Ceruzavázlat

2017. 06. 27. 15:21

Szűcs László jegyzete, ezúttal nem arról, amiről írni érdemes, inkább arról, amivel érdemes írni.

 

Munkában az Erport cenzora

 

El kell árulnom, megrögzött konzervatívként jegyzetet, glosszát, efféléket még ma is jellemzően ceruzával írok, olykor töltőtollal, de az már inkább ünnepi aktus, gépbeírás előtti letisztázás. S nem is tudom, a memóriám játszik megszépítőt, vagy a mai ceruzák silányabbak, de újabban a márkás darabokkal sem vagyok mindig elégedett. Bezzeg a mi időnkben az illata is más volt. Csak tudnám, mikor volt a mi időnk. Olykor haloványan fog, – nem az idő, a ceruza – máskor törékeny a hegye, esetleg a kopási sebessége mond ellent a keménységére vonatkozó jelzésnek.

Szedett-vetett ceruzagyűjteményembe úgy egy éve került egy brüsszelita darab, a végén radírral, hogy a tévedéseket, elírásokat gyorsan korrigálni lehessen. Hát most ez esett kézre. A gumi szinte érintetlen, legfeljebb hátvakarásra vagy macskaingerlésre használom, a javítandó szövegrészt csak áthúzom, satírozom. Miután a szöveget gépbe írom, úgyis összegyűröm a lapot. Valami sajtós rendezvényen, tájékoztatón vesztegethettek meg vele (lopás esete is fennforoghat). Az Európai Parlament néppárti frakciója (EPP Group) készíttette, méghozzá európai módi szerint, újrahasznosított anyagokból. Ahhoz képest, hogy nem márkás, s keménységi-puhasági skála szerint sincs jelezve, elég használható politikai plajbász. Nézegetem, vajon mije újrahasznosított. A bele, azaz a grafit aligha szolgált korábban más, nemesebb célt, inkább a kékre festett, a radírt rögzítő fémgyűrű, vagy maga a fiataldemokratásan, narancssárgán pompázó gumirész. Leginkább a fából készült test, szakszerűen: a háza tűnik újrahasznosítottnak, valami préselt-ragasztott fűrészpor. Ki tudja, tán egykor talpfaként szolgált a belga királyi vasút szerelvényei alatt.

Az újságírásban fontos az egyensúly megtalálása

 

Az írószer gyenge pontja, hogy törékeny, különösen hegyezéskor kell elővigyázatosnak lenni, lassan forgatni, nem erőltetni. S nem nyomjuk meg erősen, semmi idegeskedés, publicisztikai hevület.

Csak puhán és szépen, ahogy a macska lép a fűben, úgy érdemes.

Maga a hegyező aligha lehet okozója a kicsorbulásoknak, masszív, csupafém, kézreeső, míves darab, ismeretlen kínai könnyűfémipari manufaktúra terméke (igen, igen, tudnak ők már űrhajót is gyártani!). Miután kijött a mondanivaló, s a grafit hegye fogytán, gyönyörű körcikkekben hámozza le a fautánzat-burkolatot. Kezdődhet minden elölről.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!