Megjött a tanárkommandó

2018. 09. 25. 08:28

„Tőszomszédi minőségemben nem csupán a szokott gyerekzsivaj, a kerítésen átpattanó labda jut el hozzám, hanem az iskola hétköznapi történései is tudomásomra jutnak.” Szilágyi Aladár jegyzete.

 

Udvarunk csendjét rikoltozás hasogatja. Az éktelenül éles hang forrása a szomszédos iskola egyik kitárt emeleti ablaka. „Taci din gură!” („Fogd be a szád!”) Majd fortisszimóig fokozva: „Dacă nu taci, îţi dau un unu!” („Ha nem maradsz csendben, egyest kapsz!”) A legkisebb érdemjeggyel való fenyegetőzés úgy harmadik nekifutásra hatékony módszernek tűnik, egy pisszenést se szüremlik át az osztályból…

Annak a bizonyos zseniális miniszteri ukáznak az alapján legalább öt (ha nem hat) román nyelv- és irodalomtanárt ejtőernyőztek hirtelen a szomszédos magyar tanintézetbe, olyanokat, akik – talán egyetlen pedagógus kivételével – meg se tudnak szólalni magyarul, olyanokat, akiknek sem képesítésük, sem rutinjuk nincs arra, hogy kisiskolás magyar gyermekeket az állam nyelvére oktassanak. Úgymond, hatékonyabban, mint az erre a tevékenységre is magasan képzett, nagy tapasztalatú magyar tanítónénik-tanítóbácsik.

Tőszomszédi minőségemben nem csupán a szokott gyerekzsivaj, a kerítésen átpattanó labda jut el hozzám, hanem az iskola hétköznapi történései is tudomásomra jutnak. Egyebek mellett, a frissiben ideküldött romántanárok viselt dolgai is. Íme egy ígéretes eset az első hét mozzanataiból: A magyar kisiskolások – akár a többi nem román anyanyelvű tanulók – a második osztályba lépve kezdenek megismerkedni, megbarátkozni a román ábécével. Ez természetes elvárás, hiszen első iskolai évükben az anyanyelvi betűvetést kell elsajátítaniuk. Nos, mit tesz az egyik egyetemi szinten kiképzett kommandós? Második osztályos tanulókkal az abecedar tudománya helyett román nyelvű szinonimák rejtelmeit osztja meg. Szerre diktál, leírat velük egy rokon értelmű szavakból álló gyűjteményt. Az eredmény láttán összegyűri az „írástudatlan” gyermekek füzetéből kitépett lapokat.

Oktatói remeklés a javából…Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!