Bravúros beugrás

2017. 03. 24. 16:39

 

Pitz Melinda vette át a nagyváradi Szigligeti Társulat Maya előadásának a címszerepét. Simon Judit ezért újra megnézte a darabot.

 

Pitz Melinda egy korábbi szerepében, a 2012-ben bemutatott My Fair Lady-ben Eliza Doolittle-t alakította   Fotó: Szigligeti Társulat

 

Beugrás – ugrás bizonyos mélységbe (Magyar Értelmező Kéziszótár). A színész számára nagyjából ezt jelenti a beugrás egy kész előadásba. Megkapja a szerepet és jó esetben két nap alatt megtanulja a szöveget, a mozgást, a dalokat és táncokat, felépíti a karaktert. Szóval, van rá, mondjuk 48 órája, hogy véghezvigye mindazt, amit a kollégák hat-nyolc hetes próbafolyamat alatt kidolgoznak.

A színész számára a beugrás hatalmas lehetőség, ugyanakkor hálátlan feladat. Lehetőség, hogy megmutassa, mire képes a színpadon, hálátlan, mert nem lévén bemutató, kevés a valószínűsége, hogy felfigyelnek az alakítására. Kárpótolhatja viszont a közönség például azzal, hogy felállva ünnepeli az előadást és dörgő tapssal jutalmazza az emberfeletti munkáját.

Pitz Melinda nagyváradi színművész a Maya című revü operett címszerepébe ugrott be a héten bravúrosan. Még szilveszterkor mutatták be, vendégművésszel a főszerepben. Novák Eszter, az előadás rendezője kénytelen volt új címszereplőt választani, és nagyszerű döntés volt Pitz Melindára bízni a nehéz feladatot. Olyan díva volt Pitz, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Azon túl, hogy gyönyörű a színpadon, ismételten bizonyította, hogy tehetséges, képes mindent eljátszani, primadonna szerepet is. Közhelynek számít, hogy operettet játszani színészpróbáló feladat, pláne, ha idő sincs a gyakorlásra. A beugró színésznő játéka viszont kiforrott volt és hiteles. Aki nem tudta, hogy itt most beugrásról van szó, könnyen hihette, hogy az első előadás óta ő alakítja ezt a szerepet. Úgyhogy érdemes újra megnézni a Mayát Pitz Melindáért, és persze többi szereplőért is. Legközelebb április 4-én, szombaton este héttől.

 

Az előadásról bővebben itt olvashatnak.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!