Tiszta fejetlenség

2018. 07. 24. 09:21

Mese a pedantériára kényes polgármesterről, egy ismeretlen sétapartnerről, valamint egy politikailag érzékeny fotográfusról. Avagy a téma ezúttal is a járdán hevert. Szűcs László írása.

 

Hol volt, hol nem volt, egyszer Nagyvárad polgármestere sétálgat a Kossuth utca (neki Independenţei) és a Nagyvásártér (neki December 1. park) sarkán, talán szabadnapos, jár egyet, lazít, megnézi, rendesen nő-e a fű a villamossínek között. Aztán egyszer csak a járdán eldobott szemétre lesz figyelmes, talán valaki a közeli perecestől távozóban dobott el egy papírzacsit. Jól nevelt polgárként felszedi a valamit, átsétál az út túloldalán elhelyezett szemeteshez, s beledobja. És hogy hogy nem, éppen ugyanarra sétál egy ifjú helyi fotográfus, aki megörökíti a jelenetet. Két fotó fel a Facebookra, onnan osztogatja, lájkolja, kommenteli ki-ki a maga politikai meggyőződése és vérmérséklete szerint. A képek egyre nagyobb sikert aratnak, a helyi média is közli, román hetilap, magyar napilap online verziói, hogy milyen példás, rendes pasas is ez az Ilie Bolojan.

Azt sajnos a kurtafarkú malac sem tudja, miért most került nyilvánosságra a felvétel, hiszen mind a polgármester, mind a képeken látható másik két férfi hosszú ujjú felsőben van, egyikük zakóban, egy másik a pereces előtt áll, felöltőben. Márpedig az utóbbi napokban ilyet csak az igazán fázósak hordanak, max esernyőt, amióta a trópusok mindennapi esőikkel beköltöztek a Holnap városába. A két ismeretlen férfi egyike láthatóan a polgármesterrel van együtt, diskurálnak, mint akik véletlenül összefutottak. Csakhogy egy bizonyos dolog bántóan hiányzik az elöljáró köztisztasági érzékenységét dicsérő felvételről, mégpedig a Bolojannal beszélgető zakós, aktatáskás férfi feje. Huss, eltüntette valami képszerkesztő program. Úgy látszik, rosszkor volt rossz helyen. És a váradi sajtó így, térdig gázolva a médiaetikában, fejetlenül vette át a felvételt, ami, ha már váradiakról van szó, erősen emlékeztet az esetre, amikor pár esztendeje Tőkés László mellől Lomnici Zoltán korábbi főbírát távolították el hasonló módon a magyar köztévé munkatársai, máig érthetetlen okokból.

Annál érthetőbb, hogy Bolojan jobbjáról miért kellett leszerkeszteni beszélgetőpartnerét, ugyanis a képek netre kerülése után hamar kiderült, hogy ő nem más, mint a polgármester régi, meghitt politikai ellenfele, vitapartnere, rossz álmai okozója, egy parlamenti képviselő, aki történetesen magyar is. Hát hogy is veszi ki magát, hogy miközben igazi városgazda módjára szemetet szed a város első embere, közben az ellenséggel fraternizál, korzózik. Mintha nem ez, a beszélgetés, a kommunikáció lenne az egyik fő munkaeszköze a politikusoknak.

Hát így esett, hogy a kis spontán kampányfotózás némi csalafintasággal öltött végső, botrányos formát. Igaz mese volt, ki tudja, hol a vége…Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!