Lúzerek a médiatérben

2018. 01. 24. 09:16

„Még néhányat alszunk, és kerek évfordulóját ülhetjük meg annak az esztendeje megjelentetett közleményünknek mely szerint: Csak a nevünk változott és a helyzetünk.” Szilágyi Aladár írása.

 

Eszünkbe se vettük, meg se emlékeztünk arról, hogy szebb időkben nyomdafestéket látott, később internetre terelt hetilapunk, az Erdélyi Riport immár több mint egy esztendeje szorult ki a médiaprériről… Még föl se ocsúdtunk, amikor Demény Péter író, publicista cimboránk kezdeményezett egy, a Progress Kiadónak címzett Beadványt az Erdélyi Riport megszüntetése ellen, melyet néhány nap leforgása alatt lapunk több mint 900 barátja, olvasója írt alá. A nagy sajtóvisszhangot kiváltó szolidaritási akciót a budapesti Élet és Irodalom hetilap is felkarolta: teljes oldalt áldozott a szöveg és az aláírások közlésére. Nos, azóta a kezdeményező írót, illetve a petíció hozzá csatlakozó, közel ezer aláíróját egyetlen sornyi válaszra se érdemesítették, akik – úgymond – anyagi okokra és szakmai kifogásokra hivatkozva döntöttek ellenünk. Nem szolgál mentségükre, hogy annak idején fogadkoztak, majd megmutatják: hogyan kell egy valóban olvasóbarát, népszerű, igényes stb. online lapot csinálni. Nem szolgál mentségükre, hiszen a beígért, Erdélyi Riportot helyettesítő utódszülött azóta is várat magára…

Mi meg, mitévők lehettünk a történtek után? Voltunk, vagyunk annyira lúzerek, hogy éppen úgy bejártunk, bejárunk a redakciónkba, mintha mi sem történt volna. Vagyunk annyira lúzerek, hogy azóta ingyen és bérmentve tervezzük, írjuk, szerkesztjük más névre keresztelt online lapunkat, miközben milliárdok röpködnek a fejünk felett, itt az erdélyi médiatérben. Várjuk és örömmel fogadjuk külső munkatársaink – néhány magunkfajta lúzer – írását, légyen az színikritika, interjú, riport, kulturális esemény-beszámoló, politikai elemzés, avagy időszerű publicisztika. Ha nem is ütik el egymást, de tényleg akadnak ilyenek, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy az Erport.ro terében közöljenek.

Rövidesen akár ünnepelhetnékünk is támadhat. Hiszen még néhányat alszunk, és kerek évfordulóját ülhetjük meg annak az esztendeje megjelentetett közleményünknek mely szerint: Csak a nevünk változott és a helyzetünk. Erport.ro néven indul (újra) február 13-án a kiadója által az elmúlt év végén megszüntetett (felfüggesztett?) Erdélyi Riport szerkesztőinek és szerzőinek online lapja. A régi-új oldal kiadója a nagyváradi Holnap Kulturális Egyesület, mely közösségi finanszírozással igyekszik megteremteni e sajtóműhely működésének anyagi feltételeit.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!