Új ruhában az Arany Sas háza is

2017. 06. 20. 11:31

Folytatódik Várad főterének felújítása, az egykori Molnár-féle ház homlokzatáról kerültek le az állványok, ezzel a térre már csak egy rossz állapotú ingatlan néz, igaz, azt a Kert utca sarkán le is bontaná a városvezetés. A felújított házról és a közeli Zöldfa utca felújításáról Péter I. Zoltán írása.

 

A Molnár-féle ház a nagyváradi Szent László téren

 

A Fekete Sas palota külső felújítása után most a vele szomszédos emeletes ház homlokzata is megújult. De mielőtt még erre rátérnénk, nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy a Fekete Sas esetében nem csupán a homlokzatot, hanem a tűzfalát is újravakolták és festették. Nagyon rég nem volt erre példa Nagyváradon, pedig ez lenne a követendő példa minden egyes restaurált ingatlan esetében. Ha a tulajdonos(ok)nak nem terjed ki erre a figyelme, a polgármesteri hivatal főépítészének kellene ezt kötelező jelleggel előírnia.

Kellemes színt kapott a most felújított emeletes ház, amely jól harmonizál a vele szomszédos „nagyobb testvérrel”, a Fekete Sas épületkomlexum főhomlokzatával. Vélhetően a ház kapujának a felújítása sem marad majd el, de egyelőre – a csatolt fénykép szerint – még csak a másik földszinti üzlet cégtábláján dolgoznak. A mellette levő gyógyszertár konzolosan felhelyezett reklámkeresztje már a helyén van.

A felújított épület a múlt század elején és ma. A homlokzata a 30-as években módosult

 

Érdekes, ebben az ingatlanban megmaradt a patika, igaz, ennek a gyógyszertárnak már semmi köze sincs az itteni egykori Arany Sas patikához, amelynek története 1855-ben kezdődött. Az egykori gyógyszertár és az ingantlan tulajdonosa Molnár Lajos volt, akinek már a hasonló nevű édesapja is „patikárius” volt.

Az egykori Molnár-féle ház homlokzata némileg elütött a most láthatótól, ami a 20. század legelején megjelent képeslapon is jól látható. Az ablakok közötti távolság nem változott, de a nyílászárók szemöldökei már igen, s építettek egy erkélyt is az emeleti ablaksor tengelyébe. Az egyszerű kőbábos attika is gazdagodott egy kis oromzatos résszel, de került két kis miniatűr tornyocska is a szélső ablakok tengelyébe. Hogy mikor került sor a ház homlokzatának megváltoztatására? Ezt pontosan nem tudjuk, egy másik képeslap tanúsága szerint valamikor az 1930-as években történhetett mindez.

Jövő nyárig az autók helyét teraszok és gyalogosok veszik át a Zöldfa ucán

 

Ha fokozatosan megújul a Szent László tér épületállománya, követnie kell a szomszédos Zöldfa utcának is. Jogosan – tegyük hozzá gyorsan. Az utca páratlan oldalán már több ingatlant is védőháló borít, hogy mögötte háborítatlanul dolgozhassanak a munkások. A város vezetése ezúttal jól döntött, hogy a Zöldfa utca ne csak megújuljon, hanem ki is zárják innen a közúti forgalmat. Sétálóutca lesz, az utca korszerűsítési tervét a Pafka Ernő műépítész vezette Pro Arh cég készítette. Az ingatlanok esetében igyekeztek minél hitelesebb módon követni az eredeti homlokzatokat, úgy ahogy azok a 19. század utolsó harmadában és a 20. század hajnalán kinézhettek. Igaz, abban az időben főleg kereskedőházak voltak még itt nagy raktárakkal, az ipari vasút is a Szent László térig vezetett, de hamarosan a gyalogosoké lesz itt a tér, sok kávéházzal, cukrászdával, ernyős teraszokkal. És végre egy olyan helye lesz a városnak, ahol egyetlen bank sincs! Nagy szó ez, amikor a Szent László téren is szinte csak banszékházakkal és -fiókokkal találkozhatunk. De ha hinni lehet a polgármesternek, ezen a téren is változás várható… A változás be is következett, méghozzá hamarabb mintsem gondoltuk volna. A dicséretesen felújított egykori Molnár-ház másik földszinti helyiségét is egy kereskedelmi bank foglalta el, sőt azóta már ki is nyitottak!Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!