Magyar hangra kapcsolva

2018. 06. 20. 22:51

Pár napig ismét amiatt aggódhattunk, milyen nyelven nézzük a tévében a labdarúgó világbajnokságot. A kérdés egyelőre eldőlt, a baj, hogy egyre inkább hozzászokunk a felülről érkező megoldásokhoz. Szűcs László jegyzete.

 

Pár napja hírérzékeny sajtónk a Marosvásárhelyi Rádió beszámolója nyomán körbefuttatta a témát, hogy az oroszországi labdarúgó vébé idején ismét magyar nyelvű televíziós közvetítés nélkül maradnak a külhoni tájak jó magyarjai. Ugyanis nemzetközi szabályozás miatt az M4-et lekapcsolják, mint más jelentős nemzetközi sportesemények idején, úgyhogy Ronaldóék románul rúgják nekünk is a gólokat a TVR 1 csatornán, ráadásul ezzel lemaradunk a friss, ropogós, egyperces migránshírekről is. Pedig nem volt oly nagyon régen, hogy maga Semjén Zsolt is magyar szpíkerhangot ígért a székelyeknek, ám úgy látszik, a szép szavaknak is lőttek, nem csak a jávorszarvasoknak.

Azt juttatta az eszembe ez a meccsközvetítési mizéria – egyébként a sok izgalmat és jó focit nem kínáló uruguayi-szaúdi derbi idején –, mennyire érdekes, az utóbbi idők politikai történései ahhoz szoktatnak, hogy reflexünkké váljon: az anyaország-apaország az egyetlen hely, ahonnan mindenféle bajunkra, elégedetlenségünkre, sérelmünkre megoldást, gyógyírt remélhetünk. Pedig találhatunk (kialkudhatunk, kiharcolhatunk, kinek mi tetszik) megoldást akár helyben is, még a focis közvetítések nyelvi diverzifikációjára is. Ez utóbbi amúgy csak technika és jószándék kérdése. Aki például a Digi Sporton (négy is van belőle) néz közvetítéseket, gyakran megtapasztalhatja, hogy a távirányítóval egy mozdulattal választhat: románul vagy magyarul hallgatja/nézi mondjuk a spanyol bajnoki meccset. Sőt, az Eurosporton e kettő mellé akár az angolt is választhatjuk, igaz, csak akkor, ha a magyar és a román Eurosport ugyanazt adja, különben izgalmas motorkerékpár futam képei mellé hallgathatjuk magyarul egy bicikliverseny nyugisabb közvetítését. (Egy kisebb román tévéadónál ötlet szintjén az is felvetődött, hogy a fontosabb bajnoki focimeccseket külön közvetítse egy riporter a hazai csapatnak szurkolva, míg egy másik hang a vendégcsapatnak szorítva szól. A kedves néző pedig választ.)

Ugyan egy ideje nem fizetünk közmédia-fenntartási illetéket, de a mi pénzünkből, adóinkból is működik a TVR. Ráadásul annak igazgatótanácsába ugye kiváló szakembert delegált az RMDSZ (akárcsak a rádiónál), aki javasolhatná, hogy legalább kísérleti jelleggel valamely sporteseményt romániai magyar szpíker közvetítsen egy alternatív hangsávon. Remélem, az nem kérdés, hogy akad olyan hazai rádiós-tévés sportújságíró kolléga, például a téli olimpiát is megjárt Zolik Vásárhelyről, aki alkalmas a feladatra.

Azt ugye mondanom sem kell, a sportközvetítéseknél fontosabb ügyekben is hagyatkozhatnánk olykor-olykor a magunk erejére. Amíg van ilyen.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!