Hegedűs az arénában

2017. 10. 03. 23:15

Világhírű musical a kisebbségi sorsról egy apró oroszországi faluban, ismert történettel, még ismertebb dalokkal. A legújabb adaptációt, a sportcsarnokokba szánt produkciót Alföldi Róbert rendezte – hagyományosan. Vagy mégsem. A szereplők között két romániai magyar színész: Éder Enikő és Bányai Kelemen Barna. A Hegedűs a háztetőn legújabb magyar nyelvű előadását Debrecenben látta Simon Judit.  

 

Ritka az a színházi előadás, amely kivetítők nélkül is élvezhető egy sportcsarnokban. Még akkor is kétséges a siker, ha abba a térbe képzelték el az alkotók. Az Alföldi Róbert rendezte Hegedűs a háztetőn a budapesti Papp László Arénából indult országos körútra, hogy több vidéki helyszín után jövő nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon fejezze be utazását.

Debrecenben a Főnix csarnok méreteihez viszonyítva kicsi színpadon mégis varázslat történt.

A Sólem Aléchem írásai nyomán készült musical térségünkben mindig érvényes és aktuális. A kisebbségi sorsról szól, néha romantikusan, másszor drámaian, arról, hogy az emberek akár békében is élhetnének, elfogadhatnák egymás vallását, kultúráját, életformáját, de ott „fenn”, valahol, a messzi fővárosban ezt nem akarják.

Alföldi szinte semmit sem változtatott az eredeti, a Broadway-en bemutatott produkción, illetve filmből ismert formán, de továbbgondolta a tartalmat. A hangsúlyoktól, hangsúlyozásoktól válik még inkább időszerűvé az előadás.

Stohl András az előadás címszerepében

 

A Chagal festményről ismert, a hagyomány jelképévé vált hegedűs ebben az előadásban odaadja hangszerét Tevjének, a tejesembernek, hogy őrizze tovább. Őrzi is egy ideig, persze, hogy őrzi, perel is miatta az Istennel, mert a hagyomány állna a gyermekei boldogságának útjába. Mit ér a hagyomány, mi az értelme, ha megbéklyóz, korlátozza a szabadságot? – teszi fel a kérdést a rendező. Stohl Tevjéje egyetlen mozdulattal jelzi a hagyomány fölösleges súlyát. Egy arckifejezéssel, gesztussal tudatja azt is, amikor már az érték, az önazonosság forog kockán. Arról nem lehet egy kézmozdulattal, egy kitalált idézettel lemondani.

Erősebb a hangsúly a csendbiztos sajnálkozásán és erősebb hangsúlyt kap az otthon is. A nagyszerű világítás nyomán az egyszerű de funkcionális díszletek között szépséges képek mesélnek egy apró falu kis közösségének napjairól, bánatairól, örömeiről. Hogy aztán a hatalom, valamiért, még a saját embere sem tudja miért, felbolygassa a világot és benne ezt a kis falut, és elkergessen egy kis közösséget. A zsidók pakolják a nyomorúságukat – legalább összepakolhatunk, mondja jól hallhatón valaki, mert mindenki tudja, a 20. században olyan is volt, amikor pakolni sem lehetett. Tevje, aki minden csip-csup dologért pörölt istenével, most csak szemrehányón tekint az ég felé. Vágóhídra küldi a tehenét, a borjút, hogy mindenkinek jusson egy darab hús a hosszú, ki tudja hová vezető útra. Innen el kell menni – mondja keserűen Tevje, és indul a többiekkel.

Az apró falu kis közössége útra kel, csendben cipelik konkrét és jelképes batyuikat, s színpad hátterének szolgáló vásznon megjelennek az arcok. A közösségeket, az elűzöttek és a menekültek csoportjait emberek alkotják, akiknek egyszer volt otthonuk és hazájuk.

Tevje nem viszi magával a hegedűt és a hegedűst sem hívja. Talán majd egyszer, egy új hazában, új otthonban újra megszólal a hegedűs a háztetőn.

Alföldi rendezésében Tevje a közösség egyik, talán legtöbb humorral megáldott tagja. Kedvelik az övéi, s kedveli a falu orosz lakossága is. Többre tartja a békességet a hőzöngésnél, de nem enged emberi méltóságából. Stohl András nem játssza Tevjét, ő maga a tejesember. Finom humorral, máskor drámaian mutatja meg a kiszolgáltatott embert. Méltó társa a színpadon Éder Enikő, őszinte játékával, nagyszerű énekhangjával. Kettőseik torokszorítóan szépek. Bányai Kelemen Barna kedves, izgága forradalmár Prcsikje, Csákányi Eszter sajátos házasságközvetítője, és a többi szereplő játéka is érvényes. 

Az előadás erényei közé sorolható a nagyszerű koreográfia és nem utolsó sorban a remek táncosok.

Alföldi Róbert a pontos, fegyelmezett, tiszta rendezéssel, a szereplők őszinte játékukkal színházat varázsoltak a sportcsarnokba. Minőségi színházat. 

Fotók: Hegedűs Bea

 

Zikkurat Színpadi Ügynökség 

Joseph Stein – Jerry Bock – Sheldon Harnick:

Hegedűs a háztetőn

Magyar szöveg: G. Dénes György, Reményi Gyenes István 

Producer: Rosta Mária

Rendező: Alföldi Róbert

Koreográfus: Vári Bertalan

Jelmeztervező: Tihanyi Ildikó

Díszlettervező: Menczel Róbert

Zenei főmunkatárs: Károly Kati

Karmester: Drucker Péter

 

Tevje szerepében: Stohl András

További szereplők: Éder Enikő, Bánfalvy Eszter, Bányai Kelemen Barna, Csákányi Eszter, Martinovics Dorina, Sodró Eliza, Pájer Alma, Kornis Anna, Náray Erika, Hevér Gábor, Szatory Dávid, Lugosi György, Tóth Gabi, Patkós Márton, Makranczi Zalán, Fehér Tibor, Misurák Tünde.

Harmónikán játszik: Szabó Ádám

Zenészek: Óbudai Danubia ZenekarOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!