Fék és ellensúly olcsón eladó

2017. 04. 07. 22:17

Mialatt mindenki azt találgatta, milyen lesz a közalkalmazottak egységes bértáblázata, addig a képviselőház jogi bizottsága szép csendben megszavazta az érdekellentéteket módosító jogszabályt, fájdalom, az RMDSZ is. Simon Judit jegyzete.

 

Mialatt a határon túlra figyel a rommagyar média, itthon lassan, de biztosan építik le a fékeket és ellensúlyokat, kormányozzák csődbe az országot. Mintha senki nem venné észre, hogy Liviu Dragnea vezeti az országot, és lassan már a román sajtó is őt tekinti az egyetlen mérvadó politikusnak, és nem csak azért, mert a legnagyobb kormánypárt teljhatalmú elnöke, hanem, mert lassan tudomásul veszi az ország és a média, hogy lehetetlen elmozdítani a legfőbb vezető pozícióból. Úgy tűnik, Dragnea azért hangoztatja úton és útfélen, hogy nem akar miniszterelnök lenni, mert megcélozta magának az államfői tisztséget. Anélkül, hogy a szocdemek elnökét kikiáltanánk az ország főgonoszának, nem árt odafigyelni, még mielőtt arra ébrednénk, hogy lett nekünk egy balkáni Trumpunk. A törvényhozás apraja-nagyja a kezére játszik, mintha a nagy többség nem mérlegelné a tervezeteket, melyeket törvényerőre emel, mintha mindenki csak a pillanatnyi jelenben gondolkodna, és eszükbe sem jutnak a következmények.   

Mialatt mindenki azt találgatta, milyen lesz a közalkalmazottak egységes bértáblázata, addig a képviselőház jogi bizottsága szép csendben megszavazta az érdekellentétet módosító jogszabályt, fájdalom, az RMDSZ is.  A módosított törvény gyakorlatilag szabad utat enged a sikkasztásnak, mivel akinek módjában áll, a megyei, városi, állami megrendelések kivitelezésével immár törvényesen bízhatja meg családtagjai cégeit. Senki nem lepődne meg, ha ezután minden korifeus közelebbi rokona bejegyezne minimum egy céget, ha véletlenül még nincs neki. Továbbá a szenátorok és képviselők maradhatnak igazgatósági tagok a cégeknél, bankoknál, hitelintézeteknél stb., melyek irányításában megválasztásuk előtt döntő pozíciót töltöttek be. Más szóval, törvényt alkotnak, melyek azokra a cégekre is vonatkoznak, melyekben vezetőségi tagok. A következményekhez nem kell túl nagy fantázia.

A nagyobbik koalíciós párt, a PSD elnöke, a nyilvánosság előtt kijelentette: nem támogatja, hogy a köztisztséget viselők saját rokonukat alkalmazzák az irodájukban. A többi javaslatról nem ejtett szó, vélhetően azokat támogatja. Az alkalmazás kérdését a magyar érdekvédelmi szervezet javasolta. Erről ennyit. 

Közvitára bocsátják a hivatali visszaélésről rendelkező jogszabály módosítását, az igazságügyminiszter szerint ez a változat nem tartalmaz összeget, azaz nem határozza meg, mennyi kárt kell okozni ahhoz, hogy a visszaélő hivatalnokot felelősségre vonják. A Dragnea sugallta verzióban elég magas összeg erejéig lehet visszaélni a hivatallal, ráadásul számos kiskapu is szolgálná a menekülést. Milyen lesz a módosítás, az a jövő titka, noha derűlátásra nincs ok.

Pillanatnyilag az igazságügyminiszter az egyetlen kormánytag, aki valamelyest szembe mer menni a PSD elnökével. A Tudorel Toader vezette tárca negatívan véleményezte, és nem támogatja az érdekellentétre vonatkozó törvénycikkelyt módosító tervezetet, melyre a szocdem vezér másodszorra vonta össze a szemöldökét. Először akkor nézett csúnyán a miniszterre, amikor nem váltotta le a legfőbb ügyészt és a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, holott Dragnea szerette volna ajtón kívül látni mind Augustin Lazărt, mind Laura Codruţa Kövesit. A igazságügyi tárca vezetője hosszú, unalmas beszédben ecsetelte a két intézmény és vezetőik hibáit, a jogászok madárnyelvén fogalmazta meg, hogy le kellene őket váltani, de nem lehet. Toader ugyanis mérlegelt, és vélhetően rájött, mekkora botránynak, külföldről érkező támadásoknak tenné ki az országot. A tárcavezető felmérte, hogy erre éppen nincs szüksége az országnak, amikor mindenki helyezkedik, hogy minél jobb pozíciót szerezzen az Európai Unióban.

Toader, aki minisztersége előtt alkotmánybíró, illetve a Iaşi-i egyetem rektora volt, azt mondta, nem tart attól, hogy a PSD-n belüli értékelésen eltávolítják a tárca vezetéséből. Lehet, azt reméli, hogy megmenti az ígérete, miszerint külső szakértőkkel is kivizsgáltatja a legfőbb ügyészséget, a DNA-t, de a DIICOT sem maradna ki. Mert szerinte, ha külső audit, akkor vonatkozzon minden ügyészségre és ügyészre. Nem valószínű, hogy ez nagy hatást gyakorol Dragneara, úgyhogy nem okozna meglepetést, ha a párton belüli vizsgálat után Toadert lemondatnák, a kirúgás ugyanis zajjal járna, ami nem kedvez a csendben hozandó, a jogállamiságot, a vesztegetés elleni jogszabályok gyengítését célzó törvények meghozatalához. Az államfő még csaphat némi zajt, de félő, hogy az is hamar elül. Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!