Minden héten háború

2017. 08. 15. 12:08

„Rettegő embereket mindig könnyebb becsapni, a szükségállapot beálltakor pedig egész ügyesen felfüggeszthető a demokrácia.” Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete az amerikai elnök háborús fenyegetőzéseiről.

 

A megoldás csőre töltve, élőben

 

A szabadságát saját golf-klubjában töltő Donald Trump amerikai elnök innen nézve igazi cowboynak tűnik: egy hétvége alatt két országot is sikerült katonai megoldással fenyegetnie. Észak-Koreát „csőre töltött katonai megoldások” emlegetésével óvta a meggondolatlan lövöldözéstől, a világ legnagyobb kőolajkészletén csücsülő, politikai válsággal sújtott Venezuela kapcsán pedig „szükség esetén a katonai hadművelet is” a lehetséges forgatókönyvek között szerepel az íróasztalán.

Természetesen az ilyesmi nem kéne alapvetően szokatlan legyen egy amerikai elnöktől, hiszen az első számú haderő birtokosa hosszú ideje, kisebb-nagyobb megszakításokkal a világ csendőre szerepében tetszeleg.
Csakhogy Donald Trumpról van jelen esetben szó, aki ugye minden, csak nem hagyományos amerikai elnök, az őt megválasztó Egyesült Államok pedig csak annyira hasonlít önmagára, amennyire a fékek és ellensúlyok rendszerét működtetve szabadulni próbál nem mindennapi vezetőjétől.

Na de ettől függetlenül érdemes feltenni a kérdést, hogy miért lett Trump hirtelen ennyire agresszív katonai ügyekben.

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy a szabadsága alatt csapata épelméjű tagjai kevéssé tudják szemmel tartani, vagy csak hirtelen jött engedékenységből gyakrabban engedik a saját Twitter fiókja közelébe. Ha így van, bizonyára már ők is rájöttek, tenni kell valamit, hiszen a Charlottesville-i neonáci terrortámadás ügyében is sikerült annyi baromságot összehordania (nem határolódott el egyértelműen a neonáciktól), hogy az adminisztráció azóta sem győz eleget helyesbíteni.

A másik megoldás, hogy golfozás közben megnézte a zseniális House of Cards (Kártyavár) című sorozat utolsó két évadát és rájött, hogy amikor köztörvényes bűncselekményekkel egyre könnyebben megvádolható elnök bukása és bebörtönzése közeledni látszik, egy adu ász még mindig marad a kezében, az pedig a háború, hiszen rettegő embereket mindig könnyebb becsapni, a szükségállapot beálltakor pedig egész ügyesen felfüggeszthető a demokrácia.
Emlékszem, még a kampányidőszakban Trump ellenlábasai azzal példálóztak, hogy a hajdani showman milliárdost beereszteni a Fehér Házba akkora felelőtlenség, mintha töltött fegyvert adnának egy csimpánz kezébe.

Hát most Isten óvja a világot attól, hogy ijedtében megránduljon az ujja a ravaszon.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!