Orbán, mint közlemény Erdélyben

2017. 10. 02. 11:20

Hétvégi látogatását felhasználva Orbán Viktor arra is megtanította erdélyi vendéglátóit, hogyan kell negligálni a sajtót. Szűcs László jegyzete.

 

Olvasom a Maszol szombat esti tudósításának leadjében, hogy fontos közép- és hosszútávú kérdéseket érintő egyeztetést tartottak Kolozsváron a Fidesz és az RMDSZ vezetői – közölte mindezt az MTI-vel Havasi Bertalan sajtófőnök. Kíváncsian és hiábavalóan keresgélve, mik is ezek a kérdések, négy bekezdéssel alább ugyanebben a cikkben maga Kelemen Hunor szövetségi elnök adja hírül, hogy olyan rövid, közép és hosszú távú kérdésekről és kihívásokról egyeztetett szombaton Kolozsváron a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és az RMDSZ, amelyek mind a magyar közösség, mind pedig a két ország érdekeit szolgálják. Ezzel annyiban lettünk tájékozottabbak, hogy kérdések mellett kihívások is napirendre kerültek a Majális utcai elnöki irodában, méghozzá rövid távúak is.

A Maszol azért a megerősítés kedvéért cikkébe Kelemen Hunor Facebook-bejegyzését is odailleszti, melyből megtudhatjuk, hogy rövid és hosszú távú kérdésekről egyeztettek. A poszt bővebb tájékoztatással kecsegtetve egy link segítségével átvezet a szövetségi elnök weboldalára, ahol annyival leszünk okosabbak, hogy hang formájában is megtalálhatjuk a fentieket. A teljes körű tájékoztatás érdekében a Maszol még az Ügyvezető Elnökség FB-posztját is hozza, ahol a tárgyalásokat megörökítő fotók mellett ismételten rövid és hosszú távú kérdések napirendre kerüléséről szól a semmitmondás.

Mindez persze annak következménye, hogy a felek nem álltak ki a média elé. Időhiánnyal aligha magyarázható, hogy elmaradt a sajtótájékoztató a kolozsvári, szászfenesi rendezvények közben, után, s feltételezem, az utóbbi évek szokásainak megfelelően Magyarország miniszterelnöke Nagyváradon is kerül majd mindenféle közvetlen érintkezést a sajtómunkásokkal. Ez is a magyarországi politikai, hatalmi viszonyok exportja a határon túlra. S aki hoz, az vinne is, méghozzá jövő tavasszal, szavazatok formájában. Különben annyi a hosszú távnak...

Ugyancsak hírértékű hiány a szokatlanul hosszúra nyúlt látogatásban, hogy Orbán immár tudomást sem vesz az Erdélyi Magyar Néppárt létezéséről, igaz, a dolog kölcsönös, hiszen hétfőn délelőttig az EMNP oldala, a neppart.eu nyúlfarknyi hírt sem áldozott Orbán három napos erdélyi, partiumi vizitjére.

Mindezek másodlagos fontosságú, mögöttes tartalommal is bíró formai, stiláris problémák. Sokkal elkeserítőbb, hogy az erdélyi magyar vezetők éppen azokban a napokban látják vendégül a magyar kormányfőt, amikor Orbán elembertelenedése újabb szintjét lépve kijelenti, semmi kivetnivaló nincs abban, hogy Őcsényben a hazug propagandától feltüzelt emberek megakadályozzák a magyar állam által hivatalosan menekültként elismert gyermekek pár napos üdültetését egy magánpanzióban. De talán nincs is jelentősége az időzítésnek, az egybeesésnek, hiszen Orbán a múlt héten sem volt demokratább, s fájdalom, a jövő héten sem lesz az. S ha mindehhez hozzáteszem az ellenzék reménytelen vergődését is: sem rövid, sem közép, sem hosszú távon nem látok reményt a változásra.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!