán aggódni, ha nem ő intézi.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!