Nyári szezon uborka nélkül?

2018. 07. 24. 20:00

A nyár és a törvényhozási szünet nem hűti le a politikai kedélyeket. Koalíciós feszültség, kormányátalakítás, rendkívüli ülésszak és sok minden más várható augusztusban. Ami biztos: egyelőre Liviu Dragnea keveri a kártyákat. Simon Judit jegyzete.

 

Tévéhíradókat mostanában muszáj nézni, noha egyre unalmasabb a belpolitika.

Csatornája válogatja, kik a rossz fiúk és kik a jó emberek, ki mond igazat és ki hazudik a nagypolitikai porondon. A törvényhozók végre szabadságra mentek. Gondoltam, júliusban már nem kell minden este híradókat nézni, nyáron a bulvár veszi át a hatalmat, erre meg tessék, jönnek az elemzők és azt mondják, nyáron, már ami hátravan belőle, váratlan események szakadhatnak a nyakunkba. Nem, nem tévedés, se nem elírás, várják a váratlant a bennfentes kollégák. Ráadásul Liviu Dragnea sem hagyja nyugodni a tollforgató, bocsánat a klaviatúrát nyüvő népet, mert kormányátalakítást sejtet.

A nagyobbik kormányalakulat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) első embere azt mondta egy a szívéhez közel álló tévécsatornán, hogy itt az idő a kormány munkájának kiértékelésére, és „elárulta”, nem minden miniszterével elégedett. Neveket nem mondott, de végül is mindegy, egyik megy, másik jön, megszoktuk.

Egyes elemzők úgy vélik, néhány tárcavezetőnek, s egyre több vidéki szocdem nehézfiúnak kezd elege lenni Dragneaból, és azt sem tartják lehetetlennek a szocdem fülesekkel rendelkező sajtósok, hogy a koalíciós partner kezd életre kelni, mint az a bizonyos fabábú.

Tény, hogy

az eddig engedelmes Tăriceanu nem segítette koalíciós partnerét az igazságügyi törvénymódosításokkal kapcsolatban,

ami arra enged következtetni, hogy a felsőház elnöke egyre inkább politikai ellenfelének tekinti a képviselőház elnökét, mint partnerének. A Daddy becenéven emlegetett szocdem elnök nagyon szerette volna, ha még az idei ciklusban a törvényhozás megszavazza a büntetőtörvénykönyvben, valamint a perrendtartásban javasolt változtatásokat, de legalább az amnesztiára vonatkozó jogszabályok módosításait. Tárgyalt is erről a Liberálisok és Demokratát Szövetségének (ALDE) elnökével, de Tăriceanu a füle botját sem mozgatta azért, hogy meghosszabbítsák a törvényhozási ülésszakot. Elment szabadságra, őszig vissza sem tér a fővárosba.

Dragneanak élet-halál kérdése a módosítások mihamarabbi érvénybe lépése. Részint, mert szeretne megszabadulni a büntetett előéletű jelzőtől, illetve a per folytatásától, amelyben első fokon több mint három év szabadságvesztésre ítélték, továbbá megígérte a hozzá közelálló erős embereknek és kiskirályoknak, hogy az ő fejük fölül is eltünteti Damoklész kardját.

Közben állítólag egyre több befolyásos PSD-s vezető és tag kacérkodik Victor Ponta alakulatával, mert kínossá válik számukra Dragnea, aki miatt már külföldön sem fogalmaznak finoman, ha a pártelnökről van szó. A nagyobbik kormánypárt mindenható vezetője a nyilvánosság előtt ugyan tagadta, de zárt körökben tárgyalt a kormány tagjaival és rászólt a kormányfőre, hogy kormányrendelettel kellene véget vetni a változtatások körüli huzavonának. Számított rá, hogy az igazságügyi tárca pillanatok alatt előkészíti a kormányrendeleteket, de a miniszter úgy döntött, nem kell elsietni a dolgokat, nem tartja megfelelőnek az elképzelést. Tudorel Toader lustaságból, vagy tanulva elődje példájából, nem engedelmeskedett, nem készítette elő a szükséges irathalmazt. Megtehette, hiszen pártbéli főnöke, Tăriceanu egy szóval sem említette neki, hogy tegye meg azt, amit a szocdem vezér kér.

Az már csak hab a tortán – keserű ugyan, de hab –, hogy a miniszterelnök sem kardoskodott a kormányrendeletekért, ő sem utasította a tárcavezetőt, hogy készítse elő azokat aláírásra.

A bennfentes elemzők azt is tudni vélik, hogy a kabineten belül is forró a levegő, hiába üzemel a légkondi. A pénzügyek minisztere, Orlando Teodorovici egy másik, a kormányhoz közelálló tévécsatornán nyíltan nekitámadt Ionut Misanak, a pénzügyi hatóság (ANAF) vezetőjének, aki köztudomásúan Dragnea embere.

A szocdem elnök a már említett interjúban megvédte Misa-t, a tárcavezetőt téve felelőssé amiatt, hogy Klaus Iohannis még nem fizette ki az ingatlanperében rá kirótt pénzbüntetést. Jó alkalom volt ez is, hogy támadja az államfőt, aki szerinte alkotmányt szeg, ha engedetlenségre szólít fel, és beavatkozik a törvényhozás munkájába, amikor arra kéri a honatyákat, hogy ne szavazzák, hanem tárgyalják újra az igazságügyi törvény módosításait.

A törvényhozás szabadságon van, de nem kizárt, hogy augusztus végén rendkívüli ülésszakot hívnak össze, legalábbis ezt nyilatkozta Florin Iordache, a módosításokat kidolgozó és elfogadó bizottság elnöke. A rendkívüli ülésszak összehívásához Tăriceanu, a felsőház elnöke is szükséges, aki nem biztos, hogy ilyen apróságért megszakítaná szabadságát.

Noha az ALDE közleményben tudatta, hogy a koalíció háza táján minden a legnagyobb rendben van, nyílt titok, hogy az alakulat elnöke államfői jelöltségre vágyik.

Tăriceanu szeretné, ha a PSD–ALDE tandem őt indítaná közösen Iohannis ellenében.

Fokozza az önbizalmát, hogy a közvéleménykutatások szerint magasabb a népszerűségi indexe, mint a szocdemek vezetőjének.

Liviu Dragnea viszont megint überelt. A szívének kedves tévécsatornának adott és már említett interjúban azt mondta, nem elképzelhetetlen, hogy Tăriceanu legyen a közös államelnökjelölt, de nyitva hagyta a kaput magának és másnak is. Komolyan megfontolják, hogy a párton belül ki lenne a legalkalmasabb jelölt – állította a PSD elnöke. Szerinte racionális érvek mentén döntenek, ez nem hiúsági kérdés, mert a lényeg, hogy a koalíció győzzön a jövő évi elnökválasztáson. Dragnea azt sem tartja lehetetlennek, hogy mindkét párt külön indít jelöltet.

Szóval, nyáron is nézni kell a híradókat, lesni, mi történik az elkövetkezőkben. Várni a várhatót – ahogy a kollégák fogalmaznak. Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!