Orbán oligarchái az Igazi Csíki Sör mögött?

2017. 02. 13. 20:30

Érdekes összefüggések az Igazi Csiki Sör (Igazi Tiltott Sör) tulajdonosi hálójában. Tasnádi-Sáhy Péter írása.

 

 

Nem tudom, tetszenek-e figyelni, Magyarország milyen szépen beleállt ebbe az Igazi Csiki Sör ügybe: Hódmezővásárhelyen a polgármester bojkottra szólította fel a helyi kocsmárosokat a csúf, gonosz Heineken ellen, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a múlt heti kormányinfón azt találta mondani, hogy a magyarországi Heinekennek (mely két éve a magyar kormány stratégiai partnere) közben kéne járnia, hogy testvércége ne piszkálja a magyar szimbólumokat Romániában.
Szerintem már nem kell sok, hogy Schmidt Mária ráébredjen, Lénárd András valójában Csaba királyfi legfrissebb reinkarnációja, lehet még a Parlamentben is saját vitrint kap, rögtön a korona mellett.

A politikai ok teljesen egyértelmű, hogy a magyar kormány miért állt bele ennyire a legújabban Igazi Tiltott Sör néven prosperáló vállalkozás ügyébe: abban a 3 millió emberben, akiket migráns témában össze lehetett csődíteni népszavazni, bizonyára ezzel a magyar szimbólumokat tipró, tisztes magyar sörivó pénztárcáját facsaró, hálátlan hollandozással is fenn lehet tartani a gyűlölködést és paranoiát, nehogy véletlenül elkezdjenek értelmesen gondolkodni.

Az Igazi Csíki Sör (Igazi Tiltott Sör) tulajdonosi háttere.   Forrás: erdely.atlatszo.hu

 

Viszont emellett erősen feltételezhetőek prózaibb, felteszem, anyagi okok is, ahogy ez már csak a haveri kapitalizmusban lenni szokott.
Az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Project S.R.L. tulajdonosi körét az Erdély Átlátszó már feltárta: 50%-os tulajdonosa Lénárd András, másik 50%-os tulajdonosa pedig a holland (!) Lixid Holding BV. A holland céget ketten birtokolják, egy Bluehill Investment Limited nevű, londoni székhelyű cég, illetve a pozsonyi illetőségű AZC.as.
Aki ismeri Lénárd András korábbi üzleti ügyeit, nem lepődik meg a szlovák szálon, hiszen, mint ahogy az Erdélyi Riportban mi is megírtuk, az Úz-völgyi törpe-vízerőmű beruházásnál Lénárd András partnere egy ciprusi off-shore cégen keresztül az a Világi Oszkár, Fidesz-közeli szlovákiai vállalkozó volt, aki civilben a MOL leányvállalata, a Slovnaft vezérigazgatója. (Mellesleg a magyar kormány által 1 millió euróval támogatott futball mecénás, akinek épülő stadionját Orbán Viktor is fontosnak tartotta személyesen felkeresni, a kapcsolat kifejezetten baráti lehet, hiszen a miniszterelnök rövidnadrágban divatozott.)

 

Orbán Viktor és Világi Oszkár a magyar kormány 1 millió eurós  támogatásával épülő DAC stadionban (Dunaszerdahely).   Forrás: Facebook


Tehát, ha az ember összefüggéseket sejt, nem kell mást tennie, mint kapcsolatot keres Világi Oszkár, a MOL, illetve az Igazi Tiltott Sör tulajdonosai között. És láss csodát, ha ezen a vonalon elindulunk, találunk is érdekességeket.

Az a legkevesebb, hogy az Igazi Tiltott Sör szlovák tulajdonosának, az AZC a.s.-nek a képviselője, Diana Štrofová  egy elnökségben ül Világi úrral a Magyar-Szlovák Kereskedelmi és Iparkamarában (Világi a szervezet elnöke), hiszen ez önmagában még nem jelent semmit.

 

Az viszont már igen, hogy Igazi Tiltott Sör szlovákiai tulajdonosának, az AZC a.s. székhelye (Rajská 7, 811 08 Bratislava) megegyezik egy magyar szempontból nagyon is ismerős, a részben MOL-tulajdon MET csoport szlovákiai leányvállalatának (MET a.s.) székhelyével, melynek Világi Oszkár 

felügyelőbizottsági tagja.

A magyar kormány támogatásával gyanús energia-üzletből gazdagodó MET csoport szlovákiai fiókját és az Igazi Csíki (Tiltott) Sör szlovák tulajdonosát ugyanarra a pozsonyi címre jegyezték be.

 

Bár a Rajska 7. szám Google térképen egyértelműen nem beazonosítható, de a rövidke utcában két hotel, illetve páremeletes társas, illetve irodaházak találhatóak, valamint Világi Oszkár kapcsolata mind Lénárd Andrással, mind a MET csoporttal egyértelmű, így nehezen elképzelhető, hogy Világi Oszkárnak ne legyen valamilyen módon köze az Igazi Tiltott Sört birtokló AZC a.s.-hez.

Annak fényében, hogy a magyar kormány ilyen határozottan kiáll a székelyföldi sörgyárért, az pedig már kifejezetten pikáns, hogy az AZC a.s. a címegyezés okán közvetlenül kapcsolható a MET-csoporthoz (tulajdonosai között Orbán Viktor egyik kedvenc üzletemberével, a Videoton tulajdonos Garancsi Istvánnal), megy a magyar kormány által erősen támogatott földgázügyleteken keresztül 2012-ben 50 milliárd forint adózott eredményt könyvelhetett el és ez a hirtelen gyarapodás annyira lejtős pályán jött össze, hogy miatta három ellenzéki párt (MSZP, Jobbik, LMP) is feljelentést tett, többek között hűtlen kezelésért, csalásért és pénzmosásért. Persze a Nemzeti Nyomozóiroda nem talált bűncselekményt, úgyhogy nem indítottak nyomozást egyik feljelentés nyomán sem.

Lehet, nem csak a fociról beszélnek – Csányi Sándor, Garancsi István és Orbán Viktor a lelátón

 

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) kutatói által készített A Járadékvadászat és a haveri kapitalizmus modelljei a magyar energiapiacon, 2011-2015, A magyar kormány – MVMP – MET történetelemzése című dolgozat szerint 2011-2015 között a MET üzleti ügyeire legnagyobb hatással bíró személyek között nem csak Orbán Viktor kedvenc, a focimeccseken vele egy páholyban tetszelgő oligarchái szerepelnek (az Interpol által egy darabig körözött Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója, a MOL igazgatóság elnöke, Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója, a MOL igazgatóság alelnöke, Garancsi István, a MET Holding egyik tulajdonosa, de maga a magyar miniszterelnök, sőt Vlagyimir Putyin az Oroszországi Föderáció elnöke is.

 

Ezek után az sem lenne meglepő, ha az orosz elnök magyarországi látogatásán Orbán és Putyin Igazi Csíkivel koccintott volna. Egy erről a pillanatról készült fotó remek reklám lehetne a gyümölcsöző ál-illegalitásba vonult sörnek.

 

 Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!