Kofferláz az avaron

2018. 11. 07. 12:21

Színvonalas politikai küzdelem a román törvényhozásban, bőröndökkel, fánkokkal, korrupcióval és populizmussal meghintve. Szilágyi Aladár jegyzete.

Dragnea és az ellenbőrönd a Képviselőházban a szenzációéhes sajtómunkások mikrofonerdejében

 

Ez a makacsul tündöklő aranyősz meglepetésekkel jutalmazhatja az emberfiát, ha engedve a csábításnak útra kel, és gyalogszerrel bekószálja Románia kies tájait. Ha netán éppen Teleorman megyébe látogat, egy-egy falusi porta mögé tévedve megvan az esélye annak, hogy gazdátlan bőröndre bukkanjon. Így járt a Rise Project portál céltalanul ődöngő munkatársa is. S ugyan mit rejthet egy-egy ilyen véletlenül elhagyott koffer? Esetünkben történetesen a Dragnea família családi emlékeit, fotóit, iratait, a hírhedett megyebeli pénzmosoda, a TelDrum cég számlakötegeivel, dokumentumaival, néhány derék maffiaalvezér elektronikus ketyeréivel egyetemben. Az egyelőre rejtély, hogy ki gyűjtötte ilyen akkurátusan egybe a Dragnea-klánra vonatkozó terhelő bizonyítékok özönét, ki volt az, aki trehányul „ottfelejtette” egy útilapu tövében, az is, hogy miként csámboroghatott arrafelé egy hírhajhász riporter, éppen a Rise embere! Azért ekkora halat, pardon, pakkot kifogni, nem adatik meg akárkinek… Persze, a kollégák nem lacafacáztak, üstöllést bedobták a médiabombát, melynek részleteit közölgetve akár hetekig is megélhetnek. És persze, nem kis főfájást okoznak a Dragnea-dossziékkal foglalatoskodó ügyészeknek, bíráknak, a törvényesség egyéb őreinek, akikhez bizonyára nem csak a sorozatban közölendő, nyilvánosságra hozandó bizonyítékokat juttatják el. Emiatt is érthető, hogy a legújabb Dragnea-per folytatása ismét halasztást szenvedett.

Ami az érintetett, a saját véleménye szerint minden gyanú fölött álló, feddhetetlen pártvezért és képviselőházi elnököt, Liviu Dragneát illeti, eredeti módon reagált a történtekre. Nem kapott hisztérikus rohamot, mint megannyiszor az utóbbi időben. Honnan, honnan nem – ráduplázva a Rise Projectre –, nem egy, hanem két kofferrel jelent meg a parlament épületében. Humoránál volt: az egyik bőröndöt jóféle teleormani, hazai fánkkal, románul: gogoaşe-val tömte meg, s

a pánkó nemde, román nyelven a hazugság szinonimája.

A másik bőrönd főleg Iohannis államfő viselt vagy nem viselt dolgaira vonatkozó mémfotókkal, dokumentummásolatokkal volt tele. Hogy őurasága melyik teleormani kert végében talált ezekre az útitáskákra, arról nem szól a fáma, ami biztos: kofferhappeningje befejeztével a Képviselőház előcsarnokának márványpadlóján felejtette a nyitott bőröndöket, szabad turkálást és fánkkóstolót kínálva az arra elhaladó halandóknak.

S mit ad a véletlen? Nem sokkal a Dragnea-akció befejeztével az ellenzéki pártok is kirakták a maguk kofferjét a tett színhelyére, melyben az éppen aktuális egyszerű bizalmatlansági indítványuk dokumentumait bocsátották közprédára. Azon el lehetne töprengeni, hogy esetükben fennáll-e a plágiumgyanú az eredeti kofferötlet ilyetén lekoppintása következtében, vagy sem. De ha a pártok így folytatják, falat kell bontani, sürgősen bővíteni a parlament előcsarnokát, s kiírni a kapujára: Talált tárgyak osztálya.

Erről jut eszembe: vajon az RMDSZ kellékraktárában akadnak-e kofferek?Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!