A diplomácia esete a komppal

2019. 08. 19. 13:39

Simon Judit jegyzete a vendégmarasztaló görög szigetről és a román diplomácia sikerérzékenységéről.

 

Nyár van, utazunk. Mindenki igénye és lehetősége szerint választja meg a helyszínt, ahol kipihenheti az évi fáradalmakat. Az utazási irodák olcsóbbnál olcsóbb nyaralásokkal kecsegtetnek, de nem árt megnézni az apró betűket is. Mert lehet, hogy pont a duplájába kerül az álomutazás, a főcímben fel nem tüntetett illetékek miatt.

Az sem egyszer történt meg, hogy az ígért luxusszálló helyett egy lepukkant épület kényelmetlen, nem túl tiszta szobája jutott a turistának. Persze, ezek a kivételek, az utazási irodák többsége azt nyújtja, amit ígér, és a kisbetűkre is figyelmeztet.

Aki magánúton, egyedül vagy társasággal indul, magára vessen a körülményekért, hiszen több százezer lehetőség közül saját belátása, pénztárcájának tartalma szerint választott.

A kényelmetlen szállásnál, az ízetlen reggelinél rosszabb is történhet, velünk, velem, noha ezt mindig nehéz elhinni. 

Görögország az egyik legkedveltebb úticélja a romániaiaknak. Olcsó és nem ráz – mondogatják ismerőseim, akik évente ott nyaralnak, de tudni kell, hová lehet, érdemes menni és hová nem – teszik hozzá. Hát ez az.

Samothrakira biztos nem, merthogy a sziget sok ezer embert, közöttük több tucat romániai turistát marasztalt időn túl. A nyaralókat nem valamilyen természeti katasztrófa zárta be a szigetre, hanem nagyon is prózai ok: elromlott a komp, ami visszavitte volna őket az alexandroupoliszi kikötőbe. Természeti katasztrófa sem sokat váratott magára, erdőtüzek lobbantak fel a szigeten, ami egyre gyakoribb a kánikula időszakában a mediterrán vidékeken.  Az emberek több napig sínylődtek kevés élelemmel, a nullához közelítő szálláslehetőséggel. Ráadásul nem csak a komp romlott el, hanem a hajó is, amit a turistákért küldtek.

A turistáknak addig jó, amíg füstöl a komp kéménye   Fotó: romania-insider

 

Az egyik román hírcsatornának nyilatkozó román turista azt mondta, értesítették ugyan a konzulátust, a követséget, de csak néhány nem túl hasznos tanácsot kaptak.

Közel egy hét után ért véget a nyaralók, nem csak a romániaiak kálváriája. Na, nem a bukaresti diplomácia közbenjárására, hanem elindult a komp. Azért a hazai diplomácia vezetése diadalmasan közölte az állami hírügynökséggel, hogy a görög hatóságok megerősítették ezt a tényt, és hosszasan ecsetelte, hogy Ramona Nicolae Mănescu többször beszélt telefonon az athéni román követtel, mi több, görög kollégájával is felvette a kapcsolatot.

Mialatt ők beszélgettek, jött egy ügyes kezű szerelő, megjavította a kompot, ami minden összeesküvés-elmélet ellenére (a román médiában ilyenek is megjelentek), elindult és jó szokása szerint turistákat azóta is szállít.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!