Meglépett a macskadíler

2020. 08. 03. 20:53

Esti olvasmány kezdőknek és haladóknak sorozatunkban Simon Judit két veszélyes kábítószerkereskedő szökéséről számol be.

 

Megszökött egy cica a Srí Lanka-i Colombo város szigorított börtönéből, miután drogcsempészésért letartóztatták – írja külföldi lapokra hivatkozva a Digi24.ro portál.

A nemzetközi sajtóban is nagy port a kavart az eset, mert múlt héten egy ugyancsak kábítószerkereskedéssel vádolt sas is elrepült. Az állam hatóságai most azt vizsgálják, hogy ez esetben is fegyőrök, esetleg magasabb rangú katonai vezetők játszottak össze a csempészekkel.

Sajtóinformációk szerint a titkosszolgálati eszközökkel kézrekerített macska a nyakába kötött zacskóban két gramm heroint, két SIM és egy memóriakártyát cipelt a város egy külvárosi utcáján. Állítólag ugyanazt az útvonalat követte, mint korábban a sas, csak gyalog. A cica egy nappal azután szökött meg, hogy bezárták a börtönépület egyik cellájába.

Köztudott, hogy Colombóban virágzik a drogkereskedelem, amit gyakran magas rangú rendőrök, állami alkalmazottak is segítenek. Újabban Srí Lanka legnagyobb városának börtönébe, a szigorú intézkedések ellenére egyre többen dobnak be a kerítésen át fogvatartottaknak kábítószert, mobiltelefont, telefontöltőt, ritkábban ennivalót. A hatóságok a sast már azonosították egy városközeli toronyház tetején, a macskát még nagy erőkkel keresik.

A Srí Lanka-i Demokratikus Szocialista Köztársaságban (lánykori nevén Ceylon) halálbüntetés jár a drog- és emberkereskedésért, nemi erőszakért, államellenes összeesküvésért, és még néhány súlyos bűncselekményért. Az államelnök 2004-ben több évtizedes tiltás után vezette be a halálbüntetést, és 2018-tól kezdődően lehetne végrehajtani, de nincs hóhér. Az igazságügyi minisztérium két éve hirdeti a jólfizetett állami állást, de még nem akadt jelentkező.

Elemzők szerint azért gyakoriak a szökések, mert az igazságszolgáltatás a súlyosnak ítélt bűncselekményeknél nem fogad el enyhítő körülményt, valamint a börtönben tanúsított magaviselet, illetve irodalmi vagy tudományos tevékenység, könyv írása, szerkesztése nem csökkenti a letöltendő büntetés idejét.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!