Egy választás Romániában

2020. 07. 30. 21:00

Hogyan lehet a választások előtt és alatt eljutni a „tartsd a távolságot, jobb otthon, ne menj tömegbe”-től a „mindenki menjen szavazni, fontos a részvétel, ott kell lenni”-ig? A kérdésre Bartha Réka pamfletje válaszol. 

 

Nálunk itthon, a mioritikus tájakon sok fontos dolog szokott lenni, amire a hatóságok hónapok óta emlékeztetik is csúcsidőben az ország összes médiafogyasztóját, azonban – és ezt mindannyian nagyon jól tudjuk – a soron következő választásnál nincs fontosabb. Az élet-halál kérdések is rendszerint bevárják a választások másnapját, hogy eldőlhessenek. Madár sem repül, szem sem rebben majd szeptember 27-én, csak ha már tudjuk, hogy ki a település polgármestere. Az alábbi pamfletet az a nagyon egyszerű kommunikációs helyzet ihlette, amikor megpróbáltam elképzelni: hogyan lehet néhány hét vagy nap leforgása alatt eljutni (merthogy el fognak, mert el kell) a „tartsd a távolságot, jobb otthon, ne menj tömegbe”-től a „mindenki menjen szavazni, fontos a részvétel, ott kell lenni”-ig. Nos, én nem szeretnék becslésekbe bocsátkozni arról, milyen gondolkodási vagy egyéb folyamatoknak kell végbemenniük az öntudatos választópolgárban ahhoz, hogy a jelenlegi A pontból szeptember 27-ére, az önkormányzati választások napján eljusson a hatóságilag is hirtelen kívánatossá váló B pontba. De addig is elszórakoztattam elsősorban saját magam azzal, hogy elképzeltem ama ominózus választási napot a hírtelevíziók tükrében, lévén, hogy az eddigi tapasztalatok szerint ezek a médiumok tudják a leginkább, melyik választásnak hogyan és milyen irányba kell eldőlnie.

 

07.00 órakor a DIGI24 hírcsatornán a bemondó bejelenti, hogy zökkenőmentesen és a tervek szerint kinyitottak országszerte a szavazókörzetek. További jó hír is van: valamennyi szavazóhelyiséget felszerelték arcmaszkkal és fertőtlenítővel, hogy az új szabályok betartásával bonyolíthassák le a szavazást. Mindemellett Románia egész területén jó az idő, enyhén felhős, tehát nem nagyon ajánlatos kirándulni menni, inkább a lakhely szerinti szavazókörzetet kell felkeresni. Mert igaz ugyan, hogy a fertőzöttek száma az elmúlt hetekben napról napra csökkent, de a veszély korántsem múlt el, biztonságosnak igazából a szavazóhelyiségek számítanak, ahol komolyan felügyelik a társadalmi távolságtartás szabályának betartását és óránként fertőtlenítenek.

 

09.30 órakor, tehát még a délelőtti részvételről szóló adatok bejelentése előtt néhány, önmagát „függetlennek” tituláló helyi televízió bejelenti, hogy a megye nem minden részén várható napos idő, ugyanakkor néhány szavazóhelyiségben összecserélték a nejlonzsákokat és egyikbe-másikba két zsacskónyi pecsét került sebészeti maszk helyett, míg egy másik helyre csak sebészeti maszk, pecsét viszont nem. Tehát a szavazás folyamata korántsem zökkenőmentes. (Utólag kiderült, ezek a „független” televíziók tulajdonképpen azoknak a polgármestereknek a tulajdonában vannak, akik nem indulnak újabb mandátumért. Ebből azonban még nem lehet megállapítani, hogy a „hivatalostól” eltérő híreket közölnek.)

 

10.00 órakor Ludovic Orban miniszterelnököt mutatja a România TV, amint leadja voksát egy brassói középiskolában. A rövid nyilatkozat után a kamera követi a kormányfőt az iskola folyosójára, ahol éppen a szavazókörzeti elnökkel keveredik nem túlságosan nagy „társadalmi távolságra”, és még a zakózsebébe is benyúlna, hogy rágyújtson (elfeledve, hogy iskolában tartózkodik és nem a kormányépületben), azonban ezt a mozdulatát és a kamera ráhangolódott siklását észrevéve, egyik tanácsosa a megfelelő pillanatban ér oda, és finoman megakadályozza. A következő pillanatban a miniszterelnök már fordul is a kamera felé, érces, enyhén woodstockos sztár hangján ismételten köszönti az újságírókat, és felsorol néhány „egyszerű szabályt”, amelyek betartásával a város és a megye sorsát is el lehet dönteni, és épségben, egészségben hazaérkezni. Valóban igaz a hír – teszi hozzá a kormányfő – tudomása szerint országszerte vannak olyan szavazóhelyiségek, ahol fegyelmezetten és tömött sorokban állnak az emberek, várják a szavazást. Ez kevésbé igaz a nagyvárosokra, ahol ideje lenne példát mutatni polgári öntudatból, és elmenni szavazni – pontosít Orban. Az újságírói kérdésre – miszerint nem az van-e, hogy az emberek ezúttal a kormány előző riogatására hajlanak, és városon nem mennek a zsúfoltnak vélt helyekre, míg vidéken nem annyira zsúfoltak a szavazóhelyiségek, így a hajlandóság is magasabb – nincs válasz, a kormányfő a szavazókörzeti elnök társaságában elviharzik.

 

11.00 órakor a DIGI 24 arról számol be, hogy három, hetven feletti nő egymást karon fogva maszk nélkül érkezett meg Râmnicu Vâlcea egyik szavazóhelyiségébe, ahol a szavazóbiztosok csupán azután eszméltek rá a szabálytalanságra, miután a három idős hölgy már bent volt, és ridiküljében személyijét kereste. Felszólították őket, azonnal öltsék fel a szükséges, rendelkezésükre bocsájtott kelléket, hiszen anélkül nem szavazhatnak, mire a hölgyek éktelen átkozódásba kezdtek, hogy nekik azt csak a szupermarketban kell feltenniük, mert „a tévé azt mondta”, még a templomban sem kötelező, főleg, amikor az ikonhoz járulnak, a tisztelendő főleg nem engedélyezi a maszkhasználatot. Rövid csetepaté után a hölgyek mégis felöltik a maszkot és szabályosan leszavaznak, vélhetően az ellenzéki polgármesterre, hiszen azt még megjegyezték voksolás előtt, hogy az éppen regnáló primár hozhatta be ezeket az „abszurd szabályokat”.

 

13.00 órakor néhány hírtelevízió arról számol be, hogy az ország egy-egy részén bár enyhén borús az idő, esőről még nem lehet beszámolni, tehát mindenki a maszkja és fertőtlenítője mellett vegye magához az ernyőjét is, ha netán ősziesre fordulna az idő. Röviden beszámolnak arról is, hogy Kelemen Hunor még a délelőtt folyamán leadta voksát, és hogy Hargita és Kovászna megyében a megszokott módon alacsony a részvétel.

A România TV arról számol be, hogy Marosvásárhelyen egy magyar akcentusú, nyugdíjas korú polgárt megbírságoltak, mert patáliát csapott a szavazóhelységben, miszerint nem találja Dorin Floreát a polgármesterjelöltek között, csupán „a megyénél”. Szerinte csalás történt, amelyet maradéktalanul orvosolni kell. A rendőrök a szavazókörzet előtt tájékoztatták a jelöltlista mibenlétéről, majd kiszabták a megfelelő bírságot „kampánycsend sértés” miatt.

 

15.00 órakor Nelu Tătaru egészségügyi miniszter hivatali útján Vaszlujban nyilatkozik szavazás után enyhén ziláltan és zsíros hajjal. Több hírtelevízió is érdemesnek ítéli a teljes nyilatkozat bejátszását, amelyben a tárcavezető arról mennydörög, hogy bezzeg egy hónapja még Eforie Nordon tolongtak és három rétegben feküdtek egymáson azok, akik most nem méltóztatnak tiszteletüket tenni az urnáknál, és eleget tenni állampolgári kötelességüknek. „Országszerte mindenütt meghoztuk a szükséges óvintézkedéseket, így hát a higiénia és a társadalmi távolság betartásával, zökkenőmentesen zajlik a szavazás. Bátorítom a választópolgárokat, ne maradjanak otthon, szavazzanak azokra a jelöltekre, akikkel együtt tudunk dolgozni a Covid-19 terjedésének további megfékezésén” – summázott a tárcavezető.

 

17.00 órakor a România TV arról számol be, hogy Vrancea megye egyik nagyobb településén öt ittas szavazópolgár a kocsmában szándékosan összecserélte egymás személyijét, hogy kipróbálja, maszkban lehet-e úgy szavazni, hogy a bizottság tagjai ne vegyék észre.  A turpisságra akkor derült fény, amikor a voksolás után a csalás kitervelői eldicsekedtek vele. A szavazókörzet elnöke kihívta a rendőrséget, amelynek illetékesei elrendelték az ügy kivizsgálását, a tetteseket bekísérték az őrszobára.

 

18.00 órakor Nagyszebenben Dan Barna USR-elnök adja le voksát a város és a megye jövőjére, közben újságírók előtt nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a választópolgárok egészségére igazából akkor lehetett volna vigyázni, ha a kormány lehetővé teszi az online voksolást. Amikor az újságírók rákérdeznek, hogy erre milyen módon kerülhetett volna sor, az USR elnöke elmondja, könnyűszerrel biztonságossá lehetett volna tenni, és hogy az általa vezetett alakulat a továbbiakban is megpróbálja indítványozni, hogy Románia „felzárkózzon a 21. századhoz”.

 

19.00 órakor a România TV újabb választási csalásról számol be, ezúttal Gorj megyéből, ahol – urnazárás előtt – egy 45 éves asszony a 13 éves lányát küldte el maga helyett szavazni, pontos utasításokat adva arról, hová kell ütni a pecsétet. A terv nem valósult meg, hiszen óvatlanságból a kislány, aki anyjához hasonló magasságú, rózsaszínű, Hello Kitty-t ábrázoló pólóban érkezett a szavazóhelyiségbe. Ekkor fogtak gyanút az urnabiztosok.  Amikor az anyát előállították, éktelen károgásba kezdett, miszerint a rengeteg házimunka miatt nem ért rá voksolni, de megígérte a polgármesternek, hogy ezúttal is rá szavaz, ezért küldte a lányát, aki amúgy sem tudott volna segíteni neki, és szavazati joga sincs, úgyhogy nem számít kettős szavazásnak, sem csalásnak.

 

Több részletre nem tértem ki, a valóságra bízom, hogy töltse ki az „üresen maradt helyeket”. A fantázia amúgy sem képes elég távol rugaszkodni ahhoz, hogy a romániai realitást egészében átfogja…Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!