Évadra készen a váradi társulatok

2017. 08. 13. 21:32

Érdekesnek mutatkozik a Szigligeti Színház három társulata új évadja. Fesztiválok, klasszikus drámák és vígjátékok, debütáló szerző, táncszínház és néptánc/találkozó, Saint-Exupéry, hivatásos bábszínházi találkozó, Holnap után fesztivál, vendégelőadások. Simon Judit előzetese.

 

Dimény Levente, Botházy-Daróczi Réka, Czvikker Katalin és Novák Eszter

 

Színházba járni jó – marad a következő évadra is a nagyváradi Szigligeti Színház mottója. A hamarosan új bemutatóval induló 2017/2018-as évadban még jobb lesz színházba járni, mint eddig.

A váradiak, de minden város közönsége, ahol a Bémer téri színház valamely társulata megfordul, tudják: évről-évre magasabb színvonalú produkcióra számíthatnak.

Szakmai körökben közhely, de aligha vitatható, hogy a közönség a jó előadásokat szereti, műfajtól függetlenül. Az előző évadban ugyanis 8,7 századdal növekedett a nézőszám és 15,5 százalékkal a bérletesek száma az előző évadhoz képest. A színház bevétele is látványosan növekedett (17,6 százalék) és 14-el több előadást játszottak a színház művészei, mint a korábbi időszakban. Mindezt színvonalas előadásokkal, számos vendégszerepléssel érték el, melyekből az idén is lesz. Fesztiválokra, többek között az ország legrangosabb színházi seregszemléjére a Bukaresti Országos Színházi Találkozóra is hivatalos a Szigligeti Társulat.

Az intézmény végre megkapta az épületekre (stúdió és színház) a tűzoltósági engedélyeket, amelynek feltételei a bukaresti Colectiv klub tragédiája után szigorodtak. Akár be is zárhatnak egy intézményt ennek hiányában, ez most már a váradi színházat nem fenyegeti.

Folytatódik az iskolaprogram, ami az idén a barátságról szól, fogadják az új színitanodásokat, a Kodály filharmónikusokkal ünnepelik a magyar kultúra napját, lesz Holnap után fesztivál és színházak éjszakája, valamint a partnerszínházak elhozzák az előadásaikat.

A gazdasági mutatókat Czvikker Katalin főigazgató ismertette, tőle a művészeti igazgatók vették át a szót: Botházy-Daróczi Réka (Liliput társulat), Dimény Levente (Nagyvárad Tánceggyütes) és Novák Eszter (Szigligeti Társulat).

 

Kis herceg és Boldog herceg

A gyermek- és ifjúsági színháznál az október lesz a legzsúfoltabb hónap, akkor rendezik meg az Erdélyi Hivatásos Bábszínházak 3. Fesztiválját, közismert nevén FuxFesztet.

Kispipi és Kisréce nyitja szeptemberben az évadot, Szutyejev történetét Szabó Attila alkalmazza és állítja színpadra. Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika című meséjét Csató Kata rendezi. Két különlegesnek ígérkező produkció is szerepel a Liliput terveiben. Oscar Wilde Boldog herceg című novelláját Demeter Ferenc dramatizálta és Vadas László állítja színpadra. Daróczy István bábművész Én, a kis herceg címmel Antoine de Saint-Exupéry életét és levelezését dolgozza fel, a szerző és felesége levelezéséből Szabó Attila írt monodrámát. Az Arany emlékév keretében felújítják a nagyszerű Toldit, folytatódik a SZITA Tanoda programja, februárban szereplőválogatást tartanak a 2018/2019-es évadban bemutatandó Túl a Maszat-hegyen musicalhez.

Évadnyitó sajtótájékoztató az emeleti páholyelőcsarnokban   A szerző felvételei

 

EHTET és kortárs táncszínház

A Nagyvárad Táncegyüttes folytatja a megkezdett – látványos és évről- évre a szakma és a közönség által egyre elismertebb – útját. A Barbárok előadás, amely itthon és külföldön jogosan söpört be számos elismerést, mutatja leginkább, milyen irányba halad az együttes. Ezzel és a VanMese című, nem kevésbé kiváló, de fiataloknak szóló produkcióval turnéra is indulnak. Az idei évadban két előadás, s három koreográfia szerepel a műsortervükben, de láthatóak lesznek az elmúlt évad előadási is, közöttük a már említett nagyszerű produkciók.

A Senki madara Szabó T. Anna költői szövege mellett magyar és keleti népmesék ötvözetével mesél alkotásról, életről, szerelemről, halálról. A különlegesnek ígérkező előadás koreográfusa Györfi Csaba és Tőkés Imola, rendezője Tóth Tünde.

Cári Tibor UNITER-díjas zeneszerző két művét mutatják be egy előadás keretében. Györfi Csaba Borges-novellát dolgoz fel Idegen című koreográfiájában, Tőkés Imola Vakfolt című előadása a függőség okait kutatja. 

A néptánc sem hiányzik a programból. Hídavatás címmel a Bihar megyei néptánccsoportokkal Arany János balladáit mesélik el a tánc nyelvén. Októberben pedig második alkalommal jön a Nagyvárad Táncegyüttes az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója, becenevén az EHTET.

A hamarosan induló évadtól két Táncművészeti Egyetemet végzett fiatal csatlakozik az együtteshez, melynek tagjai között egyre több a felsőfokú végzettséggel rendelkező művész.

 

Shakespeare vagy Tersánszky, de biztos Brecht

A Szigligeti Társulat csupa nyertesekkel kezdte az évadot.

Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól című darabja a Drámázat drámaíró pályázaton nyert első díjat, Tasnádi-Sáhy Péter az előadás rendezésére kiírt pályázaton nyerte el a munkát. Az előadást szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján mutatja be a társulat.

Anca Bradu a díjnyertes A mi osztályunk előadás rendezője, idén Bertolt Brecht Kaukázusi krétakör című drámáját állítja színpadra Paul Dessau eredeti zenéjével. A szerző talán legritkábban játszott műve hatalmas feladat elé állítja mind a rendezőt, mind a társulatot.

Porogi Dorka fiatal, de neves rendező gondoskodik a szilveszteri hangulatról. Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényéből Hamvai Kornél, Varró Dániel és Darvas Benedek írt nagysikerű musicalt. A szórakozás garantált.

Közel száz éve született Nagyváradon Hubay Miklós író, drámaíró. Az Egy szerelem három éjszakája című drámájához Ránky György komponált zenét, Vas István költő írt dalszövegeket. Az 1961-ben bemutatott zenés színművet tekintik az első magyar musicalnek.

Csehov leghosszabb és legnehezebben előadható színművét, a Apátlanult (Platonov) címmel állítja színpadra Botos Bálint. A rendezőt a társulat kérésére hívták meg Nagyváradra dolgozni, a Szigligeti Társulat művészei ugyanis kíváncsiak, nyitottak új formákra, izgalmasnak tartják a kortárs színházi nyelven megszólaló klasszikusokat.

Az évadot Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának második darabja zárja. A Bányavakságot Hunyadi István rendezi, aki az elmúlt évadban a Bányavirággal bizonyította, jól beszél székelycsabául.

A felsoroltakon kívül még lesz egy nagyszínpadi bemutató, csak még nem tudni, hogy Shakespeare vagy Tersánszky Józsi Jenő. Amennyiben Gothár Péter világhírű filmrendező idén jön rendezni a Szigligeti Társulathoz, akkor Kakukk Marci kalandjain nevethet és sírhat a váradi publikum. Ha Gothár csak a jövő évadban vállalja a munkát, akkor a Tersánszky-művet a 2018/19-es évadban mutatják be. Helyette a Szentivánéji álom című vígjátékot állítja színpadra Tarnóczi Jakab, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ígéretes tehetsége.

A műsorterv ismertetésekor Novák Eszter elárulta, a fiataloknak szándékozik lehetőséget biztosítani, és az idősebbeket munkára bírni. A középgeneráció magától is boldogul. Azt is elmondta, noha nem feminista, szívesen hív meg női alkotókat.

Az idén is lesznek csere-előadások, lesz Holnap után fesztivál, maradnak a szabadbérletek, valamint a szalontai és a nagykárolyi bérletek. Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!