Kalasnyikovos Cătălin gőgje

2017. 03. 16. 18:32

A mondatait olvasva, a vele készült felvételt látva, az jutott eszembe: lám, lám, Cătălin Rădulescu eszményi modellje lehetne korunk politikusa robotképének. Szilágyi Aladár jegyzete.

 

Nem, nem avégett kotortam elő a sajtó által két nap alatt puhára átrágott Rădulescu-botrány csontját, hogy letudjam a magam szörnyülködés-penzumát is a pészédés képviselő önfeljelentés értékű sajtónyilatkozatának tartalma miatt. Hogy tart-e a háznál használható géppisztolyt, vagy se, használta-e a rendszerborulás idején – amiért tavaly kapott Iohannistól valamiféle „igazi forradalmár” címet –, vagy nem használta, „adott esetben” használná-e a haza védelmében, vagy se, egyáltalán: kik ellen használná? – mindez tisztázásra vár. Mert abból, amit az Adevărul napilapnak adott első, majd azt kiigazító második interjújában összehordott, semmi nem derül ki egyértelműen, további, pótlólagos utózagyválásai sem derítettek fényt a valós helyzetre.

Nekem, a mondatait olvasva, a vele készült felvételt látva az jutott eszembe: lám, lám, Cătălin Rădulescu eszményi modellje lehetne korunk politikusi robotképének. Mert zavaros múltja van, még a PSD őse, a FSN korából, mert gyorsan meggazdagodott, mert számos összeférhetetlenségi meg feddhetetlenségi trófeát gyűjtött, mert korrupciós ügyekbe keveredett (2016-ban meg is kapta a maga másfél év felfüggesztettjét) stb. stb. Hősünknek ezek az erényei vitathatatlanok. Én viszont főleg az önhittsége, az önteltsége, s dölyfössége miatt mintáznám róla azt a bizonyos robotképet, amiatt ahogyan (le)kezelte, legőgölte az őt megszólaltató újságíró kollegákat. – Milyen szerencse, hogy a rommagyar politikusok közül senkire nem illik ez a portré…

Az ógörög demokrácia idején Athénban az emberi gőg, a hübrisz  nem csak erkölcsi, hanem büntetőjogi fogalom is volt. Aki ellen a hübrisze miatt emeltek vádat, az az alvilágban sem számíthatott jó bánásmódra. Nemeszisz, a megtorlás kérlelhetelen istennője legfőképpen a gőgöt büntette!Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!