A kincses város kincset érő kétszobásai

2017. 02. 13. 15:22

Romániában ma Kolozsvárott a legdrágábbak a lakások, négyzetméterenként 1200 euró körül kelnek el. A fővárost abban az összevetésben is megelőzik, hogy a Szamos-partján lehet a legdrágábban lakást bérelni. Ebbéli személyes tapasztalatait SARÁNY ORSOLYA osztja meg az olvasóval.

 

A központ környéke, ahol a legdrágábbak a kiadó lakások   Fotó: easyshot.eu

Négy és fél éve élek Kolozsváron, ez idő alatt hat alkalommal költöztem. A barátaim szerint el vagyok átkozva, én viszont úgy gondolom, jó szerencsét hozok a tulajdonosoknak, hiszen minden albérletet, amiben eddig laktam, a tulaj sikeresen eladta a fejem felől. Viszont eddigi költözéseim során szerencsés voltam, soha nem kellett szembenézzek a lakáskeresés gyötrelmeivel, mindig kaptam egy üres és olcsó félszobát vagy szobát barátaimnál.

Tavaly decemberben közölte velünk a tulajdonos, hogy eladta összes kolozsvári lakását, február végéig mennünk kell. Ám „kedves” volt, hagyott időt megkeresni az ideális lakást, amelybe költözhetünk, így volt szerencsém két és fél hónap alatt megtapasztalni a lakáskeresés minden, eddig elmulasztott megpróbáltatását.

 

Kolozsvárt tartják Kelet-Európa új Szilícium-völgyének, számos multinacionális, főleg IT-cég költözött ide, vagy hozott létre itt is kirendeltséget, rengeteg új munkahelyet teremtve. Ennek köszönhetően sokan költöznek a városba, vagy az egyetem befejezése után maradnak Kolozsváron. Mindez a lakásárak meredek emelkedéséhez vezetett, hiszen rohamosan nő a kereslet a kiadó lakások iránt, ám a kínálat lassabb ütemben bővül.

A kereslet változását és a magasabb átlagfizetéseket alapul véve, a lakástulajdonosok drasztikusan megemelték a kiadó lakások árát, a kolozsvári fizetések egyharmadát kell a havi lakbérre költeni, átlagban az „olcsó” szoba ára 130-150 euró, nagyjából 600–700 lej.

Két és fél hónap tapasztalatai alapján három kategóriába sorolnám a lakásokat, az árak alapján: megfizethető, elment a tulaj esze, megfogtad az Isten lábát.

 

Megfizethető lakások

A múlt rendszerben rengeteg ember költözött be faluról a városba, magukkal hozva a keményfából készült, hatalmas bútoraikat, majd abban a lakásban tengették életüket. Ezeket a vitrinekkel és giccses festményekkel díszített lakásokat kaphatjuk meg viszonylag megfizethető áron, szobánként 100-125 euróért.

Keresés közben több ilyenben jártunk, a tulajdonos mindig kedvesen megosztotta velünk, hogy a mama, nagymama élt itt 50 éven keresztül, nemrég temették, ezért kiadó a lakás. Kérdéseinkre mindig ugyanazt a választ kaptuk: „nem, sajnos nem mozdíthatjátok el a bútorokat, igen, mind a három vitrin kell a szobába, hiszen már 25 éve ugyanott vannak, és amúgy is akkora ez a hasztalan ruhásszekrény, mi sincs ahova rakjuk.” Kérdem, mi mire használjunk három szekrényt egy tíz négyzetméteres szobában? Nincsenek jó válaszok.

Az ilyen lakásokat belengi a molyirtó, és gyakran megkapjuk ajándékba a nagymama porcelán lógyűjteményét, a poros teáskészlettel együtt, amelyet mi új lakók természetesen nem használhatunk, de legalább lesz, amit nézegessünk.

A kevésbé szerencsések sok régi bútorral egyöütt tudják csak kivenni a lakást

Elment a tulaj esze

A lakástulajdonosok nagy részének tényleg elment az esze. Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy szobánként 200, vagy akár 600 eurót elkérnek (találtam 1200 euróért kétszobás lakást), hanem nincsenek tisztában egyszerű fogalmak jelentésével.

Számos olyan lakás van, amelyben a nappali és konyha egy légtérben található. Ezek néha tágas, világos és kényelmes szobák, de többnyire a tulajd nem tudja, hogy attól még egy konyha nem válik félig nappalivá, ha bezsúfol egy kanapét az egyik fal mellé. Sőt, az sem számít nappalinak, ha kirakunk az előszobába egy kanapét, ettől nem válik a kétszobás lakás hirtelen háromszobássá, a rendeltetés nélküli, használhatatlan kanapé nem külön szoba, legalábbis nem ér a bérlőnek plusz 100 eurót.

Több lakáskereső Facebook-csoportban kérték a bérlők, hogy a tulajdonosok legyenek szívesek különbséget tenni a nappali, szoba, hálószoba megnevezések között. Nem hiszem, hogy külön bejáratú, kétszobás lakás az, amelyikben a konyha-nappaliból nyílik egy hálóhelység. Jellemző a fiatalokra, hogy csoportosan vesznek ki lakást, ám ha az egyik szoba nappali-konyha, akkor a kevésbé szerencsés majdani lakóból cselédet kell faragni, aki elalszik a konyhában.

A központban található lakások érthető módon drágábbak, ezért a tulajdonosok és ügynökségek „átszervezték” Kolozsvárt. Ha kell központnak számít a Mărăști-negyed eleje, a Heltai (Cipariu) tér, a Botanikus kert fölött a dombon található lakások. Egyes hirdetésekben, úgynevezett „semicentral” (félközponti) környék a Györgyfalvi-negyed, a Sportpark vagy a monostori Mező utca teteje is, így szerintük jogosan emelhetik meg az árakat 50-100 euróval, egy szobáért minimum 150 eurót elkérve.

Az egyes hirdetésekben központiként jellemzett Mărăşti-negyed tömbházsora

Megfogtad az Isten lábát

Szerencsére nem kell kiköltöznünk Bácsba, Szászfenesre (Florești) vagy Felekre ahhoz, hogy jó árban, szép lakást kapjunk, csupán verekednünk – pontosabban igyekeznünk – kell azért a pár szép, megfizethető és jó helyen található albérletért.

Két hónap alatt több lakást vettek ki az orrunk előtt, így mi is megedződtünk, és felvettük a lakáskeresők életstílusát. Naponta három-négy alkalommal néztem meg a legújabb hirdetéseket, négy weboldalon és három alkalmazásban. Ha jó hirdetést találtunk, perceken belül telefonáltunk, általában hiába. Ám végül egyszer mi lettünk a leggyorsabbak, és találtunk számunkra megfelelő, piaci áron aluli, igaz, így is nehezen megfizethető albérletet.

Több alkalommal közölték velünk a tulajok, hogy nem gondolták volna, fél nap alatt bérlőre találnak. A lakás, amivel mi is megfogtuk az Isten lábát, vasárnap délután kettőkor került a hirdetett ingatlanok közé, este nyolckor pedig már szerződéssel a kezünkben terveztük a költözést.

 

 Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!