Csilingel. Ha jár

2017. 10. 23. 09:51

Városszerte dugókat, a nyilvánosságban éles vitákat váltott ki a napokban a nagyváradi tömegközlekedést két napra megbénító sztrájk. Kinek van igaza, lehet-e csak az egyik félnek igaza egy ilyen bérvitában? Szűcs László jegyzete.

Egy Siemens típusú villamos épp befut a Szent László térre. Akadozó szolidaritás

 

Két teljes hétköznapon át bénította meg a múlt héten Nagyvárad busz- és villamosjáratokból álló, amúgy az országban a legjobban szervezettek között emlegetett tömegközlekedését egy váratlan sztrájk. (Az eddigi sikeres működés szemléletes jele, hogy néhány hónapja a helyi közlekedési cég, az OTL igazgatója, Csuzi István ugyanarra a feladatkörre szerződött át az Emírségek fővárosába, Abu Dhabiba, ami a mi tájainkon elég szokatlan váltás.)

A váradi közszállításiak munkabeszüntetését annak függvényében, hogy ki melyik oldalon állt az ügyben, nevezték egyfelől illegálisnak, másfelől spontánnak. Tény, valószínűleg a cég szakszervezeti vezetője volt az utolsó, aki értesült a tervezett akcióról, ami máris felveti a kérdést, egy önkormábnyzati cégnél a vezetőség vagy a dolgozók érdekét kell képviselje a szakszervezeti vezető. A város polgármestere is törvénytelennek nevezte a leállást. Láthatóan alaposan meg is lepte, s fel is zaklatta a sztrájk sikere, ahogy azt is rosszul viselte, hogy az általa a vállalat székhelyén a munka felvételére ösztönzött sofőrök egy része hurrogással fogadta szavait, illetve a két százalékos béremelésre tett szűkmarkú ajánlatát. (Egyébként az elöljáró hajlamos hiúsági kérdésként kezelni az őt személyében is érintő vitás ügyeket, öt-hat esztendeje az vezetett kapcsolatai megromlásához, indulatos viszályokhoz a korábban vele partner helyi RMDSZ-szel, hogy a kihívójaként a polgármester-választáson ellenében induló egykori kormányzati kollégája egy alkalommal úgy fogalmazott: Ilie Bolojannak nincsenek víziói a városfejlesztéssel kapcsolatban.)

Sajátos részlete a váradi közlekedési sztrájknak, hogy a villamosvezetők fellépése volt a radikálisabb, kitartóbb, alighanem tovább is tart a munkabeszüntetés, ha nem veszi fel a munkát néhány buszsofőr, akik állítólag nemrég kerültek a céghez, szemben a vállalatnál több évtizedet lehúzott kötöttpályás kollégáikkal.

A felek még abban sem értenek egyet, mennyire indokolt a sztrájk. Miközben az egyik villamosvezető a neten megosztotta az előző havi béréről szóló cédulát, amin 1500 lej nettó szerepel, a polgármester szerint a villamosokon szolgálók átlagosan körülbelül 2000, a buszsofőrök ennél is magasabb összeget keresnek. Ha arra gondolok, hogy éppen a sztrájk idején foglalkozott a magyar sajtó a BKV ajánlatával, miszerint 400.000 forintos bruttó fizetéssel vesz fel új sofőröket Budapesten, ami 6000 lej körül van, nem csodálkoznék, ha romániai sofőrök bukkannának fel a budapesti közszállítási cég humánerőforrás osztályán. Az ajánlat Pesten is vitákat gerjesztett, hisz a cégnél dolgozó buszosok nem keresnek ennyit. Abba tán belegondolni sem érdemes, mennyit visz haza egy sofőr Abu Dhabiban.

Elméletileg teljesíthetők is lennének a váradi bérkövetelések, a havi nettó háromezer lej, amennyiben a ma 3 lejes vonaljegy árát a budapestihez (350 forint, azaz 4,75 lej) igazítanák. Igaz, akkor 3 jegy áráért már taxival is el lehetne jutni a városban egy elég nagy távolságra. S nem említettünk nyugat-európai árakat, például Göteborgban 29 korona, azaz három euró körüli a jegy ára. Nyilván a romániai utas képtelen lenne megfizetni ilyen drága tömegközlekedést, a város jelentős összegekkel támogatja is saját vállalatát.

Éppen erre hivatkozva tartotta a polgármester erkölcstelennek a sztrájkot, mondván a város évi 4-5 millió eurós támogatásáért cserébe elvárhatja, hogy dolgozzanak. Azt nem tette hozzá, hogy az összeg negyede eleve a különböző bérletkedvezményeket, ingyenességeket ellentételezi, a többi pedig, ami működésre megy, áttételesen a hazai utazóközönség pénztárcájához igazított jegyárakban jelenik meg. (Csak érdekességként, a négyszázezres észt főváros, Tallin költségvetését mintegy évi 12 millió euróval terhelte meg az, amikor 2013-ban ingyenessé tette a tömegközlekedést minden helyi lakos számára.)

Egy közlekedési sztrájk mindig komoly zsarolási lehetőséget jelent, amivel könnyen vissza lehet élni. Ám látva a polgármester reakcióit, azt kell gondolnom, finomabb, legitim módszerekkel a dolgozók semmit sem értek volna el, így ha okoztak is kényelmetlenséget, legalább vita folyik a helyzetükről, s jobb esélyük van két százaléknál több emelést elérni. Ennyinél jóval többet megkapnak a kormány ígérete szerint mindenféle bérharc nélkül sokan mások, akik az államnak dolgoznak, teszem azt egy luxusjárgányt hajtó minisztériumi sofőr. Vajon aki villamost vezet, kinek dolgozik?Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!